podświetlenie bagażnika pod roletą
Dorobiłem osłonę do lampki od wewnątrz.Kabelki poprowadzę od trzeciej lampki (w podsufitce)do tych w osłonach.Kabelki od lampek będą ze "zwisem"tak by nie utrudniały zdjęcia osłony.Dodatkowo jest złączka pozwalająca je wypiąć i całkowicie odstawić.Myślałem również nad zastosowaniem kabla od słuchawki telefonu(spirala).Taki pomysł pozwala wykorzystać światełko jako latarkę-do zmiany kół.Obawiam się jednak o rodzaj izolacji/napięcie takiego kabla.
podświetlenie typu DEMkO jak na zdjęciu
lampki z renault laguna II po 5zł szt, posiadają włącznik 3 stany,
wyłączony,
włączony na stałe
i włączony po otwarciu klapy,
zasilanie bezpośrednio z lampki bagażnika tej z góry i od tego miejsca dopiero podział na prawo i lewo, a masa z obudowy (przy podświetleniu stałym)
takie umiejscowienie lampek jest od razu wykorzystywane przez pasażerów 3 rzędu siedzeń,
zdjęcia wykonane w dzień nie oddają efektu w nocy, myślę podmienić na ledy takie panelowe tylko chcę kupić barwy ciepłej białej nie zimnej.
oczywiście klamki podświetlane w drugim rzędzie siedzeń też są już podświetlane
dzieciaki są zadowolone
lampki z renault laguna II po 5zł szt, posiadają włącznik 3 stany,
wyłączony,
włączony na stałe
i włączony po otwarciu klapy,
zasilanie bezpośrednio z lampki bagażnika tej z góry i od tego miejsca dopiero podział na prawo i lewo, a masa z obudowy (przy podświetleniu stałym)
takie umiejscowienie lampek jest od razu wykorzystywane przez pasażerów 3 rzędu siedzeń,
zdjęcia wykonane w dzień nie oddają efektu w nocy, myślę podmienić na ledy takie panelowe tylko chcę kupić barwy ciepłej białej nie zimnej.
oczywiście klamki podświetlane w drugim rzędzie siedzeń też są już podświetlane
dzieciaki są zadowolone
u mnie to jest jak widać w ZA po lifcie, lampki wchodzą na styka góra dół, pasuję idealnie i dodatkowo mają włącznik jak pisałem wyżej.
Zdjęcie jak świeci w nocy podeślę jak zrobię...
już nie mam co podświetlać teraz myślę o oświetleniu drzwi w dolnym rogu taka lampka biało czerwoną świecącą się po otwarciu drzwi
Zdjęcie jak świeci w nocy podeślę jak zrobię...
już nie mam co podświetlać teraz myślę o oświetleniu drzwi w dolnym rogu taka lampka biało czerwoną świecącą się po otwarciu drzwi
-
- Debiutant
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Post nie będzie miał charakteru tutoriala, ponieważ przeróbka jest zbyt prosta by takowy tworzyć.
Szybko po zakupie Zośki odkryłem, że fabryczne światło w bagażniku jest bezużyteczne gdy mamy rozwiniętą roletę. Postanowiłem więc doinstalować dodatkowe oświetlenie poniżej poziomu rolety. Szukając świateł do jazdy dziennej trafiłem na coś takiego:
link
"Chyba kogoś Bóg opuścił" - pomyślałem. Każdy diagnosta i policjant by się popukał po głowie gdybym coś takiego do zderzaka przykleił.
Wpadłem jednak na pomysł żeby (z racji ciekawego kształtu) użyć tego szajsu do oświetlenia bagażnika.
Przy robocie okazało się, że nie trzeba demontować ani boczków bagażnika, ani żadnego innego elementu tapicerki. Wystarczyło odchylić uszczelkę i kabelki elegancko wchodziły. Podłączyłem się przy konektorach, a żeby nie obciążać obwodu oryginalną żarówkę (10W) dla bezpieczeństwa wyjąłem (może kiedyś włożę tam rurkę ledową). Czas pracy - około 2h (a jestem osobą powolną, więc choleryk i w godzinę się uwinie razem ze sprzątaniem). Efekty poniżej na zdjęciach. Oczywiście nie są to cuda, ale do bagażnika to aż za dużo.
Szybko po zakupie Zośki odkryłem, że fabryczne światło w bagażniku jest bezużyteczne gdy mamy rozwiniętą roletę. Postanowiłem więc doinstalować dodatkowe oświetlenie poniżej poziomu rolety. Szukając świateł do jazdy dziennej trafiłem na coś takiego:
link
"Chyba kogoś Bóg opuścił" - pomyślałem. Każdy diagnosta i policjant by się popukał po głowie gdybym coś takiego do zderzaka przykleił.
Wpadłem jednak na pomysł żeby (z racji ciekawego kształtu) użyć tego szajsu do oświetlenia bagażnika.
Przy robocie okazało się, że nie trzeba demontować ani boczków bagażnika, ani żadnego innego elementu tapicerki. Wystarczyło odchylić uszczelkę i kabelki elegancko wchodziły. Podłączyłem się przy konektorach, a żeby nie obciążać obwodu oryginalną żarówkę (10W) dla bezpieczeństwa wyjąłem (może kiedyś włożę tam rurkę ledową). Czas pracy - około 2h (a jestem osobą powolną, więc choleryk i w godzinę się uwinie razem ze sprzątaniem). Efekty poniżej na zdjęciach. Oczywiście nie są to cuda, ale do bagażnika to aż za dużo.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
pomysł bardzo fajny i prosty ...
tylko czy zrobiłeś dodatkowy wyłącznik tego, aby nie świeciło np. w dzień jak otworzysz klapę ?
Zrobiłem dodatkowe oświetlenie, ale każde ma niezależne odłączenie.
Listwa ledowa jest przymocowana do rolety i przy pomocy przewodu zakończonego wtykiem mogę doświetlić bagażnik.
Dodatkowo na klapie mam ledy, które doświetlają miejsce przed bagażnikiem.
parę fotek :
bagażnik oświetlony światłem z lampki górnej
to samo, ale z doświetleniem pod roletą
i dodtakowe oświetlenie na klapie
tylko czy zrobiłeś dodatkowy wyłącznik tego, aby nie świeciło np. w dzień jak otworzysz klapę ?
Zrobiłem dodatkowe oświetlenie, ale każde ma niezależne odłączenie.
Listwa ledowa jest przymocowana do rolety i przy pomocy przewodu zakończonego wtykiem mogę doświetlić bagażnik.
Dodatkowo na klapie mam ledy, które doświetlają miejsce przed bagażnikiem.
parę fotek :
bagażnik oświetlony światłem z lampki górnej
to samo, ale z doświetleniem pod roletą
i dodtakowe oświetlenie na klapie
-
- Debiutant
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Nie zrobiłem wyłączników bo zależało mi tylko na wariancie takim jak przy fabrycznej lampce - czyli światło po podniesieniu klapy.
A co do świateł w samej klapie - też myślę o ich instalacji. Ciekawy pomysł.
Ale tutaj prawdopodobnie zrobię nie wyłącznik, a włącznik właśnie. Żeby zapalać tylko kiedy będzie taka potrzeba. Ten plan jednak ma niski priorytet, więc nie wiadomo kiedy i czy w ogóle to zrobię.
A co do świateł w samej klapie - też myślę o ich instalacji. Ciekawy pomysł.
Ale tutaj prawdopodobnie zrobię nie wyłącznik, a włącznik właśnie. Żeby zapalać tylko kiedy będzie taka potrzeba. Ten plan jednak ma niski priorytet, więc nie wiadomo kiedy i czy w ogóle to zrobię.
- OpelGreg
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B Opc 241KM '08
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam ja umieściłem 2 panele ledowe we wgłębieniach /uchwytach tylnej klapy a przewody przeciągnięte zostały przez profil obok szyby i przelotkę gumową i dopięte do tylnego światełka w podsufitce. Wszystko działa jak należy i wyłącza się razem z podświetleniem wnętrza po kilku minutach.
VERONI2468