Szarpanie na pierwszym biegu i wstecznym

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
areek194

Szarpanie na pierwszym biegu i wstecznym

#1 Post autor: areek194 »

Witam,

Mam dziwny objaw. Szarpie mi autem ( jak bym impulsowo dodawał gazu na max ) przy pierwszym biegu lub wstecznym. Dzieje się tak jak nie dodaje wcale gazu ( automatyczna skrzynia ). Problem nie zawsze występuje i ciężko go przez to zdiagnozować.
Zauważyłem że dzieje się to częściej jak zgaszę auto i zapalam go po kilkunastu minutach.
Kiedyś mechanik czyścił mi styki pedału gazu i wydaje się że na jakiś czas pomogło ale nie jestem pewien czy to rzeczywiście to. Niekiedy jak szarpie to czuć zapach jak byś się coś przypaliło ( coś jak zapach wody polanej na gorącą blachę ).
Czy ktoś ma jakieś sugestie ?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 20:01 przez areek194, łącznie zmieniany 1 raz.
stolarz

#2 Post autor: stolarz »

A wypalanie filtra dpf .Zczytaj kody błędów.
danio

#3 Post autor: danio »

A co z pozostałymi biegami?
areek194

#4 Post autor: areek194 »

Właśnie nie ma błędów. Na innych biegach nie występuje. I dzieje się to od czasu do czasu.

A jak wam przełącza biegi automat ? Płynnie , tak że nie można wyczuć ? Bo u mnie jak delikatnie przyspieszam to w momencie przełączenia jest delikatne spowolnienie auta .
Pitt

#5 Post autor: Pitt »

areek194 pisze:Właśnie nie ma błędów. Na innych biegach nie występuje. I dzieje się to od czasu do czasu.

A jak wam przełącza biegi automat ? Płynnie , tak że nie można wyczuć ? Bo u mnie jak delikatnie przyspieszam to w momencie przełączenia jest delikatne spowolnienie auta .
Jak cisnę mocno i nie ujmuję gazu, kiedy chcę by automat wrzucił wyższe przełożenie, to minimalnie czuć szarpnięcia. Ale naprawdę minimalnie. Jak przyspieszam tak normalnie, i ujmuję gazu to tylko dźwięk silnika się zmienia. I cyferka na wyświetlaczu :)
Aha, rano jak jest zimny to też ciut szarpie. Ale trwa to tak z 5minut jazdy miejskiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”