Dwa pytanka

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Gekon1

Dwa pytanka

#1 Post autor: Gekon1 »

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Zafiry B 1,9 cdti 120KM. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych posiadaczy.
1. Po odpaleniu silnika kontrolka ciśnienia oleju i kontrolka silnika gaśnie po około 1-2 sek, czy to normalne czy może coś jest nie tak (oczywiście stan oleju jest ok)
2. podczas przyspieszania przy około 3 tys. obrotów słychać coś jakby dmuchany syk (podobny do dźwięku jaki nieraz słychać podczas wiatru i słabych uszczelek w drzwiach). Jak myślicie jest to normalny dźwięk pracy turbiny czy może jakaś nieszczelność. Nie zauważyłem braku mocy.
Pozdrawiam.
yach

#2 Post autor: yach »

Gekon1 pisze:Od 2 tygodni jestem posiadaczem Zafiry B 1,9 cdti 120KM. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych posiadaczy.
1. Po odpaleniu silnika kontrolka ciśnienia oleju i kontrolka silnika gaśnie po około 1-2 sek, czy to normalne czy może coś jest nie tak (oczywiście stan oleju jest ok)
2. podczas przyspieszania przy około 3 tys. obrotów słychać coś jakby dmuchany syk (podobny do dźwięku jaki nieraz słychać podczas wiatru i słabych uszczelek w drzwiach). Jak myślicie jest to normalny dźwięk pracy turbiny czy może jakaś nieszczelność. Nie zauważyłem braku mocy.
Pozdrawiam.
ad.1 Zabiorę stoper do samochodu i sprawdzę, ale 1-2 sekundy wydaję się być Ok.
ad.2 Ja tego u siebie nie słyszę, a turbo mam ok (chyba :D ) sprawdź układ dolotowy jeśli będzie okey, obserwuj dalej bo są dwie możliwości albo masz słuch "prawie" absolutny :lol: albo się turbinka powoli kończy. Jedź do mechaniora bo tak to sobie możemy klikać, snuć domysły, a nawet wróżyć z fusów :D

Pozdrawiam
Opc_Man

#3 Post autor: Opc_Man »

ad1 w moim cdti kontrolka ciśnienia oleju gaśnie też po około 1-2 s ale zauważyłem że ma to miejsce przede wszystkim gdy auto stoi przechylone jedną stroną na chodniku jak zaparkuje

ad2 taki delikatny syk też słychać u mnie to objaw pracującego turbo tak to sobie tłumaczę ponieważ jest tak od 1,5 roku od kąd kupiłem auto i brak żadnych objawów zużycia turbo.

edit. ja stoi na płaskim to przeważnie gaśnie odrazu
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, 09:14 przez Opc_Man, łącznie zmieniany 1 raz.
giant19s

#4 Post autor: giant19s »

ad.1
Zośka A też tak ma. Kontrolki gasną po chwili od uruchomienia. Z tego co zauważyłem chyba według ściśle określonej kolejności.
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Kontrolki masz ok......a turbine delikatnie zawsze słychac......jak nie słychac- to moze nie pracuje? :lol:
Gekon1

#6 Post autor: Gekon1 »

Dzięki koledzy.
rzadki

#7 Post autor: rzadki »

giant19s pisze: Kontrolki gasną po chwili od uruchomienia. Z tego co zauważyłem chyba według ściśle określonej kolejności.
bo po kolei komputer analizuje podzespoły i jak jest ok to wygasza. wszystko jest ok ;)
mozartinio

#8 Post autor: mozartinio »

jesli kontrolki gasna po odpaleniu,tzn ze jest jakis blad.zauwazylem to u siebie.bledy wykasowane,to kontrolki gasna chwile po przekreceniu kluczyka bez odpalania.
piorun

#9 Post autor: piorun »

mozartinio, ale na pewno nie oleju i check
tak ma każda zosia gasnie bo 1-2 sek.
no chyba ze te wszystkie co oglądałem to sa popsute bo też tak miały :lol:
a oleju to zgasnie dopiero jak ma cisnienie(praca silnika)w kazym aucie olej gasnie po uruchomieniu silnika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”