[A] Demontaż deski rozdzielczej w Zafirze A
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
dzięki "Maciej" post z 2009 luty - świetna praktyczna lekcja - jak wymienić żarówki podświetlenia tablicy
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
Wielkie dzięki. Mam pytanie czy w wyświetlaczu GID też łatwo można wymienić żarówki na LEDy - skoro już wszystko będzie rozkręcone. No i czy dużo ryzykuję robiąc to sam.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
Wielkie dzięki. Mam pytanie czy w wyświetlaczu GID też łatwo można wymienić żarówki na LEDy - skoro już wszystko będzie rozkręcone. No i czy dużo ryzykuję robiąc to sam.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Jeżeli chodzi o miejsce pod popielniczką to mały problem - jest tam w sumie część tunelu, więc może tam sie gdzieś zatrzymała.vojti pisze:Myślę, że jest na wysokości popielniczki.
Popielniczka zamontowana jest na 1x T20 (od dołu) i zaczepy (szarpiesz w dół) - i gotowe.
Ew. panel nawiewów: 2x T20 i zaczepy od góry (stanowczo do siebie)
Jeżeli nie znajdziesz jej pod popielniczką to nie opłaca sie demontować tunelu w poszukiwaniu jednej, malutkiej żaróweczki - no chyba, że sie uprzesz to zawsze można odchylić boki tunelu (może wypadnie)
Powodzenia
Mam taki pomysł, żeby zamiast tego wyświetlacza zamontować ekran podobnych wymiarów podłączony do kamery z tyłu samochodu. Chodzi mi głównie o funkcje ekranu rejestratora trasy, a przy okazji jako ekran do kamery cofania. I tu pojawia się pytanie, bo tutorial jest konkretny, jeśli chodzi o demontaż, ale czy ktoś gryzł już może podobny temat z wymianą tego wyświetlacza na ekran lcd? Koledzy pomóżcie i doradźcie coś
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A18XER
Z samym sposobem montażu sie nie spotkałem, ale widziałem jak ktoś zamontował sobie w miejscu wyświetlacza nawigacjerozgryzacz pisze:Mam taki pomysł, żeby zamiast tego wyświetlacza zamontować ekran podobnych wymiarów podłączony do kamery z tyłu samochodu. Chodzi mi głównie o funkcje ekranu rejestratora trasy, a przy okazji jako ekran do kamery cofania. I tu pojawia się pytanie, bo tutorial jest konkretny, jeśli chodzi o demontaż, ale czy ktoś gryzł już może podobny temat z wymianą tego wyświetlacza na ekran lcd? Koledzy pomóżcie i doradźcie coś
Gdzieś to chyba jest na forum (jak mnie pamięć nie myli to w Moja Zafira)
GOTI pisze: Z samym sposobem montażu sie nie spotkałem, ale widziałem jak ktoś zamontował sobie w miejscu wyświetlacza nawigacje
Gdzieś to chyba jest na forum (jak mnie pamięć nie myli to w Moja Zafira)
Dzięki, znalazłem, ale użytkownik został już usunięty. Za jakiś czas spróbuje i zrobię foto relację.
poradnik bomba ,właśnie skończyłem swoją .Ale włożenie samych zegarów na swoje miejsce...masakra.
I efekty ....tej....hmmmm..."szybkiej robótki" :-)
Nie umiem wstawiać fotek,wybaczcie
[
Posty pisane w krótkich odstępach czasu scalamy :>
Fotki poprawiłem.
Proszę zapoznać się z http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58
Rybka
I efekty ....tej....hmmmm..."szybkiej robótki" :-)
Nie umiem wstawiać fotek,wybaczcie
[
Posty pisane w krótkich odstępach czasu scalamy :>
Fotki poprawiłem.
Proszę zapoznać się z http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58
Rybka
Ostatnio zmieniony 23 sie 2014, 06:14 przez heki77, łącznie zmieniany 4 razy.
Witam,
Nie wiem co mnie podkusiło, aby dobrać się do zdjęcia deski i wymienić żarówki od świateł pozycyjnych i mijania, kontrolki CHECK, itp. w Zafirce 2001r. Po zakupie autka stwierdziłem, że chyba powinny być te kontrolki - wszak przeważnie są. Oczywiście, będąc tak pewnym, że są, że aż nie sprawdziłem wcześniej tego...
Korzystając z instrukcji oraz zdjęć z pierwszej strony dobrałem się do zdjęcia liczników i złapałem Zonka, jak się okazało, że nie ma tych żarówek do wymiany
Dodam tylko, od siebie, że nie ma potrzeby odłączania przełącznika świateł, gdyż delikatnie odciągająć deskę, można wyjąć swobodnie liczniki.
Pozdrawiam,
Tomek.
Nie wiem co mnie podkusiło, aby dobrać się do zdjęcia deski i wymienić żarówki od świateł pozycyjnych i mijania, kontrolki CHECK, itp. w Zafirce 2001r. Po zakupie autka stwierdziłem, że chyba powinny być te kontrolki - wszak przeważnie są. Oczywiście, będąc tak pewnym, że są, że aż nie sprawdziłem wcześniej tego...
Korzystając z instrukcji oraz zdjęć z pierwszej strony dobrałem się do zdjęcia liczników i złapałem Zonka, jak się okazało, że nie ma tych żarówek do wymiany
Dodam tylko, od siebie, że nie ma potrzeby odłączania przełącznika świateł, gdyż delikatnie odciągająć deskę, można wyjąć swobodnie liczniki.
Pozdrawiam,
Tomek.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Listwa o którą pytasz trzyma się na 7 zatrzaskach.
3 z lewej, 3 z prawej i 1 po środku.
Zaczynasz tak.
Listwa ma zatrzaski takie
A zatrzaski wchodzą w takie oto blaszki
Musisz delikatnie podnosić tą listwę a zatrzaski same odskakują.
Przepraszam za jakość fotek. :>
3 z lewej, 3 z prawej i 1 po środku.
Zaczynasz tak.
Listwa ma zatrzaski takie
A zatrzaski wchodzą w takie oto blaszki
Musisz delikatnie podnosić tą listwę a zatrzaski same odskakują.
Przepraszam za jakość fotek. :>
-
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Czytałem Wasze posty i super porady. Ale napiszę, że się zarąbiście wkurzyłem jak już w końcu wyjąłem konsolę środkową od nawiewów, odłączyłem linki i nie mogłem się dostać do żarówki która podświetla ów konsolę. Coś mnie podkusiło i wyjąłem pokrętło od siły nawiewu i ujrzałem żarówkę. Okazuje się, żeby wymienić żarówkę wystarczy wyciągnąć to pokrętło, mieć nową żarówkę i pensetę. Krew mnie zalała. Nie to że mam jakieś pretensje , ale mogliście wspomnieć o tym. Ale jeszcze moje zdziwienie było większe jak się okazało, że nagle zaczęło działać podświetlenie temperatury silnika i lewa strona obrotomierza. Widocznie podświetlanie jest zrobione szeregowo. Mam jeszcze ogromną prośbę o pomoc. Brat w zeszłym roku kupił zafirę i jak ją oglądał pytałem się czy zapala się CHECK. Powiedział że tak ale jednak się nie pali. Sterownik silnika był uszkodzony i mogli handlarze "popsuć CHECKa". Czy on jest podświetlany diodą, czy żarówką? Trzeba rozbierać zegary. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 10:36 przez Pablo84K, łącznie zmieniany 2 razy.