zawory, pierścienie czy coś jeszcze?
-
MrMarkos
zawory, pierścienie czy coś jeszcze?
Witam.
Przestawił mi się delikatnie rozrząd (konkretnie kółko na walku) i mechanik zasugerował sprawdzenie zaworów. Właśnie byłem na sprawdzeniu ciśnienia i szczelności, sprawa wygląda następująco:
ciśnienie:32, 30, 31, 31 [bar]
szczelność: 40, 100, 100, 65 [%]
Czy to znaczy że zawory są jednak ok, natomiast padły pierścienie???
Dodam, że auto ma problemy z odpalaniem na zimnym i "buja" budą przy 1-2 tys. obr.
Przestawił mi się delikatnie rozrząd (konkretnie kółko na walku) i mechanik zasugerował sprawdzenie zaworów. Właśnie byłem na sprawdzeniu ciśnienia i szczelności, sprawa wygląda następująco:
ciśnienie:32, 30, 31, 31 [bar]
szczelność: 40, 100, 100, 65 [%]
Czy to znaczy że zawory są jednak ok, natomiast padły pierścienie???
Dodam, że auto ma problemy z odpalaniem na zimnym i "buja" budą przy 1-2 tys. obr.
-
Anony Mous
-
MrMarkos
Sprawdzenie szczelności polegało na ustawieniu tłoka w polożeniu aby zawory były zamknięte i napuszczeniu powietrza pod ciśnieniem, następnie sprawdzenie manometrem ubytku. Głowica nie była zdejmowana.Marki pisze:Ciśnienie na tłokach jest ok.
A podana szczelność jest czego?Głowica była demontowana do sprawdzenia zaworów???
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Przy tej metodzie powinna być zastosowana tzw. próba olejowa, czyli ponowny pomiar ale po wstrzyknięciu ok. 20 ml. oleju. Jeśli szczelność się poprawi to znaczy pierścienie cieniutkie.MrMarkos pisze:Sprawdzenie szczelności polegało na ustawieniu tłoka w polożeniu aby zawory były zamknięte i napuszczeniu powietrza pod ciśnieniem, następnie sprawdzenie manometrem ubytku. Głowica nie była zdejmowana.Marki pisze:Ciśnienie na tłokach jest ok.
A podana szczelność jest czego?Głowica była demontowana do sprawdzenia zaworów???
-
MrMarkos
Próba olejowa nie była chyba robiona, ale w diagnozie mam napisane że właśnie pierścienie do bani. Kurcze, czy to by znaczyło że auto ma przejechane więcej niż faktycznie? (obecnie 165 tys.)Zdenek2007 pisze:Przy tej metodzie powinna być zastosowana tzw. próba olejowa, czyli ponowny pomiar ale po wstrzyknięciu ok. 20 ml. oleju. Jeśli szczelność się poprawi to znaczy pierścienie cieniutkie.MrMarkos pisze:Sprawdzenie szczelności polegało na ustawieniu tłoka w polożeniu aby zawory były zamknięte i napuszczeniu powietrza pod ciśnieniem, następnie sprawdzenie manometrem ubytku. Głowica nie była zdejmowana.Marki pisze:Ciśnienie na tłokach jest ok.
-
DaRek7
To przede wszystkim znaczy że diagnostyka silnika zrobiona do bani, chyba że nam to kiepsko opisałeś??? A jeśli chodzi o przebieg który miałby być powodem takiego zużycia silnika to musiałby być naprawdę duży, jeśli ktoś cofnął 300tys to owszem! Chyba że był przegrzany silnikMrMarkos pisze:Próba olejowa nie była chyba robiona, ale w diagnozie mam napisane że właśnie pierścienie do bani. Kurcze, czy to by znaczyło że auto ma przejechane więcej niż faktycznie? (obecnie 165 tys.)
-
Anony Mous