Kody błędów
Moderator: Mariusz
[ Dodano: Czw Lis 24, 2011 10:36 ]
być może w ramach testu uruchomili auto bez podpiętego alternatora - to najprostsza odpowiedź na Twoje pytanie (o ile błąd już nie występuje, a jest jedynie "w pamięci").
Jeśli usterka już nie występuje, to nie masz się czym przejmować - błąd sam zniknie z pamięci po bodajże 40 "bezbłędnych" uruchomieniach silnika
Generalnie jest to błąd który "wyskakuje" jeśli coś nie działa prawidłowo w obwodzie regulatora napięcia alternatora.
Przyczyna może leżeć zarówno po stronie alternatora jak i ECU
norbert_p pisze:Co oznacza błąd 062101? Po wymianie rozrusznika został zapisany, a odczytałem na pedałach...
norbert_p pisze:Co właściwie oznacza ten błąd? Da się z tym jeździć?MieHor pisze:P0621 Generator Lamp "L" Control Circuit Malfunction IPC (Instrument) C-021
P0621 Obwód sterujący L lampą alternatora - usterka
P0621 Uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora L
być może w ramach testu uruchomili auto bez podpiętego alternatora - to najprostsza odpowiedź na Twoje pytanie (o ile błąd już nie występuje, a jest jedynie "w pamięci").
Jeśli usterka już nie występuje, to nie masz się czym przejmować - błąd sam zniknie z pamięci po bodajże 40 "bezbłędnych" uruchomieniach silnika
Generalnie jest to błąd który "wyskakuje" jeśli coś nie działa prawidłowo w obwodzie regulatora napięcia alternatora.
Przyczyna może leżeć zarówno po stronie alternatora jak i ECU
regulator napięcianorbert_p pisze:A za co odpowiada regulator napięcia? Żadna podejrzana kontrolka się nie świeci poza autem z kluczykiem, ktory nie chce zgasnąć przed uruchomieniem silnika. Gaśnie PO uruchomieniu auta.
Jak gaśnie po odpaleniu silnika, to jest ok. (zgaśnie całkowicie albo po wykasowaniu błędów, albo po 40 bezbłędnych uruchomieniach silnika)
Witam wszystkich.
Jakieś dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem Zafiry B rok prod. 2006 i już dzisiaj miałem z nią pierwszy problem.
A dokładniej problem z jej odpaleniem. Do tej pory wszystko było dobrze. Samochód odpalał za pierwszym razem. Jednak dzisiaj nie chciał mi odpalić. Dopiero za trzecim razem mi odpalił. Do tego zaświeciła mi się kontrolka samochodu z kluczykiem i nie gaśnie.
Po naciśnięciu pedałów gaz + hamulec wyskoczył mi błąd ECN 034029 - nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu.
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Mój znajomy w swojej Astrze miał podobny problem z tym czujnikiem z tym, że u niego zgasł silnik i nie chciał odpalić. W moim aucie już po odpaleniu nie zauważyłem żadnej zmiany w zachowaniu silnika. Znajomy musiał wymienić czujnik.
Jak myślicie, czy to pomoże, czy może coś innego u mnie pada?
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
Jakieś dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem Zafiry B rok prod. 2006 i już dzisiaj miałem z nią pierwszy problem.
A dokładniej problem z jej odpaleniem. Do tej pory wszystko było dobrze. Samochód odpalał za pierwszym razem. Jednak dzisiaj nie chciał mi odpalić. Dopiero za trzecim razem mi odpalił. Do tego zaświeciła mi się kontrolka samochodu z kluczykiem i nie gaśnie.
Po naciśnięciu pedałów gaz + hamulec wyskoczył mi błąd ECN 034029 - nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu.
Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Mój znajomy w swojej Astrze miał podobny problem z tym czujnikiem z tym, że u niego zgasł silnik i nie chciał odpalić. W moim aucie już po odpaleniu nie zauważyłem żadnej zmiany w zachowaniu silnika. Znajomy musiał wymienić czujnik.
Jak myślicie, czy to pomoże, czy może coś innego u mnie pada?
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
Witam, dzisiaj po wypaleniu dpfa pojawił się błąd 1900(57) Wiem co oznacza, przeczytałem wszystkie posty w tym temacie !!!
Poproszę tych co rozwiązali taki problem? Czy zwrócić uwagę na czujnik ? pozdr
Poproszę tych co rozwiązali taki problem? Czy zwrócić uwagę na czujnik ? pozdr
Grzesiek, błędy 1) i 3) wskazują na brak zmasowania przepływomierza - sama przepływka może być sprawna. Do obejrzenia przewody, można spróbowac podmienic przeplywomierz.
2) Też problem z przewodami sterujacymi pracą zaworu odpowietrzania zbiornika paliwa, tez do sprawdzenia instalacja przy zbiorniku paliwa/nadkolu.
2) Też problem z przewodami sterujacymi pracą zaworu odpowietrzania zbiornika paliwa, tez do sprawdzenia instalacja przy zbiorniku paliwa/nadkolu.