Problem z DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mirek4116

Problem z DPF

#1 Post autor: mirek4116 »

Witam mam zafire 1.9 CDTI 08 i ostatnio zaswiecila mi sie kontrolka serwisowa po podlaczeniu do komputera okazało sie ze problem z DPF próbowałem wypalic filter na trasie ale kontrolka nie gaśnie kasujac ja komputerem jest dzień spokoju doradzono mi wymiane DPF choc auto ma przejechane 80 tys spotkał sie ktoś z takim problemem lub podobnym
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Jaki miałeś numer błędu dotyczący DPF..?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

mirek4116 pisze:Witam mam zafire 1.9 CDTI 08 i ostatnio zaswiecila mi sie kontrolka serwisowa po podlaczeniu do komputera okazało sie ze problem z DPF próbowałem wypalic filter na trasie ale kontrolka nie gaśnie kasujac ja komputerem jest dzień spokoju doradzono mi wymiane DPF choc auto ma przejechane 80 tys spotkał sie ktoś z takim problemem lub podobnym
Przede wszystkim napisz jaki błąd się wyświetla :!:

A później poszukaj:

Przydatna wiedza o DPF

Rodzaj awarii czujników

Częste wypalanie

jak nie znajdziesz nic dla siebie, to opisz problem dokładniej.
hatson

#4 Post autor: hatson »

mirek4116 pisze: doradzono mi wymiane DPF choc auto ma przejechane 80 tys spotkał sie ktoś z takim problemem lub podobnym
Nie daj sobie wcisnac takich "dobrych" rad. Chyba, ze nie szkoda ci pieniedzy. Moj DPF zatkal sie swojego czasu na amen z powodu zacietego EGR. Byl tak zapchany, ze auto dusilo sie chwile po odpaleniu. Najpierw, tak jak koledzy pisali, sprawdz kod bledu i duzo czytaj na forum. Skoro jezdzisz, to dpf jeszcze "przelot" ma. Radze jednak szybko rozwiazac problem bo mozesz miec nieprawidlowo przeprowadzane wypalanie i staniesz tak jak ja, na autostradzie. Polecam wozic klucz 13 mm. W razie czego mozesz rozlaczyc wydech i pojedziesz dalej.

Pozdrawiam
PAwel
mirek4116

#5 Post autor: mirek4116 »

Harry200 pisze:Jaki miałeś numer błędu dotyczący DPF..?

kod bledu to P2452 i jest to czujnik cisnienia filtra czastek stalych i teraz mam pytanie gdzie sie on znajduje i czy to jest plastikowy czujnik ???
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#6 Post autor: Bodek »

mirek4116 pisze:
Harry200 pisze:Jaki miałeś numer błędu dotyczący DPF..?

kod bledu to P2452 i jest to czujnik cisnienia filtra czastek stalych i teraz mam pytanie gdzie sie on znajduje i czy to jest plastikowy czujnik ???
Według VIN-u mojego auta :

Numer katalogowy: 862715
Nazwa części: CZUJNIK
Cena netto*: 332,50
Cena brutto*: 408,98

Podaj VIN i zapytaj w tym temacie: Części

Jak nie masz rozkodowanego VIN-u - wpisz tu: VIN
Ostatnio zmieniony 10 paź 2014, 20:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
dukati

#7 Post autor: dukati »

Witam
Przedstawie problem w moim aucie. Podczas długiej trasy zatarła mi się turbina ponieważ zatkany był filterek w przewodzie zasilającym turbo w olej. Jechałem jakieś 300 km bez mocy. Po regeneracji turbosprężarki, auto jest bardzo słabe i zaświeciła się kontrolka auta z kluczykiem. Po wypedałowaniu błędu wyszło ECN 242F75 . Podejrzenie jest na przytkany dpf. Mam pytanie czy mimo tej kontrolki i błędu powinno się rozpocząć dopalanie, czy pozostaje tylko dopalanie wymuszone komputerem?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#8 Post autor: Bodek »

Może się nie wypalić a czujnik do wymiany, ewentualnie sprawdź przewód do czujnika, zdejmij osłonę silnika i zobacz.

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7841

może być tak, że filtr będzie zapchany na maksa, a interfejs tego nie pokarze, więc, pasowałoby go zmusić do wypalenia, najlepiej podłącz pod tech-a.

Przed zakupem czujnika dobrze byłoby go wypalić, może błąd zniknie i nie wydasz kasy na czujnik ;)
dukati

#9 Post autor: dukati »

Op-com pokazywał 64% zapełnienia i przy próbie wypalenia obroty wzrastały do 2tys po chwili spadały i komunikat "regeneration dpf succesfull", po skasowaniu błędu 242f75 i jeździe próbnej nadal brak mocy i po chwili błąd 242f75.
Co dalej, czujnik różnicy ciśnień do wymiany do wymiany?
jeziorro

#10 Post autor: jeziorro »

Witam
Mam pytanka:
1. Czy da sie op com wypalić dpf? przy ilu % to robić i do ilu % powinna spaść (ZB 1,9 D 150KM)
2. Czy jak DPF jest już ok to błędy nadal tkwią i trzeba je potraktować opcomem?

Mam
ECN 190250
ECN 190052
a DPF jakieś 40%
Czy to norma?
PZDR
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#11 Post autor: Bodek »

jeziorro pisze:Witam
Mam pytanka:
1. Czy da sie op com wypalić dpf? przy ilu % to robić i do ilu % powinna spaść (ZB 1,9 D 150KM)
2. Czy jak DPF jest już ok to błędy nadal tkwią i trzeba je potraktować opcomem?

Mam
ECN 190250
ECN 190052
a DPF jakieś 40%
Czy to norma?
PZDR
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15

normalnie dpf wypala się powyżej 80% z tego co pamięta, a wartość nasycenia po wypaleniu - około 20%.
bloogers

#12 Post autor: bloogers »

ja w sobotę pozbyłem się tego ustrojstwa zwanego dpf-em (koło oświęcimia cena wraz z wycięciem i programowaniem kompa w aucie 700) też miałem ten błąd odnośnie czujnika i póki co nie wymieniam go bo teraz po co, jak została sama puszka pod autem :D
Robert LTM

#13 Post autor: Robert LTM »

chopin.84 pisze:Witam!!!
Mam problem. Otóż. Posiadam Zefcie od miesiąca i pojęcie DPF i jego działanie było dla mnie czarną magią. Ostatnio dwukrotnie przerwałem wypalanie DPF, zaczął się krztusić, tracił moc, zapalał się serwis (odłączał turbo). Pojechałem więc do Opla wrzucili go na kompa, mówili coś o czujniku ciśnienia DPF, wypalili statycznie. Po postach stwierdziłem, że mam spokój na 300-500km. Przegoniłem furę 100-130km/h robiąc 20km i co wypalanie, zabrał mi z 9 litrów paliwa. Szlak mnie trafił bo 100km poszło z dymem czy to normalne??? I co sądzicie, bądź proszę o opinie osób które wycięły DPF.

Pozdrawiam
Chopin
to nie jest kwestia samego wypalania problem jest gdzieś głębiej niech sprawdzą czujniki bo jak DPF wypala się to nie czuć spadku mocy a wręcz przeciwnie...
do DPFa można się przyzwyczaić ale z tego co widzę większość ludzi ma wycięte i nie narzekają bo w naszych warunkach jest to niepotrzebny bajer tak mi się wydaje
Ostatnio zmieniony 04 mar 2014, 10:50 przez Robert LTM, łącznie zmieniany 1 raz.
nollaan

#14 Post autor: nollaan »

Witam. Noszę się z zamiarem kupna opla z silnikiem diesla a co za tym idzie myślę o DPF. Proszę, powiedzcie mi czy trasy rzędu 50 km w jedną stronę, trochę po mieście i 50 km w drugą stronę są wystarczające by ten filtr funkcjonował poprawnie?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#15 Post autor: Bodek »

nollaan pisze:Witam. Noszę się z zamiarem kupna opla z silnikiem diesla a co za tym idzie myślę o DPF. Proszę, powiedzcie mi czy trasy rzędu 50 km w jedną stronę, trochę po mieście i 50 km w drugą stronę są wystarczające by ten filtr funkcjonował poprawnie?
Tak, jak będziesz go wypalał bez przerywania - będzie OK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”