Pomocy!!! Ukręcona świeca żarowa
Moderator: Sebu$
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Odkręć podszybie będziesz miał lepszy dostęp do świecy.
Jeśli zapuszczasz tą świece, to odpal auto niech się zagrzeje.
Powinno puścić.
Próbuj odkręcać z wyczuciem wykrętakiem.
Ja nie robiłem tego nigdy.
Robisz na własną odpowiedzialność.
Choć koledzy dobrze podpowiadają, jeśli się obawiasz choć troszkę to oddaj do mechanika.
Choć szczerze to ja bym sam kombinował. Powodzenia
Odkręć podszybie będziesz miał lepszy dostęp do świecy.
Jeśli zapuszczasz tą świece, to odpal auto niech się zagrzeje.
Powinno puścić.
Próbuj odkręcać z wyczuciem wykrętakiem.
Ja nie robiłem tego nigdy.
Robisz na własną odpowiedzialność.
Choć koledzy dobrze podpowiadają, jeśli się obawiasz choć troszkę to oddaj do mechanika.
Choć szczerze to ja bym sam kombinował. Powodzenia
Witam dzięki za odpowiedz jestem na etapie wykręcania ale ani drgnie na zimno i na ciepło mam pytanie czy rozwiercał ktoś środek tak by dostać się do gwintu (jakiej średnicy wiertło)czytałem o jakims sposobie cięcia brzeszczotem ale to raczej słabo(probowałem 0,5h i sleadu na swiecy nie bylo)Dziękuje za wszystkie podpowiedzi !
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Coś czuję że te eksperymenty się skończą zdejmowaniem głowicy. Narzędzie będą kosztować tyle co naprawa w ASO. Ile to razy trzeba napisać żeby zrozumieć, że nie warto ryzykować w warunkach domowych...
Jak się dostaniesz do gwintu to jest pozamiatane bo coś na pewno wpadnie do środka. Wykrętak musi być stożkowy aby nie otworzyć dojścia do komory. O uszkodzenie gwintu nie trudno, naprawa będzie wymagała bardzo porządnego sprzętu.
Jak się dostaniesz do gwintu to jest pozamiatane bo coś na pewno wpadnie do środka. Wykrętak musi być stożkowy aby nie otworzyć dojścia do komory. O uszkodzenie gwintu nie trudno, naprawa będzie wymagała bardzo porządnego sprzętu.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Panowie czy ktoś był, poleca, korzystał z tego oto fachowca z okolic Legionowa, co się zwie mechaniQ www.mechaniq.pl ??
nikt nie odpowiedział, a spieszylo mi się, więc niepewny ale zadzwoniłem w poniedziałek, umówiony zostałem na wtorek z samego rana, przyjechałem i urwana świeca została zrobiona.
na mechanice trochę się znam, więc byłem czujny, ale fachowiec zrobił wszystko jak jest to opisane na jego stronie http://mechaniq.pl/wykrecanie-urwane-swiece-zarowe/ wiec POLECAM
na mechanice trochę się znam, więc byłem czujny, ale fachowiec zrobił wszystko jak jest to opisane na jego stronie http://mechaniq.pl/wykrecanie-urwane-swiece-zarowe/ wiec POLECAM
-
- Debiutant
- Imię: Sylwester
- Auto: Zafira 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Sylwester65 Witam wymieniłem sam tydzień temu świece żarowe opel zafira a 2.0dti i nie miałem żadnych problemów chociaż silnik ma 248tyśkm i nie wiem czy były one wymieniane samochód mam od 1,5 roku ,był sprowadzony z Francji piszę ponieważ naczytałem się o problemach z ich wymianą ,wiele przydatnych rad znalazłem na forum Pozdrawiam a padła tylko jedna wszystkie były Germany
sylwek65
Z duszą na ramieniu, ale udało mi się samemu. Każdą świecę pryskałem od jakiegoś czasu. Przed samym wykręceniem na klucz nasadowy założyłem wkrętarkę z przedłużką kątową (sama wkrętarka się nie mieściła). Ustawiłem sprzęgiełko aby przeskakiwało i przez dwie minuty wibrowałem świecę. Liczyłem, że zacznie się w końcu odkręcać ale nie puściła. Mimo to każdą tak traktowałem- może coś pomogły te wibracje.
kolego no to ja Ci polecam tego fachowca u którego byłem 15 km od Warszawy, koło Legionowa tu masz namiary www.mechaniq.plszeryf-81 pisze:witam,potrzebuje kogos wartego polecenia z warszawy lub okolic ,nie moge wykrecic 2 swiec nie ukrecilem ale nie chce sie wykrecic.dziekuje i pozdrawiam