Uszczelka szyby czołowej

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rad25

Uszczelka szyby czołowej

#1 Post autor: rad25 »

Witam. Chciałby zasięgnąć porady w kwestii uszczelki szyby czołowej do Zafiry B. Chodzi mi mianowicie czy jest coś takiego jak jakaś uszczelka między plastikiem podszybia a szybą przednią. Szyba jest klejona na klej a w rowek pod nią jest wciskane podszybie i czy na to łączenie jest jakaś uszczelka gumowa lub jakaś maskownica. Nigdzie nie mogę tego namierzyć. Nie znam oryginalnej nazwy tego produktu stąd też trudności w jej znalezieniu. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Tak to wygląda u mnie według mojego VIN-u:

Obrazek Obrazek

W ZA i ZB są pozakładane tematy dotyczące części z podziałem na podzespoły (według VIN), szkoda, że nikt z tego nie korzysta.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

rad25

#3 Post autor: rad25 »

Nie o to mi chodziło. Miałem na myśli dół szyby. Wypraskę górną i boczną posiadam. Nie ma natomiast i nie wiem czy powinno coś być w podobie na dół szyby. Jakaś guma maskująca tak jak to właśnie jest na bokach i u góry szyby.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#4 Post autor: Bodek »

rad25 pisze:Nie o to mi chodziło. Miałem na myśli dół szyby. Wypraskę górną i boczną posiadam. Nie ma natomiast i nie wiem czy powinno coś być w podobie na dół szyby. Jakaś guma maskująca tak jak to właśnie jest na bokach i u góry szyby.
Masz nr 5 jest taśma uszczelniająca, a niżej jest podszybie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

rad25

#5 Post autor: rad25 »

Taśma jest klejona na szybę czy pod szybą w czasie montażu?

leonov

#6 Post autor: leonov »

Witam, odświeżę temat bo mam też problem z ta uszczelką, Bodek powiedz czy to co widać na foto (5) to jest cała uszczelka czy tylko jej wycinek ? bo jak szukam po sklepach po tym numerze to też są takie krótkie. Nam chodzi o uszczelkę na całej długości szyby na dole, u mnie na szybie został nawet klej po niej, teraz pomiędzy szybą a podszybiem jest szpara więc musi tam coś być na 100% :piwo:

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#7 Post autor: Piotr »

Ja również po zakupie mojej zośki podejrzliwie patrzyłem na tą dolną uszczelkę. Wygląda to jakby ktoś wkleił szybę na silikon czy też jakiś czarny lepik i w dodatku nie jest ten preparat równy. Mam na myśli to, że w jednym miejscu bardziej zachodzi na szybę a w innym jakby mniej. Zacząłem się przyglądać innym Zafirom B i okazuje się, że wszystkie które oglądałem są tak samo zrobione. Ostatnio bardzo szczegółowo przyglądałem się Zafirze z niemiecką rejestracją w której szyba tak samo była wklejona jak u mnie. W tym momencie zaspokojona została moja ciekawość, gdyż stwierdziłem, że chyba tak to jest (trochę po kowalsku) zrobione. Ostatnio była u mnie na podwórku mobilna ekipa zajmująca się wymianą szyb u klienta. Przy okazji wymiany przedniej szyby w samochodzie mojego syna (Matiz) zapytałem właśnie o tą uszczelkę w mojej Zośce. Po oględzinach fachowcy stwierdzili, że wszystko jest OK bo tak w tych modelach ta szyba była montowana. Zafira A ma już bardziej "elegancko" zamontowaną tą szybę, gdyż dolna uszczelka założona jest na szybę to znaczy tak jak inne autka, którymi jeździliśmy przed przesiadką do Zafiry. Może się mylę ale wygląda na to, że z tymi uszczelkami jest wszystko OK. Również obserwowałem w innych Zafirach przednie reflektory, które u mnie jakoś dziwnie wystawały. Jak się okazało w innych Zafirach w tym również z tą niemiecką rejestracją były tak samo. Mnie jednak udało się trochę cofnąć do tyłu i już mnie to nie drażni. Tyle moich spostrzeżeń.

leonov

#8 Post autor: leonov »

Ale tą uszczelkę masz tak ? a mnie chodzi o to że u mnie i innych kolegów jej w ogóle nie ma, jest szpara pomiędzy szybą a plastikiem (podszybiem). Tam na 100% coś było bo u mnie na szybie jest jeszcze pasek po kleju szerokości 5 mm.
Podjadę z tym do serwisu zobaczymy co oni na to.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#9 Post autor: Tunio999 »

leonov pisze:Ale tą uszczelkę masz tak ? a mnie chodzi o to że u mnie i innych kolegów jej w ogóle nie ma, jest szpara pomiędzy szybą a plastikiem (podszybiem). Tam na 100% coś było bo u mnie na szybie jest jeszcze pasek po kleju szerokości 5 mm.
Powinno być coś takiego :P

Obrazek
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#10 Post autor: Piotr »

leonov pisze:Ale tą uszczelkę masz tak ? a mnie chodzi o to że u mnie i innych kolegów jej w ogóle nie ma, jest szpara pomiędzy szybą a plastikiem (podszybiem). Tam na 100% coś było bo u mnie na szybie jest jeszcze pasek po kleju szerokości 5 mm.
Ja żadnej uszczelki nie widzę. Ta szpara między szybą a plastikiem jest wypełniona jakąś masą o której pisałem wyżej. Uszczelka to nie jest na 100 %. Dzisiaj się przyjrzałem i zauważyłem, że w jednym miejscu ta elastyczna masa nawet się trochę rozwarstwiła. Jak czegoś się dowiesz w serwisie to podziel nabytą wiedzą.

leonov

#11 Post autor: leonov »

Tunio999 nie ma na tym żadnego oznaczenia :?:
Piotr to o czym piszesz to może być klej do szyby którego dali za dużo i wyszedł poza szybę, miałeś zmieniana szybę ?

Znalazłem coś podobnego ale do Astry II więc do nas raczej nie podejdzie :( ale powinno to być coś podobnego :mrgreen:

Link do uszczelki

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#12 Post autor: Bodek »

Ja tam nie widzę żadnej uszczelki:

Obrazek Obrazek

leonov

#13 Post autor: leonov »

Właśnie dziwne jest to że EPC nic nie pokazuje, tzn. pokazuje ten nr 5 ale to jest coś w rodzaju gąbki i jest pod podszybiem pod szybą.
Teraz tego nie sprawdzę w serwisie bo Zosia zasypana śniegiem :evil: ale jak będzie cieplej to do nich podjadę i napisze co serwis na to 8).

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#14 Post autor: Bodek »

Wygląda to tak:

Obrazek Obrazek

leonov

#15 Post autor: leonov »

No i sprawa się wyjaśniła :> , okazało się że u mnie podszybie (ten plastik) nie był dobrze włożony :shock: stąd szpara !
Pod szybą jest takie "korytko" w które trzeba wcisnąć podszybie, wtedy siedzi idealnie.
Dzięki Bodek naprowadziły mnie na to twoje fotki :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”