Z całym szacunkiem do twojej wypowiedzi,ale fotela nie ruszałem a kontrolka zapaliła się natychmiast po podłączeniu i zamontowaniu poduszki kierownicy,przy której to wymieniałem nakładkę.GOTI pisze:Kontrolka może również sygnalizować nie tylko błąd czy też uszkodzenie poduszki a przerwe w obwodzie.
Sprawdź (najczęstszy motyw) pod fotelami czy nie odpiął lub poluzować ci sie przewód od bocznej poduchy.
[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami
Moderator: Sebu$
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Przemass
- Zafiromaniak
Hmm,no ja jej nie wyjmowałem ale robił to facet przy mnie i raczej na pewno nic nie uszkodził.Z tego co zdążyłem się dowiedzieć-doczytać,to nie ma w tym nic dziwnego,że kontrolka się zapaliła-ponieważ był podłączony aku,gdyby nie był to by się nie zapaliła.GOTI pisze:Wiem, że może śmiesznie to zabrzmiało ale czasami (lecz trzeba mieć wielkie szczęście) można coś wsadzić pod fotel i naruszyć złącze
Jeżeli wyjmowałeś poduche to może taśma została uszkodzona..
Jednak świeci i problemem jest to,jak skasować teraz błąd,którego komp.tak naprawdę nie pokazuje,a zamiast niego komunikat-czas inicjacji 300ms.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
może odepnij akumulator i zaczekaj chwilkę, a jak nie to zrób odczyt błędów - na zasadzie kompletny odczyt z pojazdu, jak przetestuje wszystko zobacz czy możesz kliknąć - kasuj wszystkie błędy.Przemass pisze:................
Jednak świeci i problemem jest to,jak skasować teraz błąd,którego komp.tak naprawdę nie pokazuje,a zamiast niego komunikat-czas inicjacji 300ms.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Przemass
- Zafiromaniak
Ok.jutro sprawdzęBodek pisze:może odepnij akumulator i zaczekaj chwilkę, a jak nie to zrób odczyt błędów - na zasadzie kompletny odczyt z pojazdu, jak przetestuje wszystko zobacz czy możesz kliknąć - kasuj wszystkie błędy.Przemass pisze:................
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Daczego błąd.Przemass pisze: ,odpinana była tylko wtyczka przy kierownicy,na podłączonym aku-teraz już wiem,że to był błąd
Też odpinałem poduche bez odpinania klem i jakoś nic mi się nie stało.
Pamiętać tylko trzeba by nie włączać zapłonu.
Moim zdaniem nie łączy ci kostka poduchy, lub uszkodzona jest taśma.
Wyjmij kość poduchy i zapnij jeszcze raz.
- Przemass
- Zafiromaniak
Mała poprawka i już zrobiłem edycję w moim pierwszym poście.Podłączony interfejs-com i użyty program Opel-tech.
Tam podobno nie ma opcji,całkowitego odczytu błędów
Tam podobno nie ma opcji,całkowitego odczytu błędów
- Przemass
- Zafiromaniak
Dzięki,będę próbowałGOTI pisze:Co do Opel-Tech i tym podobne to niestety nie znam programu, ale proponuje ściągnąc inny np. VauxCheck (ja go używam) - prosty program który kasuje podstawowe błędy. Każdy inny który połączy sie z interfejsem też będzie dobry.
Jeżeli to nie wystarczy to podjedź do kogoś kto ma Op-Coma albo Techa
- Przemass
- Zafiromaniak
Po pierwsze to dzięki,że też zawsze wszystko wiesz,zanim coś zrobisz nie tak.cns80 pisze:Po pierwsze to gratuluję zabawy z poduszką na podłączonym aku
Po drugie to czas 300ms jest zdecydowanie za długi. Być może tą zabawą uszkodziłeś sterownik-inicjator poduszki bo czas jest ok. 10 krotnie przekroczony.
Po drugie,nie wiele wynika z tego co piszesz,że uszkodziłem.Nie pytam o to co zrobiłem lub mogłem zrobić,tylko jak usunąć błąd.
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Błąd usuniesz np TECHem, ale jeśli jest sterownik uszkodzony to będzie wracał.
Po to się czyta neta przed robota nie po żeby później kilku patyków nie wykładac na naprawy Zresztą to nie ty masz to wiedzieć tylko mechanik
Jest jeszcze możliwość że dłubiąc pod kierownicą odsunął Ci fotel kierowcy i błąd faktycznie pochodzi ze złączki pod fotelem.
Po to się czyta neta przed robota nie po żeby później kilku patyków nie wykładac na naprawy Zresztą to nie ty masz to wiedzieć tylko mechanik
Jest jeszcze możliwość że dłubiąc pod kierownicą odsunął Ci fotel kierowcy i błąd faktycznie pochodzi ze złączki pod fotelem.
Witam i nieco odkupuję, ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Świruje mi czasem kostka pod siedzeniem od poduszek. Zawsze poruszanie pomagało aż do dziś.
Zmuszony byłem na czas zakładani podłokietnika odsunąć fotel i pali się kontrolka, rozpinanie i wpinanie nie pomaga.
Co podjechać na kasowanie błędu i/lub lutowanie przewodów?
Jak kolorami je połączyć? Bo mam wrażenie po przeglądaniu zdjęć w sieci, że kolory występowały różne?
A tak przy okazji w takiej sytuacji nie działa tylko boczna czy wszystkie nie są uzbrojone?
Świruje mi czasem kostka pod siedzeniem od poduszek. Zawsze poruszanie pomagało aż do dziś.
Zmuszony byłem na czas zakładani podłokietnika odsunąć fotel i pali się kontrolka, rozpinanie i wpinanie nie pomaga.
Co podjechać na kasowanie błędu i/lub lutowanie przewodów?
Jak kolorami je połączyć? Bo mam wrażenie po przeglądaniu zdjęć w sieci, że kolory występowały różne?
A tak przy okazji w takiej sytuacji nie działa tylko boczna czy wszystkie nie są uzbrojone?