Ale w jakiej sytuacji, zaraz po zapaleniu silnika czy jakturczyn pisze:Opel Zafira 1.9 CDTI 120 KM .Problem w tym że jeżeli jest niższa temperatura na zewnątrz (ok 0 lub niższa) zwiększają się obroty silnika.Prosze o pomoc.
Wysokie obroty na zimnym silniku
-
Lorry
-
turczyn
-
Robert4884
-
rzadki
-
Lorry
-
fiodork
-
gwizdenson
-
F-19
-
g_kwiatek
-
Janusz Nowak
-
Pik
-
jangcy
Witam wszystkich.
Mam do was pytanie. Od jakiegoś czasu (parę miesięcy) zauważyłem że mam wyższe obroty i przez dłuższy czas, na zimnym silniku.
Kiedyś przekraczały 1000 przez chwile i dość szybko spadały poniżej 1000 aż do właściwych wartości. Teraz trzymają się powyżej 1000 dość długo. Jak już silnik ma sporo stopni to dopiero zaczynają spadać i później już jest OK.
Sprawdzałem OP-Comem i założone obroty są prawie takie same jak aktualne.
Sytuacja jest taka sama na Pb jak i na LPG.
Wygląda jakby silnik dłużej trzymał obroty żeby szybciej "podgrzać" system?
Jedyne o czym ja myślałem, to związek z prawdopodobnie kończącym się katalizatorem.
Kiedyś jak byłem u Opla to mi przy okazji zaktualizowali ECU i powiedzieli że po aktualizacji m.in będę miał niższe obroty i rzeczywiście spadły (ale to dotyczyło ciepłego silnika)
Ktoś ma jakiś pomysł? Ktoś to przerabiał? Wyczyścić znów przepustnice?
Mam do was pytanie. Od jakiegoś czasu (parę miesięcy) zauważyłem że mam wyższe obroty i przez dłuższy czas, na zimnym silniku.
Kiedyś przekraczały 1000 przez chwile i dość szybko spadały poniżej 1000 aż do właściwych wartości. Teraz trzymają się powyżej 1000 dość długo. Jak już silnik ma sporo stopni to dopiero zaczynają spadać i później już jest OK.
Sprawdzałem OP-Comem i założone obroty są prawie takie same jak aktualne.
Sytuacja jest taka sama na Pb jak i na LPG.
Wygląda jakby silnik dłużej trzymał obroty żeby szybciej "podgrzać" system?
Jedyne o czym ja myślałem, to związek z prawdopodobnie kończącym się katalizatorem.
Kiedyś jak byłem u Opla to mi przy okazji zaktualizowali ECU i powiedzieli że po aktualizacji m.in będę miał niższe obroty i rzeczywiście spadły (ale to dotyczyło ciepłego silnika)
Ktoś ma jakiś pomysł? Ktoś to przerabiał? Wyczyścić znów przepustnice?