[B]Zaślepki przy górnym oświetleniu przednich foteli
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
[B]Zaślepki przy górnym oświetleniu przednich foteli
Witam Kolegów
Może ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie dwóch zaślepek obok nad przednimi fotelami, może jakiś schowek
Propozycje mile widziane, denerwuje mnie to nie wykorzystane miejsce, a panoramy ze schowkami nie mam.
Może ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie dwóch zaślepek obok nad przednimi fotelami, może jakiś schowek
Propozycje mile widziane, denerwuje mnie to nie wykorzystane miejsce, a panoramy ze schowkami nie mam.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:16 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam,
Przyzwyczaiłem się do mocowania uchwytu nawigacji tuż pod wstecznym lusterkiem (mniej kręcę głową bo i tak co jakiś czas kątem oka patrze w lusterko no i poza tym nie ma problemu z odbijaniem się słońca na wyświetlaczu).
Przy takim umiejscowieniu nawigacji denerwujący jest wiszący pionowo w dół kabel zasilania. W związku z tym zastanawiałem się, czy nie zabudować za tymi zaślepkami zasilacza z wyjściem MiniUSB. Napięcie można "pożyczyć" od sąsiadującego oświetlenia.
Przyzwyczaiłem się do mocowania uchwytu nawigacji tuż pod wstecznym lusterkiem (mniej kręcę głową bo i tak co jakiś czas kątem oka patrze w lusterko no i poza tym nie ma problemu z odbijaniem się słońca na wyświetlaczu).
Przy takim umiejscowieniu nawigacji denerwujący jest wiszący pionowo w dół kabel zasilania. W związku z tym zastanawiałem się, czy nie zabudować za tymi zaślepkami zasilacza z wyjściem MiniUSB. Napięcie można "pożyczyć" od sąsiadującego oświetlenia.
Ja właśnie rozpracowuję ten temat. Sprawa niby prosta. Chciałbym w jedną z tych zaslepek doczepić przyciski do sterowania pilotem do bramy i zestawem glośnomówiącym. Pilot mam na baterię 1.5V, więc raczej zasilania od oświetlenia nie pożyczę, ale zestaw głośnomówiący mam na wejście miniUSB, więc spokojnie upchnę do środka zasilacz, pilota i zestaw głośnomówiący. Jedynymi wystającymi elementami byłyby przyciski (odbierania telefonu, głośności, otwierania bramy 1 i otwierania bramy 2).
W związku z tym mam pytanie: nie chce niszczyć oryginalnych zaślepek. Czy w ASO można dostać te części zamienne? Jaki jest ich numer? Mam ZB z potrójnym oświetleniem z przodu (normalne światełko, i to do czytania książek przez kierowcę i pasażera).
Radosław
W związku z tym mam pytanie: nie chce niszczyć oryginalnych zaślepek. Czy w ASO można dostać te części zamienne? Jaki jest ich numer? Mam ZB z potrójnym oświetleniem z przodu (normalne światełko, i to do czytania książek przez kierowcę i pasażera).
Radosław
Numer cześci mogę spokojnie Ci podać bo zdjąłem te plastikowe zaślepki i wożę je w schowku więc jak jutro będę jechał do pracy to wezmę je ze sobą i wpiszę numer. Powinno się dostać w ASO bez probemu. Ja kupowałem tam nawet take bzdury jak plastikowa klapka przy zamku bagażnika i kosztowało to z 7zł.
Ja mam tą samą wersję oświetlenia (3 lampki). Zastanawiam się jaki typ gniazda 12V tam zamocować żeby do niego np. wsadzić bezpośrednio ładowarkę. Najchętniej to chciałbym żeby miało gotowe wyjście USB ale zazwyczaj występuję to przy większej liczbie gniaz (i się to tam nie zmieści).
Sprawdziłem numer części
ta zaślepka z zaokrąglonymi dwoma rogami ma numer GM 13170644
ta druga (kwadratowa) ma numer GM 113111872
Ja mam tą samą wersję oświetlenia (3 lampki). Zastanawiam się jaki typ gniazda 12V tam zamocować żeby do niego np. wsadzić bezpośrednio ładowarkę. Najchętniej to chciałbym żeby miało gotowe wyjście USB ale zazwyczaj występuję to przy większej liczbie gniaz (i się to tam nie zmieści).
Sprawdziłem numer części
ta zaślepka z zaokrąglonymi dwoma rogami ma numer GM 13170644
ta druga (kwadratowa) ma numer GM 113111872
Dzięki Chako za numery. Jutro podjadę do ASO. Klapkę do zamka bagażnika też już wymieniałem
Jeśli chodzi o zasilacz to obmyśliłem taki "mieszany patent": 12V z zasilania lampki podłączę do zasilacza USB - takiego wpinanego do gniazda zapalniczki (oczywiście rozbiorę ten zasilacz, żeby przylutować kabelki ). W tym zasilaczu mam żeńskie wyjście USB (standardowe), do któego podłączę kabelek USB-->miniUSB i wszystko. Miejsca pod tymi zaślepkami powinno być aż nadto do tej zabawy. Zasilacz i kabelek już mam (zasilacz - wielkości samochodowej zapalniczki - dali mi kiedyś do Nokii, a kabelek mam od zestawu głośnomówiącego). Teraz poluję na fajne przyciski, które zamontuję w tych zaślepkach.
Radosław
Jeśli chodzi o zasilacz to obmyśliłem taki "mieszany patent": 12V z zasilania lampki podłączę do zasilacza USB - takiego wpinanego do gniazda zapalniczki (oczywiście rozbiorę ten zasilacz, żeby przylutować kabelki ). W tym zasilaczu mam żeńskie wyjście USB (standardowe), do któego podłączę kabelek USB-->miniUSB i wszystko. Miejsca pod tymi zaślepkami powinno być aż nadto do tej zabawy. Zasilacz i kabelek już mam (zasilacz - wielkości samochodowej zapalniczki - dali mi kiedyś do Nokii, a kabelek mam od zestawu głośnomówiącego). Teraz poluję na fajne przyciski, które zamontuję w tych zaślepkach.
Radosław
Interesuje mnie też takie rozwiązanie z podłączeniem ładowarki od nawi za zaślepkami przy górnym oświetleniu. Mam pytanie, pod które przewody podpiąłeś ładowarkę? U mnie w głównej wtyczce dochodzącej do oświetlenia podsufitki jest jedno wolne gniazdo (może tam można by było się podpiąć). I jak reaguje komputer na dodatkowe obciążenie prądowe?chako pisze:Witam,
Już nie pamietam kolorów kabli ale po prostu sprawdziłem na których jest napięcie 12V i sprawdzałem czy zanika ono po wyłączeniu stacyjki. Zależało mi na tym aby ładowarka się wyłączała sama i w ten sposób nie będę musiał pamiętać o jej ręcznym wyłączaniu.
PS. Jakoś teraz zimą przestało mi działać tamto gniazdo i ze względu na to że nie mam garażu to nie rozbierałem tego tych osłon bo bałem się że połamią się zaczepy. Jak tylko się dobiorę do tej lampy to napiszę do jakich kolorów kabli mam to gniazdo wpięte.
PS. Jakoś teraz zimą przestało mi działać tamto gniazdo i ze względu na to że nie mam garażu to nie rozbierałem tego tych osłon bo bałem się że połamią się zaczepy. Jak tylko się dobiorę do tej lampy to napiszę do jakich kolorów kabli mam to gniazdo wpięte.
Przykleiłem uchwyt od nawigacji zaraz pod lusterkiem wstecznym i żeby kabel zasilający mi nie wisiał na dół przełożyłem go do podsufitki i podpiąłem go do podświetlenia dla pasażera, w nawi ustawiłem opcje, że jak zostanie odłączone zasilanie nawi przechodzi w stan uśpienia. Ściągnąłem szkiełko i od środka zakleiłem taśmą aluminiową, żeby w nocy nie było widać zapalonej żarówki. Zauważyłem już w wcześniej, że jak zapomnę nieraz zgasić światła w środku auta to po jakimś czasie (około 10 minut) światło samo gaśnie ( chyba wykrywany jest pobór prądu i chyba komputer decyduje o wyłączeniu tego obwodu). Próbowałem podpiąć sam zasilacz od nawi pod zasilanie podsufitki, ale chyba zasilacz od nawi ma za mały pobór prądu wiec podpiąłem się pod żarówkę podświetlenia dla pasażera. Teraz jak zapomnę wyłączyć nawi, (czyli podświetlenia dla pasażera) to sam się wyłącza po 10 minutach a jak przychodzę do auta i jak tylko otworze drzwi nawi automatycznie się załącza.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Myślę, że to będzie bardziej odpowiedni temat: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6745leonov pisze:Witam, przyłączę się do tematu, może ktoś wie jak wyjąć zaślepkę pod przełącznikiem świateł ? Obrazek
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.