dziwny pisk na wolnych obrotach

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kobus

dziwny pisk na wolnych obrotach

#1 Post autor: kobus »

Witam,
Zafira 1.9 CDTI 2006

na wolnych obrotach słychać z okolic paska wielorowkowego piszczenie a raczej taki świst. Bylem u mechaniora i wymienił mi jedna rolke z tego paska, ale piszczenie nie ustało! a co gorsza wydaje mi sie ze jest wieksze! po dodaniu lekko gazu odrazu ono zanika!
o co kaman ?
Woytas

#2 Post autor: Woytas »

a nie ślizga Ci się przypadkiem pasek? Sprawdź naciąg.
Są 2 szkoły takiego sprawdzania.
1. Prawidłowo napięty pasek powinien dać się ugiąć od 5 do 15 mm, mierząc w połowie odległości pomiędzy kołami pasowymi.
2.Pasek powinien być tak naciągnięty,aby można go było przekręcić palcami o 90* pomiędzy kołami,nie mniej i nie więcej.

Przy Zosiach lepszy jest ten 1 sposób.
kobus

#3 Post autor: kobus »

no chyba nie, mechanior by chyba to zobaczyl wymieniajac rolke?

jest opcja ze albo kolo pasowe albo tlumik drgan
Woytas

#4 Post autor: Woytas »

Jeżeli naciąg sprawdzisz i stwierdzisz, że jest ok, to jest też opcja, że mechanior mógł np. brudnymi łapkami upaćkać pasek i pozamiatane.
Koło pasowe w 4 letnim autku :mysli: pewnie, że jest taka możliwość ale ja bym raczej obstawił sam pasek. Chociaż nie widzę naocznie problemu ale skoro piszesz, że przy dodaniu gazu piszczenie cichnie, to raczej wina paska.
pba1

#5 Post autor: pba1 »

U mnie też coś popiskuje, jakby łożysko na którejś rolce. Dodam tylko, że wymieniałem pasek rozrządu łącznie z rolkami i pompą wody. Wymieniłem pasek wieloklinowy. Pisk występuje na wolnych obrotach przy ROZGRZANYM silniku. Gdy jest zimny popiskiwania nie ma. Czy rolki od paska wieloklinowego do wymiany? A może łożysko na alternatorze albo sprężarce klimy? Samochód ma przejechane 65000 km.
muchovski

#6 Post autor: muchovski »

Hejka Zaśfiromaniacy!

Miałem podobny objaw w skodzie i pierdzielilem się z tym rok czasu.
Możliwe przyczyny:
-zużycie paska alternatora(wyciągnięcie) - wymieniłem pasek-nie pomogło,
-zużycie łożyska kółka napinacza - wymieniłem nie pomogło,
-mokry ślizgajacy się pasek, np od oleju - próbowałem oczyścić -nie pomogło,
-uszkodzone oporujące łożysko alternatora lub inne uszkodzenie
alternatora (np przebita dioda).

Prawdopodobnie miałem to ostatnie, odpuściłem sobie naprawę że względu
na możliwe dalsze koszty. Po za tym dźwięk nie był ma tyle upierdliwy;)
Nie zdążyłem się ostatecznie przekonać, ponieważ sprzedałem auto w taki stanie.;)
Pozdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”