świece żarowe (silnik Z19DTH)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
MaciekP

świece żarowe (silnik Z19DTH)

#1 Post autor: MaciekP »

Koledzy,

Zamierzam wymienić świece żarowe. Podpowiedzcie proszę którego producenta świece są montowane oryginalnie w silniku Z19DTH? Czy może polecacie jakieś zamienniki?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

Ja wymieniałem na oryginał GM (koszt około 90zł za sztukę), w moim autku 2007-2008 trzeba było szukać po numerze VIN, gdyż w tym roczniku były różne rodzaje.

Specjalnie bym nie wymieniał wszystkich, wymieniasz tylko tą, która padła, nie ma sensu wymieniać wszystkich.

W EPC można sprawdzić tylko potrzebny jest Twój VIN.

Obrazek

Numer katalogowy: 1214034
Nazwa części: SWIECA ZAR
Cena netto*: 74,3
Cena brutto*: 91,39
nynek11

#3 Post autor: nynek11 »

Witam! ja wymienilem na świece NGK YE07 silnik Z19DTH koszt 4 szt. 200,44 i jak narazie wszystko jest OK!
wiesiek74

#4 Post autor: wiesiek74 »

Witam podepnę się do tematu, czy jak załącza się grzanie świec to czy powinno być słyszalne "pyknięcie" przekaźnika /modułu/ przy akumulatorze i czy w op-comie robiąc test tego modulu po załączeniu powinno sę pokazać 0 volt czy 12
tradelux

#5 Post autor: tradelux »

MaciekP pisze:Koledzy,

Zamierzam wymienić świece żarowe. Podpowiedzcie proszę którego producenta świece są montowane oryginalnie w silniku Z19DTH? Czy może polecacie jakieś zamienniki?

Z góry dzięki za pomoc.
Maćku polecę Ci Beru GN059 lub Bosch 0250203001. te i te po 59zł

Wiesiek: powinno być aktywne zasilanie na module. Na liczniku powinna zaświecić się spirala świec żarowych.
wiesiek74

#6 Post autor: wiesiek74 »

rozumiem że w teście po zaznaczeniu aktywne powinna zaświecić się spiralka? U mnie cisza.
MaciekP

#7 Post autor: MaciekP »

Dziękuję za podpowiedzi.

Bodku, Łukaszu,
Świeca wspomniana przez Was to jedna i ta sama:
Beru
nr kat.: 0 100 276 015;
(nr kat. Opel: 12 14 071; poprzednio: 12 14 034).

cena w ASO: 91,57 pln;
cena allegro: ok. 58 pln (+ ewentualna wysylka).
adasko

#8 Post autor: adasko »

Ja proponuje kupic od razu 4 - jeden koszt robocizny i wysylki, a swiece zarowe wazne sa przy odpalaniu silnikow ZS :D
cieniassss

#9 Post autor: cieniassss »

adasko pisze:Ja proponuje kupic od razu 4 - jeden koszt robocizny i wysylki, a swiece zarowe wazne sa przy odpalaniu silnikow ZS :D
dokładnie i najlepiej żeby wszystkie były takie same :)
tradelux

#10 Post autor: tradelux »

Maciek jak puścisz mi przelew to wysyłkę masz gratis :D

Cześć Łukasz, prosiłbym o przekazywanie informacji poprzez PW - Bodek
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 17:17 przez tradelux, łącznie zmieniany 2 razy.
shaqal

#11 Post autor: shaqal »

wiesiek74 pisze:rozumiem że w teście po zaznaczeniu aktywne powinna zaświecić się spiralka? U mnie cisza.
Spirala niekoniecznie zapali sie, jednak powinno być slyszalne "tykanie", a przy włączonej lampce wewnętrznej, powinno być widzialne obciążenie aku.
tradelux

#12 Post autor: tradelux »

Najlepiej sprawdzic to zarowka H4 lub podobna - podlaczyc do akumulatora, a druga czescia kabelka do swiecy i zobaczyc czy zaswieci zarowka - wtedy tzn. ze swieca przewodzi.
billi_

#13 Post autor: billi_ »

tak jak kolega wspomniał dobierz świece po numerze VIN. U mnie na początku dobrano wg katalogu i okazały sią za krótkie, nie grzały jak powinno, miałem problem z uruchomieniem i szukałem wtedy innych przyczyn usterki... nowe świece oryginały za 75zł/ szt i jest OK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”