Płukanie silnika 1,9 CDTi przy wymianie oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Kovval

Płukanie silnika 1,9 CDTi przy wymianie oleju

#1 Post autor: Kovval »

Witam,

Zbieram się do wymiany oleju w silniku.
Najeździłem już 16 tys na oleju, więc trochę się z wymianą zagapiłem.
Mechanik przy wymianie poleca mi wypłukanie silnika za 50zł.
Dolewa jakiś specyfik do starego oleju, odpalam silnik i po jakimś czasie wymiana na nowy.
Czy ktoś z Was robił już takie rzeczy? Nie zaszkodzi to przypadkiem mojemu silnikowi?
Mam najeżdżone 207 tys i jak narazie wszystko ok.
Pozdrawiam,
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: Zdenek2007 »

W zasadzie ten specyfik dolany do oleju (płukanka) to środek chemiczny który ma za zadanie wypłukanie (rozpuszczenie) szlamu i osadów w kanałach smarowania silnika, nie powinien zaszkodzić silnikowi w dobrej kondycji ale już w silnikach z wielkimi przebiegami może rozszczelnić uszczelniacze na wale (simmerring) itp.
piorun

#3 Post autor: piorun »

zgadazm się z kolegąZdenek2007,
też mi to polecili kiedyś w poprzednim aucie i się zaczeło "znikanie" oleju,nie robiłem już silnika,sprzedałem więc co się uszkodziło to niewiem,ale zadowolony nie byłem i już tego nie stosuję.
Maciek

#4 Post autor: Maciek »

Potwierdzam, czasami płukanie ma skutki uboczne...
Orbit

#5 Post autor: Orbit »

Maciek pisze:Potwierdzam, czasami płukanie ma skutki uboczne...
Ma skutki, jeśli Auto jest stare środki chemiczne ( rozpuszczalniki ) wypukają nagar który uszczelniał silnik ... ... lub sama procedura płukania silnika została zle zrobiona ...

lecz Jesli Auto ma kilka lat nie ma sie czego obawiać , "" znikanie oleju "" eee doszukiwał bym sie innej przyczyny .... Ja stosuje płukankę przy każdej zmianie Oleju ... i "" nic mi nie znika"" :) ... mniej agresywne a tak samo skuteczne są płukanki na bazie detergentów a nie rozpuszczalników ,

Co do samej zmiany .. ! nigdy nie stosował bym płukanki u mechanika ... dlaczego ???
...
otóż ...po użyciu płukanki olej powinien dokładnie ścieknąć , nawet godzinę im dłużej tym lepiej ,,,,( jaki mechanik może sobie na to pozwolić )
... potem należny odessać strzykawka resztki oleju z pojemnika na filtr oleju ... gdy tego nie zrobisz , pozostały olej wraz z płukanką połączy się z nowym olejem ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”