komunikat INSP
Moderator: Sebu$
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
komunikat INSP
witajcie z rana koledzy! dziś rano po włączeniu zapłonu na liczniku dziennym wyświetlił się na około 10 sekund komunikat INSP. żadnych kodów błędów nie wykazuje,autko sprawuje się bez zarzutu. powie mi ktoś o co chodzi?
Oczywiście!
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
INSP jest to komunikat, że zbliża się przegląd samochodu
poczytaj TU: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=27
poczytaj TU: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=27
- Albert Einstein
jak sam robiłeś sobie wymiany i przegląd to nie skasowałeś wskazania komputera, jak pamiętam to domyślnie dla kompa jest wyświetlać komunikat INSP co 30000 km. dlatego jak będziesz za 10 tyś km robił sobie wymiany itp, to poproś kogoś z kompem aby Ci wyzerował dane w komputerze i będziesz wiedział potem co i jak. wskazania będą prawidłowe.janekW67 pisze:zastanowiło mnie to,dlaczego już się wyświetliło,bo do przeglądu zostało jeszcze ok. 10 tys
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Włączy się po 30kkm od poprzedniego kasowania lub co 12 miesięcy.
Inspekcje da się skasować bez kompa, jak również możesz ją wyzerować w dowolnym momencie (ta sama procedura co przy kasowaniu świecącej inspekcji).
A tak na marginesie ktoś wymienia olej co 30kkm, jak nakazuje komp ??
pozdrawiam
Inspekcje da się skasować bez kompa, jak również możesz ją wyzerować w dowolnym momencie (ta sama procedura co przy kasowaniu świecącej inspekcji).
pozdrawiam
Parametry Inspekcji można ustawić po wpięciu pod komputer diagnostyczny. Mnie mechanik pytał, co ile km ma się włączać. Niestety pochopnie poprosiłem o 13 000 km i teraz się wkurzam, bo olej wymieniam co 10 000 i komunikat Inspekcja pasuje jak pięść do nosa. Nie mam czasu podjechać aby się podłączyć i zmienić toDek pisze:Inspekcja posiada dwa "liczniki".
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, 22:38 przez vojti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Model:
U mnie komunikat INSP teoretycznie powinien się pojawiać co30 tyś. ale wartość ta maleje niezależnie od faktycznego przebiegu a zależne to jest, jak mi się wydaje, od ilości rozruchów, jazdy na krótkich trasach i ogólnych warunków eksploatacji auta a w szczególności częstotliwości wypalania DPF-a (wypalanie zmniejsza średnio o1000).
Aktualny przebieg zawsze można sprawdzić, wystarczy na wyłączonym zapłonie wcisnąć i przytrzymać przycisk kasowania dziennego przebiegu licznika.
Aktualny przebieg zawsze można sprawdzić, wystarczy na wyłączonym zapłonie wcisnąć i przytrzymać przycisk kasowania dziennego przebiegu licznika.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Powinieneś dorzucić odnośnik do swojej wypowiedzi:sajmer pisze:OD siebie dodam , że aby skasować INSP nie trzeba podłączać kompa , można to zrobić samemu.
Kasowanie INSP ZA
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dek, nawiązując to twojego wpisu ze w zafirze inspekcja posiada dwa liczniki. Chodzi mi o licznik który włącza się podczas przytrzymania przycisku zerowania kilometrów na włączonym zapłonie pokazuje ilość kilometrów do insp. inspekcje kasuje sie łatwo ale czy można skasować ten licznik
[ Dodano: Sro Lis 07, 2012 22:42 ]
Zdenek2007, Aktualny przebieg zawsze można sprawdzić, wystarczy na wyłączonym zapłonie wcisnąć i przytrzymać przycisk kasowania dziennego przebiegu licznika. Tak napisałeś a czy wiesz jak można wyzerować ten licznik ?
Zdenek2007, Aktualny przebieg zawsze można sprawdzić, wystarczy na wyłączonym zapłonie wcisnąć i przytrzymać przycisk kasowania dziennego przebiegu licznika. Tak napisałeś a czy wiesz jak można wyzerować ten licznik ?
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Czytajcie posty dokładnie Bodek wyżej napisał jak kasować insp-ekcjeeryklfc pisze:Dek, nawiązując to twojego wpisu ze w zafirze inspekcja posiada dwa liczniki. Chodzi mi o licznik który włącza się podczas przytrzymania przycisku zerowania kilometrów na włączonym zapłonie pokazuje ilość kilometrów do insp. inspekcje kasuje sie łatwo ale czy można skasować ten licznik
Tylko trzeba kliknąć ten niebieski odnośnik KASOWANIE
Bodek, Witam. Kasowanie insp.poszło bez problemu. Mam pytanie odnośnie kilometrów wyświetlających się po przytrzymaniu przycisku kasowania kilometrów na włączonym zapłonie u mnie wyświetla się takie coś w górnej części 0.43 cośtakiego a w dolnej 14792
[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 20:26 ]
chabretti, OK. Post od bodka dobrze przeczytałem bo insp. mam skasowaną tylko chodzi mi o kilometry wyświetlające się po przytrzymaniu przycisku kasowania kilometrów na włączonym zapłonie u mnie wyświetla się takie coś w górnej części 0.43 a w dolnej 14792
[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 20:26 ]
chabretti, OK. Post od bodka dobrze przeczytałem bo insp. mam skasowaną tylko chodzi mi o kilometry wyświetlające się po przytrzymaniu przycisku kasowania kilometrów na włączonym zapłonie u mnie wyświetla się takie coś w górnej części 0.43 a w dolnej 14792
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 20:30 przez eryklfc, łącznie zmieniany 1 raz.