Zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego biegu
-
ireneusz.brycki
Zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego biegu
Witam,
#samochód
Zafira B ecoFlex, 2008, 82 000 km, CNG 1.6.
#problem
Od niedawna przy wrzucaniu wstecznego słyszę zgrzyt.
- występuję gdy:
Wszystkie pozostałe biegi wchodzą dobrze. Nawet jeżeli sprzęgło wcisnę na max, guzik w lewarku także, bardzo powoli przesuwam dźwignie to i tak go słychać.
- nie występuje gdy:
Problem nie występuje gdy wrzucę wsteczny (zgrzyt), potem daję na luz i wrzucam znów (brak zgrzytu).
- występuje także gdy
Problem występuje także gdy dwa razy wciskam sprzęgło.
#rozwiązanie
Jadę oczywiście do mechanika (sam jestem raczej leworęczny w tych kwestiach) ale chciałbym mu szczegółów zasugerować alternatywne rozwiązania problemu, po to by mnie nie zaproponował najpierw wymiany całego sprzęgła a jak to nie pomoże to całej skrzyni biegów ;-).
Dzięki z góry za wszystkie porady.
#samochód
Zafira B ecoFlex, 2008, 82 000 km, CNG 1.6.
#problem
Od niedawna przy wrzucaniu wstecznego słyszę zgrzyt.
- występuję gdy:
Wszystkie pozostałe biegi wchodzą dobrze. Nawet jeżeli sprzęgło wcisnę na max, guzik w lewarku także, bardzo powoli przesuwam dźwignie to i tak go słychać.
- nie występuje gdy:
Problem nie występuje gdy wrzucę wsteczny (zgrzyt), potem daję na luz i wrzucam znów (brak zgrzytu).
- występuje także gdy
Problem występuje także gdy dwa razy wciskam sprzęgło.
#rozwiązanie
Jadę oczywiście do mechanika (sam jestem raczej leworęczny w tych kwestiach) ale chciałbym mu szczegółów zasugerować alternatywne rozwiązania problemu, po to by mnie nie zaproponował najpierw wymiany całego sprzęgła a jak to nie pomoże to całej skrzyni biegów ;-).
Dzięki z góry za wszystkie porady.
-
Skasowany użytkownik 9333
Witam. Ja miałem podobnie i dziś mi padła skrzynia biegów. Nie mogę wrzucić biegu 1 i 2 musiałem ruszacz 3 aż poczulem tarczę sprzęgłową. Masakra. Prosze pomóżcie, co to może być i jaki możliwy będzie koszt naprawy 
W opisie masz "fiata", także nawet nie wiemy jaka Zafira, poszukaj na forum - Bodek
W opisie masz "fiata", także nawet nie wiemy jaka Zafira, poszukaj na forum - Bodek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2012, 21:40 przez Skasowany użytkownik 9333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
smaru
-
Skasowany użytkownik 9333
-
Skasowany użytkownik 6483
Jesli włączasz wsteczny na postoju to nic nie powinno Ci chrupnąć. Ale jesli tak sie dzieje to być może jest to oznaką kończącego sie sprzęgła. U mnie we Fiacie Doblo we firmie , to pierwszy sygnał do wymiany sprzęgła.ceki70 pisze:Podczas włączania biegu wstecznego raz jest raz niema mniejszy, większy dźwięk chrupnięcie, zgrzytniecia. Pozostałe biegi oki. Ponoć
tak mają te 5-cio biegówki, że wsteczny jest niezsynchronizowany???
Czy ktoś ma, miał podobnie?
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 21:46 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ceki70
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
To tylko na wstecznym. Na przykład dziś jechałem i musiałem wycofać więc wbijamy wsteczny i zgrzytniecie , dałem na luz i jeszcze dwa razy wbiłem wsteczny i to samo. Potem miałem godzinną przerwę i gdy ponownie wsiadłem do auta, tu musiałem wycofać i tym razem bez dźwięku, biek wskoczył płynnie . Stawałem jeszcze dwa razy i zmiana płynnie się odbyła. Ale pod domem, było już chrupniecie delikatne, to właśnie to, raz jest płynne przejście i za trzecim razem ten dźwięk, i raz słabszy lub trochę głośniejszy
Oby to nie było to, co mówisz.
Mam na piśmie 6-miesięczną gwarancję na skrzynię jak by co i byłem już z ty u sprzedawcy < te 5-cio biegówki, że wsteczny jest niezsynchronizowany???
Czy ktoś ma, miał podobnie?>.
Oby to nie było to, co mówisz.
Mam na piśmie 6-miesięczną gwarancję na skrzynię jak by co i byłem już z ty u sprzedawcy < te 5-cio biegówki, że wsteczny jest niezsynchronizowany???
Czy ktoś ma, miał podobnie?>.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2016, 04:53 przez ceki70, łącznie zmieniany 2 razy.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,

-
tomzam
-
grzes
Mam to samo w swoim. Haczenie przy wrzucaniu wstecznego. Też mnie to trochę niepokoi ale zauważyłem, że jak wcisnę sprzęgło do samej podłogi i się nie spieszę z włączaniem to jest ok. Pozostałe biegi wchodzą dobrze. Wygląda to tak jak by nie do końca wysprzęglało. Hm, może faktycznie by trzeba było odpowietrzyć
Z drugiej strony wymieniane miałem przewody hamulcowe a zdaje się, że sprzęgło i hamulce z jednego zbiornika płyn biorą, to pewnie odpowietrzone było wszystko.
-
ceki70
- Bywalec
Pedał dociskam do końca , do samej podłogi i robiłem testy na spokojnie jak i na szybkiego , żeby wyczuć ale tu i tu było chrupnięcie, a to raz słabiej lub trochę mocniej, ale też było i bez chrupnięcia jak zmieniałem powoli a potem szybciej. Raz jest raz niema
.
Tak jak wspominałem dziś było spokojnie , ale warto sprawdzić ten wysprzęglik i zrobić ewentualne odpowietrzanie i poziom płynu.
Tak jak wspominałem dziś było spokojnie , ale warto sprawdzić ten wysprzęglik i zrobić ewentualne odpowietrzanie i poziom płynu.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2016, 21:04 przez ceki70, łącznie zmieniany 1 raz.
ceki70

-
ceki70
- Bywalec
Poprosiłem ojca by wycofał zośką< nic mu nie mówiłem o co chodzi > , i oczywiście jemu wszystko gra , wsteczny wchodził płynne bez chrupnięcia, a mi oczywiście z bajerami, ale skupiłem się na przycisku przy gałce by go docisnąć do końca i przy 4 próbach było dobrze -bez zbędnych dźwięków.
ceki70

-
tomzam
-
ceki70
- Bywalec
Zrobił parę prób jeszcze na postoju, 5 razy wbijał bieg, i robił to płynnie i spokojnie i bez tych chrupnieć. Moje pierwsze auto to corsa, więc przycisk pod wajchę nie jest mi obcy. Zobaczymy co z tego będzie 
Ostatnio zmieniony 12 lip 2016, 23:34 przez ceki70, łącznie zmieniany 2 razy.
ceki70