Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam koledzy orientuje sie ktos jaka powinna byc temp powietrza dolotowego w silniku 2.0 dti z intercoolerem na zagrzanym silniku? Jak by ktos cos wiedział na ten temat prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 15:01 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.
według mnie to cooler montuje się po to aby jak najbardziej schłodzić powietrze więc nie 25 - 35 a jak najmniejsza bo wg tej teorii to w zimie trzeba by było podgrzewać
Dokładnie .Sama logika z nazwy podpowiada.A,zimniejsze powietrze da się bardziej skompresowac,więc więcej zmieści się w cylindrze,a mieszanka jest wydajniejsza pozdro.
Intercooler schładza temperaturę powietrza doładowania, za sprężarką zanim trafi do silnika, bo jak wiadomo im niższa temperatura powietrza, to więcej tlenu i lepsze spalanie paliwa i doładowanie silnika.
darkp1, ja zasade sprezania i chlodzenia znam
chcialbym sie tylko dowiedziec co znaczy ze temperatura sprezonego powietrza moze byc schlodzona ponizej temp otoczenia - to co napisal timi68, zanim zaczne sie z nim klocic
U mnie podczas jazdy z podpietym kompem na zagrzanym silniku komputer pokazywał temp dolotowa powietrza około 70 stopni według mnie to stanowczo chyba duzo? Wiec co moze byc tego przyczyna? Dodam ze czujnik tem otoczenia pokazuje dobrze wiec jest oki? Jesli ktos miał podobny problem prosze o pomoc.
witam. Zna ktoś dobrego fachowca z okolic krakowa lub limanowej który spawa tworzywa sztuczne? Potrzebuję zespawać intercooler. Będę wdzięczny za jakieś namiary.