Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
czy ktoś się spotkał z ubogą mieszanką na paliwie. ja tak mam i nie wiem czy to pompa paliwa czy wtryski. sterownik niby jest dobry był robiony kilka miesięcy temu a poza tym to idealnie steruje wtryskami gazu.
Witaj.
Problem leży albo w Instalacji LPG która rozwaliła mapę albo którys z czujników padł i podaje złe wartości sterownikowi.
Najlepiej byłoby zresetowac sterownik PB i pojezdzic obserwując czy błąd nie powraca....
resetowałem już sterownik PB jest to samo. na gazie pracuje idealnie i nie łapie żadnych błędów. na benzynie wyskakuje uboga mieszanka nic poza tym. na analizatorze podaje że podaje za mało paliwa tak jakby pompa albo wtryskiwacze
no właśnie na benzynie komputer robi korektę do 25% i dalej nie może bo to jest górna granica a sonda nie pracuje. na gazie sonda pracuje wspaniale dlatego gazownik stwierdził ze co jest z dopływem paliwa bo mieszanka jest za uboga i tak jakby za mało podawała pompka albo wtryski. sondy były wymienione na oryginalne kilka miesięcy temu
Również mam problem z szarpaniem z tym silnikiem, ale co ciekawe tylko na LPG. Dzisiaj po wymianie sondy regulacyjnej (stara dawała 19mV stale), P0170 pojawił się znowu po ok.8-9km. Po przejeachaniu takiego dystansu, chciałem chociaż na oko, bez odkręcania obejrzeć przepływomierz. Poruszałem tymi rurami do których jest podłączony i usłyszałem szum powietrza, jakby zasysał albo wypuszczał powietrze. Może to być problem?
Bład p0170 wyskakiwał mi na gazie i na benzynie.Sprawdzałem wszystkie elementy:cewki,przepływomierz ,podciśnienia, i sondy lambda,okazało się , że sonda w kolektorze działała ale nie zawsze poprawnie,aż w końcu zaczeła działać tylko powyżej 3000 obrotów.Po wymianie sondy problemu nie ma.Dużo było pisane na temat tego błędu ale prawie na 100% to wina sondy i od niej trzeba zacząć lokalizowanie niesprawności. A nieszczelnosci też mogą dużo nabroić szczególnie rurki od podciśnienia do przepustnicy.
to wszystko może się zgadzać ale ja wymieniłem sondy. na gazie jest wszystko dobrze. to na benzynie pokazuje za ubogi wydech i łapie błąd. na analizatorze pokazało za mało podawanego paliwa i przez to szarpie. i może ktoś wie czy to wtryski czy pompka.
[quote="opstry1"]to wszystko może się zgadzać ale ja wymieniłem sondy. na gazie jest wszystko dobrze. to na benzynie pokazuje za ubogi wydech i łapie błąd. na analizatorze pokazało za mało podawanego paliwa i przez to szarpie. i może ktoś wie czy to wtryski czy pompka.[/quote
Możliwe jak pompa paliwa daje za małe ciśnienie też może wywalać p0170
witam. no wreszcie udało mi się sprawdzić ciśnienie paliwa i jest super bo aż 4 ale nadal szarpie i wyrzuca p170 no to teraz może być listwa wtryskowa albo co najgorsze sterownik silnika. czy ktoś wie co to może być proszę o pomoc
opstry1 pisze:witam. no wreszcie udało mi się sprawdzić ciśnienie paliwa i jest super bo aż 4 ale nadal szarpie i wyrzuca p170 no to teraz może być listwa wtryskowa albo co najgorsze sterownik silnika. czy ktoś wie co to może być proszę o pomoc
Sprawdź jeszcze raz sondę w kolektorze, Zafira nie lubi nie orginalnych sond , a przepływomierz dobry? Sprawdziłeś podciśnienia czy masz całe rurki,czy guma nie jest spękana ,czy podciśnienie nie zsuneło się z przepustnicy?