Opel Zafira 127000km 7 OSOBOWA

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
tomiko1985

Opel Zafira 127000km 7 OSOBOWA

#1 Post autor: tomiko1985 »

Witam serdecznie. To moja kolejna próba zakupu auta.
Tym razem chodzi o taką Zośkę:
Obrazek
http://otomoto.pl/opel-zafira-127000km- ... 98717.html
Wczoraj jak wracałem z Krakowa to podjechałem tam ale było już późno i przy sztucznym świetle mało zobaczyłem. O ile wydaje mi się iż technicznie nie mógłbym się do niej doczepic to stan lakieru jest słaby. Nie ma rdzy, nawet jej śladu. Ale mnóstwo zarysowań i odprysków lakieru. Czy da się jakoś ten lakier zregenerować?? Czy warty jest ten ceny??

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#2 Post autor: miodzik »

Tomek po pierwsze przebieg mało realny. Nikt gazu nie zakłada aby jeździć taniej do kościoła w niedzielę.

Rocznie po polskich drogach średni przeciętny użytkownik robi 15-20 tys. Ja po okoicach i wyjeżdżając czasem w Polskę do rodziny robię ok 25 tys.

Od 2000 roku już by sie zrobiło w okolicach 200. A nawet więcej, co było by realniejsze.
Przebieg można ustawić w kilka minut, pojechać na przegląd i mieć spisane z tego co widniej e na liczniku. Na to się nie nastawiaj, że ma 120 tys..

Primo. Sprawdź zużycie materiałów na kierownicy, gumach na pedałach (sprzęgło, hamulec, gaz) lewarka skrzyni biegów, boku tapicerki od strony kierowcy i siedziska kierowcy. Przy 200 tysiącach powinno być widać już spore zużycie. Nowe materiały mogą chcieć coś ukryć. Nowa kierownica tym bardziej. Francuzi, podobnie jak włosi nagminnie używają klaksonu. Gumki od klaksonu powinny być ostro wyrobione przez te lata.

To na poczatek wizualizacji. Odpryski i zarysowania nie są złą akurat wskazówką. Świadczyć będą o oryginalnym lakierze i nie malowaniu np po kolizji. Zawsze możliwe do poprawek.

Cena.. Cóż.. do opłat. razem wyjdzie ok 14 tys. Za to można kupić (ale polować trzeba) trochę młodszą (2002-2003) i np w 2.0 DTi.

I co najważniejsze. Weź ze sobą do oględzin kogoś kompletnie postronnego. Aby spojrzał w oględzinach trzeźwym okiem a nie maślanym wzrokiem kupującego.

Ja mimo swojego doświadczenia i wiedzy zabrałem dwóch Oplomaniaków (jednego z Vectra Klub Polska jednego a drugiego Zafiromaniaka) do kompletnego przeglądu auta jak kupowałem swoją Zafirkę. Trzepali moją dosłownie 4 godziny. Finał to oczywiście kupno (po 4 miesiącach poszukiwań) ale i utargowane 1400 zł od ceny ofertowej.

Do tego standardowo. Poproś o Vin i jego zdekodowanie na forum. Będziesz wiedział kiedy dokładnie i jaka wyjechała z fabryki.

Powodzenia!
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

51cent

#3 Post autor: 51cent »

Tomek po pierwsze przebieg mało realny. Nikt gazu nie zakłada aby jeździć taniej do kościoła w niedzielę.

Gdzie ty tam wyczytałeś że auto ma lpg? Tam tylko pisze że w cenie auta jest nowa instalacja którą sprzedający założy bo ma zakład co instaluje LPG.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 20:52 przez 51cent, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#4 Post autor: miodzik »

Rodzaj paliwa: benzyna+LPG

skoro jest napisane w panelu głównym zaraz po prawej stronie zdjęć to właśnie tam.
Do tego owszem jest że nowa instalacja gazowa w cenie auta.. Ale jakoś nie znalazłem, że sprzedający ją założy sam..

a opisu aż TAK WNIKLIWIE JAK TY nie czytałem. Serdecznie przepraszam...
moja Zafira
Obrazek

tomiko1985

#5 Post autor: tomiko1985 »

Tak czy tak planuję jutro pojechać już w świetle dziennym ją obejrzeć. Może z miejsca na ścieżkę diagnostyczną pojadę. Jak dla mnie to dobra opcja że w cenie auta jest założenie gazu. Właściciel ma swój warsztat gazowniczy i założy instalację BRC. Oczywiście w przebieg nie wierzę ale stan środka auta jest zaskakująco dobry. Szczególnie kierownica i pedały. Nawet materiał przy nogach kierowcy jest w bardzo dobrym stanie. Już męczy mnie szukanie auta. Już 2 miesiące śmigam po Polsce i szukam swej wymarzonej Zośki. Szkoda że budżet mnie troszkę ogranicza ale zdania nie zmienię - musi być Zośka! :)

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#6 Post autor: miodzik »

tomiko1985 pisze:Już 2 miesiące śmigam po Polsce i szukam swej wymarzonej Zośki.
Ja szukałem cztery. I też się uparłem na Zośkę ;)

Jeszcze raz Tomek powodzenia!
moja Zafira
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#7 Post autor: Wojti »

Hm nie ma lekko prawie każdy duzo szuka ...a kasa uuuuuu zawsze jest ciut za mało he he Szukaj szukaj a na pewno znajdziesz powodzenia :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

Ogłoszenie nieaktualne - Archiwum
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”