Ile da się pojechać Zośką?
Moderator: Sebu$
Ja też uważam skrzynię za największą wadę tego samochodu, po przesiadce z poprzedniego samochodu (V70 2.5 TDI) w którym przy 3tyś RPM miałem 150 na szafie byłem pewien że moja Zosia ma zmienioną skrzynię, ale niestety jest oryginalna i Zofie tak mają (trochę to dziwne jak na samochód z kraju autostrad bez limitu prędkości), podobno skrzynie z Vectry B 1.8 pasują i mają dłuższe przełożenia, tylko też nie mam informacji jak się samochód z taką skrzynią zachowuje?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja zauważyłem, że w Zafirze ogólnie jest bardzo cicho... Pod warunkiem, że się nie jedzie szybciej niż 120 km/h i ma przyzwoite opony... Może to subiektywne wrażenie po przesiadce z innego auta, ale wydaje mi się Zośki są dość dobrze wyciszone (jeśli chodzi o benzyniaka, bo dieslem raz tylko jechałem po mieście).
Marudzicie. To auto rodzinne wiec nie oczekujcie ze bedzie mialo milion KM, 2-gie tyle Nm i Vmax ograniczpne elektroniczne "po niemiecku".
Kupcie sobie jakies sportowa auta to bedziecie szybciej jezdzic... tylko pytanie gdzie i po co
Zoska to moje kolejne auto ktorym moge z zona, corka i psem pojechac wygodnie na 2-gi koniec Polski do rodziny.
Wczoraj mialem mozliwosci pogonic troche autko : do 160km/h rozpedza sie bez wiekszych problemow, dosc plynnie i dynamicznie jak na przeznaczenie auta.
Dalej jest juz wolno. Doszlismy do 180km/h i niestety co chwila ktos zapychal lewy pas wiec sobie odpuscilem zabawe (czasem to ja bylem na tym pasie zawalidroga...) Spalanie przy nodze prawie w podlodze ~13l/100km. Co ciekawe przy 150km/h spalanie jest ~8l/100km.
Kupcie sobie jakies sportowa auta to bedziecie szybciej jezdzic... tylko pytanie gdzie i po co
No i co z tego ?? Niewiele Ci da taka skrzynia bo wolniej bedzie sie napedzac auto a i Vmax mozesz po prostu nie osiagnac bo sie prosta skonczywiroś pisze:podobno skrzynie z Vectry B 1.8 pasują i mają dłuższe przełożenia
Zoska to moje kolejne auto ktorym moge z zona, corka i psem pojechac wygodnie na 2-gi koniec Polski do rodziny.
Wczoraj mialem mozliwosci pogonic troche autko : do 160km/h rozpedza sie bez wiekszych problemow, dosc plynnie i dynamicznie jak na przeznaczenie auta.
Dalej jest juz wolno. Doszlismy do 180km/h i niestety co chwila ktos zapychal lewy pas wiec sobie odpuscilem zabawe (czasem to ja bylem na tym pasie zawalidroga...) Spalanie przy nodze prawie w podlodze ~13l/100km. Co ciekawe przy 150km/h spalanie jest ~8l/100km.
-
- Mieszkaniec
- Model:
180km/h licznikowe. W/g GPS pewnie bylo by inaczej...twardypt91 pisze:Arczi, teoretycznie maksymalnie 178 km/h Zośka z takim silnikiem może jechać.
Teoretycznie masz racje ale czesto praktyka porusza sie swoimi prawami. Jesli silnik zdrowy, warunki atmosferyczne sa ok i jest kawalek drogi umozliwiajacej testy to realia zdarzaja sie inne