Masakra ! Wlali mi prawdopodobnie benzyne do diesla
Moderator: Sebu$
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
kolega z jakies 2-3lata temu nalał do astry I 1.7 cos ok 20-25L benzyny póki tego nie wyjeździł astra prychała-kichała ciężko paliła ale jeździła. Dolewał tylko ropy i śmigał. Do dnia dzisiejszego nic nie robił z silnikiem. Także miejmy nadzieje ze u Ciebie badzie tak samo. Dużo gorze jak byś do benzynki nalał ON.
Ja kiedyś, osobiście, do swojej Zośki zalałem jakieś 7l Pb, dolałem diesla do pełna i pojechałem.
Auto miało "kopa" i nic więcej się nie działo.
Tu sytuacja jest trochę gorsza, bo Pb było więcej, ale wydaje mi się, że jak silnik nie odmówił posłuszeństwa to będzie żył. Polecam zatankować jakiegoś lepszego diesla do pełna + Miksol (powiedzmy 200g do pierwszego baku, a potem regularnie co 2 tankowanie po 100g) i powinno być OK.
No chyba, że przegląd coś wykaże, ale nie sądzę, no bo co można stwierdzić jak wszystko chodzi?
Tutaj jedynie ASO może mieć parcie, żeby naciągnąć ubezpieczalnie na wymianę pompy.
Auto miało "kopa" i nic więcej się nie działo.
Tu sytuacja jest trochę gorsza, bo Pb było więcej, ale wydaje mi się, że jak silnik nie odmówił posłuszeństwa to będzie żył. Polecam zatankować jakiegoś lepszego diesla do pełna + Miksol (powiedzmy 200g do pierwszego baku, a potem regularnie co 2 tankowanie po 100g) i powinno być OK.
No chyba, że przegląd coś wykaże, ale nie sądzę, no bo co można stwierdzić jak wszystko chodzi?
Tutaj jedynie ASO może mieć parcie, żeby naciągnąć ubezpieczalnie na wymianę pompy.
Dzisiaj odpaliłem Zośke po dwóch dniach i nie było żadnego problemu. Liczę na to ,że ten silnik przeżył taki wstrząs i przetrawił takie paliwko . Sam myślałem nad tym ,żeby teraz zalać je jakimś V-powerem ale olejem napędowym a nie benzyną i dolać jakiegoś środka do czyszczenia wtrysków i smarowania pompy. Czy ktoś z Was już wlewał jakis dobry środek to poproszę o nazwę . Rozważam wlanie mixolu ale nie jestem do końca przekonany o jego skuteczności. Jest tyle samo "za" co "przeciw" dlatego ,może wleje coś co jest typowo do diesli. Jak myślicie i co polecacie?