Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
też tak miałem w trasach.
ale jak zaczęła dominować jazda po mieście, to średnia mi wychodzi 8,1 i ani grama mniej.
badanie na przestrzeni ponad 5 tys. km, średnia prędkość 27 km/h (takie prędkości osiągam w Warszawie...)
Bodek pisze:Zrobione 469km (85% trasa, 15% miasto) - spalanie 6,45 - uważam, że OK, tym bardziej, że na postoju nie zawsze gasiłem silnik - bo zimno
tomitom pisze:też tak miałem w trasach.
ale jak zaczęła dominować jazda po mieście, to średnia mi wychodzi 8,1 i ani grama mniej.
badanie na przestrzeni ponad 5 tys. km, średnia prędkość 27 km/h (takie prędkości osiągam w Warszawie...)
To i tak jest OK, ja ma 8,5 - miasto, w najlepszym przypadku.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
Autko zakupiłem w naszych sąsiadów na zachodzie i miałem ok 1300km, trasę zrobiłem z jedną przerwą na tankowanie w Polsce, tankowanie zawsze na full. Prawie całe Niemcy przejechałem z prędkością ok 140-170. W Polsce nocą ok 70-140. Po obliczeniach wyszło mi że spaliła ok 6l / 100km, myślę że przy tym grzaniu wynik BDB.
W Polsce pali mi w przedziałach 6,5-7,5 w zależności od tego ile jeżdżę po mieście.
Najwięcej mi spaliła jak miałem długie wypalanie DFP-a po kilku krotnym zignorowaniu wypalania i spalanie wyszło mi ok 8,5l.
Ogólnie jestem zadowolony, chodź w mieście mogła by mnie palić.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 20:17 przez Maro1919, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam Szanownych Kolegów posiadam Zafire Z1.9DT z 2006r. przebieg 109tys. zakup poczyniony w szkopowie samochód jest eksploatowany praktycznie non stop w trasie Norwegia-Polska (4 razy i za 3 tyg następny kurs ) 1450km w jedną stronę prędkość staram się nie przekraczać 130km/h odczyt z komputera 5,2 l/100km dojazd do pracy w jedną stronę 4km okres zimowy temp. około -2 według komputera 6,4l/100km (miesiąc czasu dojazdy do pracy pół zbiornika paliwa) myślę że to niezły wynik jak na miniwana .Jak na razie 100% zadowolenia z Auta a co dalej czas pokaże .
No to mnie skoczyło spalanko o ok 0,5 litra czyli do 6,6 chyba ze względu na mrozy ... ale mam pytanie czy przy niższych temp też macie spalanie na biegu jałowym zwiększone tak z 0,9 l na 1,2l./h 1,3l./h szczegóły można zobaczyć na moich statach.
U mnie również teraz podskoczyło na 1,2l/godz normalnie 0,9. Moje średnie spalanie pół na pół miasto i trasa to około 7 - 7,2. Moja zosia na 62000 km przebiegu i przyjechała z francji jak miała 40000, jak na razie jesy super OK
Moja zosia jeździ praktycznie po mieście i teraz przy tych mrozach spalanie z kompa 8,9 litra źle nie jest , ale mogło by być lepiej. Za to w trasie 6,4 i tu już jest lepiej