Dwa pytanka
-
Gekon1
Dwa pytanka
Od 2 tygodni jestem posiadaczem Zafiry B 1,9 cdti 120KM. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych posiadaczy.
1. Po odpaleniu silnika kontrolka ciśnienia oleju i kontrolka silnika gaśnie po około 1-2 sek, czy to normalne czy może coś jest nie tak (oczywiście stan oleju jest ok)
2. podczas przyspieszania przy około 3 tys. obrotów słychać coś jakby dmuchany syk (podobny do dźwięku jaki nieraz słychać podczas wiatru i słabych uszczelek w drzwiach). Jak myślicie jest to normalny dźwięk pracy turbiny czy może jakaś nieszczelność. Nie zauważyłem braku mocy.
Pozdrawiam.
1. Po odpaleniu silnika kontrolka ciśnienia oleju i kontrolka silnika gaśnie po około 1-2 sek, czy to normalne czy może coś jest nie tak (oczywiście stan oleju jest ok)
2. podczas przyspieszania przy około 3 tys. obrotów słychać coś jakby dmuchany syk (podobny do dźwięku jaki nieraz słychać podczas wiatru i słabych uszczelek w drzwiach). Jak myślicie jest to normalny dźwięk pracy turbiny czy może jakaś nieszczelność. Nie zauważyłem braku mocy.
Pozdrawiam.
-
yach
ad.1 Zabiorę stoper do samochodu i sprawdzę, ale 1-2 sekundy wydaję się być Ok.Gekon1 pisze:Od 2 tygodni jestem posiadaczem Zafiry B 1,9 cdti 120KM. Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych posiadaczy.
Pozdrawiam.
ad.2 Ja tego u siebie nie słyszę, a turbo mam ok (chyba
Pozdrawiam
-
Opc_Man
ad1 w moim cdti kontrolka ciśnienia oleju gaśnie też po około 1-2 s ale zauważyłem że ma to miejsce przede wszystkim gdy auto stoi przechylone jedną stroną na chodniku jak zaparkuje
ad2 taki delikatny syk też słychać u mnie to objaw pracującego turbo tak to sobie tłumaczę ponieważ jest tak od 1,5 roku od kąd kupiłem auto i brak żadnych objawów zużycia turbo.
edit. ja stoi na płaskim to przeważnie gaśnie odrazu
ad2 taki delikatny syk też słychać u mnie to objaw pracującego turbo tak to sobie tłumaczę ponieważ jest tak od 1,5 roku od kąd kupiłem auto i brak żadnych objawów zużycia turbo.
edit. ja stoi na płaskim to przeważnie gaśnie odrazu
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, 09:14 przez Opc_Man, łącznie zmieniany 1 raz.
-
giant19s
-
Anony Mous
-
rzadki
-
mozartinio
-
piorun