olej
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Czyli na 100% nie wiesz jaki olej był zalany no i czy ten przebieg jest orginalny jeśli sprowadzany to chyba ma to autko książke serwisową to tam powinno wszystko pisać bo jak był mineral wlany to raczej nie można syntetyku wlać lepiej bezpieczniej wlać półsyntetyk 10W30.keram74 pisze:Samochód był sprowadzony i jezdził na syntetyku prawdopodobnie?samochod to zafira 1.6benz+cng z 2004r.przebieg 125000km.jaki zalać aby nie zaszkodzić?dzieki za podpowiedż.
-
- Świeżak
- Imię: Ireneusz
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z1.9CDTI
Witem.Kupiłem Zafirke 1,6 i nie wiem jaki olej jest wlany do silnika , do skrzyni , jaki płyn do chłodzenia . Na silniku nie ma żadnej karteczki jaki olej jest wlany , nie mam książki serwisowej .Co mam zrobić?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, 23:16 przez belmi71, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Silnikowy - wymieńbelmi71 pisze:Witem.Kupiłem Zafirke 1,6 i nie wiem jaki olej jest wlany do silnika , do skrzyni , jaki płyn do chłodzenia . Na silniku nie ma żadnej karteczki jaki olej jest wlany , nie mam książki serwisowej .Co mam zrobić?
Olej do skrzyni - poczytaj
Chłodniczy - możesz wymienić, nie zaszkodzi, wchodzi około 6,5 litra
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Polecam ci olej VALVOLINE MaxLife 10W40 - sam takiego mam, z tego co czytalem(bo sam sie borykalem z tym problemem) to jest dedykowany dla starszych silnikow o wiekszym przebiegu no i wiele osob go leje do zafir. Problem jest tylko taki ze jest ciezki w zdobyciu tzn jak masz blisko jakas hurtownie to git ale jak bys zamierzal szukac np w sklepach typu selgros,real,carefour itp itd. to raczej go nie znajdziesz
[ Dodano: Wto Lis 06, 2012 16:29 ]
do silnika wchodzi 5,5l - niedawno wymienialem to wiem
[ Dodano: Wto Lis 06, 2012 16:29 ]
do silnika wchodzi 5,5l - niedawno wymienialem to wiem
-
- Przeglądacz
- Model:
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
4,25l wchodzi według instrukcji, a jakiej firmy to rzecz gustu i zasobności portfela, może być nawet GM.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Przeglądacz
- Model:
Ja kupilem do swojego 4+1 i z tej czworki mi jeszcze trochu zostalo, podobno cos tam zostaje w silniku a 4,25 to wartosc katalogowa gdy zalewaja nowiutki silniczek- tak mi to wytlumaczyl mechanik. Dziwil sie wogole ze kupilem 5 skoro wejdzie mi nie cale 4 Ja zakupilem castrola i jak na razie a przejechalem na nim 5 tys km nie zjadl mi nic. A ten GM tez wydawal mi sie za tani , ale podobno jest ok.