Spalanie 2.2 DTI
Moderator: Sebu$
Witam wszystkich, dzis sie zarejestrowałem na forum , gdyż wczesniej miałem Opla Vectre , zamieniłem go na Zafirę i moge sie dopisać do wątku, według wskazań kompa , spalanie mojej Zafiry kształtuje sie w granicach 8,8l/100km po mieście a na trasie wychodzi ok 6l/100km..pozdrawiam
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
jarecki69, Powitalnia jest tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42 - zapraszam sąsiada
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Od kiedy używam dodatku do paliw Castrol spalanie zmniejszyło sie około 0,8l.
Średnie zużycie paliwa od stycznia tego roku wynosi 6,77l.
Średnie zużycie paliwa od stycznia tego roku wynosi 6,77l.
Witam ponownie , zrobiłem trasę Ostrów Wlkp - Zakopane- Zakopane- Ostrów Wlkp . W sumie jakieś 850km , średnie spalanie według wskazań kompa wyszło mi 5.3l/100km. Fakt ,że nie szalałem za bardzo ale były też i momenty gdy jechałem ponad 120km/h. Jednak średnia prędkość oscylowała wokół 90-100km/h . Jestem zadowolony z tego wyniku , pozdrawiam
Witam wszystkich, w weckend zrobiłem ok 550 km na trasie Warszawa - Bielsk Podlaski - Białowieża - Warszawa, spalanie na bardzo przyzwoitym poziomie 6,5 l/100. Jazda dynamiczna, prędkości oscylowały w dranicach 90 - 130 na odcinku trasy S8 nawet do 140 km/h. Średnia prędkość ze wskazań komputera pokładowego 64 km/h. Zważywszy, że jeszcze borykam się z błędami P1590 (jeszcze nie rozwiązany) i P0070 (zakupiony przekaźnik czujnik temp. pow. zewnętrznego) to wynik uważam za bardzo dobry. Jest to bardzo dobry silnik i naprawdę w brew opiniom nie pali dużo.
Zafira forever!!!
Zafira forever!!!
Mam pytanie do kolegów , jaką pojemność ma bak w Zośce 2,2 Dti? Pytanie bierze się stąd iż na kompie pokazuje mi spalanie średnie 5,3l/100km a po zatankowaniu do pełna i przejechaniu 890km zaświeciła mi się kontrolka rezerwy. Wynikało by z tego ,że jesli bak ma pojemność 60l to ma to się nijak do tego średniego spalania gdyż o ile by tyle moja Zośka paliła to powinienem przejechać grubo ponad 1000km .
dziś zrobiłem trasę Ostrów - Skorzęcin z kampingiem i powrót do domu bez kampingu i co się okazało? Ano to ,że mając w baku jakieś prawie pół baku i robiąc jakieś 250km , Moja Zośka wyssała mi z baku dosłownie wszystko . Dojechałem do domu na oparach, kontrolka zaczeła mi migać nawet . Nie chce obliczać ile mi spaliła..ale na pewno dużo za dużo..musze sie tym zająć...
[ Dodano: Sob Lip 21, 2012 16:44 ]
Pojechałem wkońcu zalać paliwa do Zośki i co sie okazało? Otóż po wlaniu do prawie pustego baku 11 litrów paliwa , wskazówka podniosła mi się do poziomu ponad pierwszą kreskę. Dziwny ten wskaźnik paliwa...całkowicie nie oddaje ilości paliwa w balu bo gdyby tak było to według tych wskazań bak miałby jakieś 40L . Muszę w takim razie się postarać zalać go do pełna i w ten sposób zlitrażować bo inaczej do niczego konkretnego nie dojdę
[ Dodano: Sob Lip 21, 2012 16:44 ]
Pojechałem wkońcu zalać paliwa do Zośki i co sie okazało? Otóż po wlaniu do prawie pustego baku 11 litrów paliwa , wskazówka podniosła mi się do poziomu ponad pierwszą kreskę. Dziwny ten wskaźnik paliwa...całkowicie nie oddaje ilości paliwa w balu bo gdyby tak było to według tych wskazań bak miałby jakieś 40L . Muszę w takim razie się postarać zalać go do pełna i w ten sposób zlitrażować bo inaczej do niczego konkretnego nie dojdę
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Witam. Z moich obserwacji po przejechaniu 500km komputer pokazuje 5,7l/100km, głównie dojazd do pracy 35km z czego około 10km po mieście. Wynik dobry wg. komputera bo z moich wyliczeń jest około 0,5 - 0,7l więcej. Zawsze leje pod korek. Po zarejestrowniu się na ,,motostat,, moje obliczenia prawie się zgadzają z kalkulatorem. Po przejechaniu kilku tysięcy km średnie spalanie wacha się od 6,3 do 6,5l/100km.
Kolejna sprawa to zużycie paliwa komp pokazuje np 37l a ja leje 41. Tak że niema co mu wierzyć.
Pozostaje też kwestia zasięgu na baku przy tankowaniu do pełna na niedogrzanym i dogrzanym silniku. Mi na zimnym pokazuje ponad 900km a na dogrzanym prawie 1200km.
Jeszcze jedno spostrzeżenie na koniec ale to z porzedniego auta po założeniu 1,5metrowej anteny cb na dach spalanie mi wzrosło o 0,5l. : )
Spalanie też będzie większe jak będzie zbyt niskie ciśnienie w kołach. Tak że jest sporo czynników od których zależne jest spalanie naszych Zosiek. :>
[ Dodano: Wto Wrz 04, 2012 16:37 ]
Witam ponownie. Dziś tankowanie do pełna i oto wyniki:
715km przejechane i weszło 43,93l a wg. kompa Zosi ilość spalonego paliwa 41,3l
Komputer w aucie śr. spalanie 5,8l/100km, średnia prędkość 52km/h
a to wynik realny policzony przez kalkulator śr. spalanie 6,14l/100km
Noga utrzymywała wskazówkę od prędkościomierza w terenie zabudowanym wg. obowiązujących przepisów a poza 90-120km/h. Z tego miasto około 30% i z 15% całego przebiegu z klimą
Kolejna sprawa to zużycie paliwa komp pokazuje np 37l a ja leje 41. Tak że niema co mu wierzyć.
Pozostaje też kwestia zasięgu na baku przy tankowaniu do pełna na niedogrzanym i dogrzanym silniku. Mi na zimnym pokazuje ponad 900km a na dogrzanym prawie 1200km.
Jeszcze jedno spostrzeżenie na koniec ale to z porzedniego auta po założeniu 1,5metrowej anteny cb na dach spalanie mi wzrosło o 0,5l. : )
Spalanie też będzie większe jak będzie zbyt niskie ciśnienie w kołach. Tak że jest sporo czynników od których zależne jest spalanie naszych Zosiek. :>
[ Dodano: Wto Wrz 04, 2012 16:37 ]
Witam ponownie. Dziś tankowanie do pełna i oto wyniki:
715km przejechane i weszło 43,93l a wg. kompa Zosi ilość spalonego paliwa 41,3l
Komputer w aucie śr. spalanie 5,8l/100km, średnia prędkość 52km/h
a to wynik realny policzony przez kalkulator śr. spalanie 6,14l/100km
Noga utrzymywała wskazówkę od prędkościomierza w terenie zabudowanym wg. obowiązujących przepisów a poza 90-120km/h. Z tego miasto około 30% i z 15% całego przebiegu z klimą
Witam ponownie, znów zrobiłem trasę ok 370km i zalałem Zośke po sam korek. Ze wskazań komputera wyszło mi ,że na dystansie 370km spaliłem 21,7l paliwa . Średnie spalanie komp pokazał mi na poziomie 5,7l/100km . Podjechałem na ta samą staje paliw i pod ten sam dystrybutor i znów zatankowałem do pełna. Wyszło mi :
- weszło 22,6l paliwa
- średnie realne spalanie - 6,1 l/100km
Troszkę się różnią te wskazania ale myślę ,że i tak nie jest źle bo tam gdzie tzreba było to docisnąłem padeł gazu zatem spalanie na poziomie 6l/100km całkowicie mnie zadawala.
- weszło 22,6l paliwa
- średnie realne spalanie - 6,1 l/100km
Troszkę się różnią te wskazania ale myślę ,że i tak nie jest źle bo tam gdzie tzreba było to docisnąłem padeł gazu zatem spalanie na poziomie 6l/100km całkowicie mnie zadawala.
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Duże znaczenie ma też gdzie tankujesz. Kiedyś tankowałem na jakiejś stacji co było 40gr taniej i wtedy Zocha paliła z 1-1,5l więcej niż tankowałem na stacjach Flotowych. Teraz od dłuższego czasu jeżdżę na tym droższym ON z Orlenu lub BP i spalanie mam jeszcze mniejsze niż tankowałem ten tańszy ON na tych stacjach. Z wyliczeń wychodzi mi taniej o jakieś 3zł na 100km na verwie niż na zwykłym.dyzio-43 pisze:siema co może powodowac duze zuzycie paliwa bo moim zdaniem 7,4 l na trase to zbyt duzo.
czy to moga byc wtryski?
Jak pisałem wyżej antena od CB też robi swoje