[1.9 cdti 120ps] - zawor podcisnienia i jego otwarcie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
hatson

[1.9 cdti 120ps] - zawor podcisnienia i jego otwarcie

#1 Post autor: hatson »

Witam,

nie wiem, czy tak ma byc ale w moim drugim dieslu nic takiego nie wystepuje. Chodzi o ten dzwiek ulatniajacego sie powietrza przy przyspieszaniu. Jest to jak sadze, otwarcie zaworu regulujacego cisnienie doladowania. Problem (albo i nie) w tym, ze u mnie ten zawor otwiera sie nawet przy delikatnym przyspieszaniu przy niemal kazdym wcisnieciu sprzegla i puszczeniu pedalu gazu, przy czym slychac charakterystyczne sykniecie. Nie wiem, czy tak jest prawidlowo. Wydawalo mi sie, ze powinien sie on otwierac tylko przy mocnym przyspieszaniu. Dodatkowo zdarza sie, ze ma takie chwilowe przydlawienia. Nie jest to czeste ale zdarza sie. Szczegolnie po odpuszczeniu gazu i ponownym wcisnieciu. No ale to chyba akurat normalne przy turbinie ?

Pozdrawiam
Pawel
Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

Hmmm.ja mam co prawda DTH ale takie sykniecie mam ja puszcze noge z gazu. To zawor rozprezy turbo upuszcza nadcisnienie szybko pracujacej turbiny w chwili gdy nie jest to potrzebne bo motor zwalnia. Przy wkrecaniu naobroty zadnego syczenia nie slychac..
ocrmind

#3 Post autor: ocrmind »

hatson pisze:Witam,

Chodzi o ten dzwiek ulatniajacego sie powietrza przy przyspieszaniu. Jest to jak sadze, otwarcie zaworu regulujacego cisnienie doladowania. Problem (albo i nie) w tym, ze u mnie ten zawor otwiera sie nawet przy delikatnym przyspieszaniu przy niemal kazdym wcisnieciu sprzegla i puszczeniu pedalu gazu, przy czym slychac charakterystyczne sykniecie.
Turbina ze zmienną geometrią łopatek nie posiada tradycyjnego zaworu upustowego wydającego syczący dzwięk, zmiana kąta łopatek turbiny obniża ciśnienie w dolocie. Na rozgrzanym silniku, turbina nie powinna w tych silnikach wydawać żadnych słyszalnych z kabiny dzwięków.
hatson pisze: Dodatkowo zdarza sie, ze ma takie chwilowe przydlawienia. Nie jest to czeste ale zdarza sie. Szczegolnie po odpuszczeniu gazu i ponownym wcisnieciu. No ale to chyba akurat normalne przy turbinie ?
Nie. Sprawny motor nie przydławia się. Od 1800obr ciągnie równo. Warto się w pierwszej kolejności przyjrzeć zaworowi EGR - to on najczęściej w tych motorach odpowiada za problemy z przyspieszeniem.
hatson

#4 Post autor: hatson »

ocrmind pisze: Nie. Sprawny motor nie przydławia się. Od 1800obr ciągnie równo. Warto się w pierwszej kolejności przyjrzeć zaworowi EGR - to on najczęściej w tych motorach odpowiada za problemy z przyspieszeniem.
No tak, ten problem juz przerabialem. Czyscilem juz kiedys zacinajacy sie EGR. Rozkrece ponownie, zobacze ,jak on wyglada. Nie wiedzialem, ze przy tym silniku tez jest turbina ze zemienna geometria.

Pozdrawiam
Pawel
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2013, 20:03 przez hatson, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”