Kod P0171 - bład ugobiej mieszanki - pomocy

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
jangcy

Kod P0171 - bład ugobiej mieszanki - pomocy

#1 Post autor: jangcy »

Witam
Posiadam Zafirę B 2007 z silnikiem Z16XE1 Twinport (plastikowy kolektor), przebieg 84k mil (około 120k km)
Wywaliło mi błąd P0171 (Fuel Trim system lean - zbyt uboga mieszanka)-długa korekcja wtrysku szybuje aż do 20%. Powodów niestety może być wiele, taki to "magiczny" błąd.... Dodatkowo leciutko falowały wolne obroty (cos jakby 700-750)

Postanowiłem pojechać do Opla licząc na pełną diagnostykę i wskazanie problemu, zamiast jeżdzić po mechanikach i wymieniać wszystko. Po wstępnym badaniu wypisali mi 3 możliwości:
-uszkodzony układ odmy w obudowie zaworów - drogie, ale wymieniłem, bo to może mieć zły wpływ na silnik.
-uszkodzona lambda - niedawno też wymieniłem (na oryginalną Opla)
-uszkodzony katalizator - ale jaki to może mieć wpływ, to nie wiem.

Zrobili mi też aktualizacj ECU i wyczyścili przepustnice. Obroty się ustabilizowały a kod przestał się wyświetlać.
Pojeździłem troche na benzynie i kod się nie pojawiił. A że chciałem zagazować to auto, to pojechałem do gazowników. Pan się przejechał, sprawdzićł czy nie ma nic podejrzanego, błedów te nie było, wiec zagazowali. Jednak poźniej mieli problemy z regulacją LPG gdyż jak tylko ustawiono poprawnie i sterownik gazu śledził beznzyne, to zaczęło znów wywalić mi ten sam błąd.

W między czasie nabyłem opcom i mogłem sprawdzić lepiej co w trawie piszczy. Okazało się że długa korekcja wtryku na Pb winduje do ok 15-16% (jednak dopiero przy 20% wywala bład wiec wczesniej pewnie też tak było, tyle że o tym nie wiedziałem). Skoro bład występuje na LPG to by oznaczało że można wykluczyć mechanicze uszkodzenie wtrysku benzyny lub zbyt niskie ciśnienie na listwie PB, bo gaz omija te dwa elementy (dobrze myśle?)

Wygląda że coś ciągle boli mój nieszczesny silnik :( Wg mnie podejrzenie pada na powietrze lub niedopalanie mieszkanki.

Jeden z podejrzanych - nieszczelność na dolocie została prawie całkiem (cuda się zdarzają)wykluczona. Zrobiłem test sprajem, test propanem i test dymny. Pozatym auto nie faluje np wolnych obrotach, a przy wciśnieciu pedału gazu do dechy,korekcja nie maleje, a w teorii wykazało by to ewentualną nieszczelność.
W aucie jest tez nowa cewka i świece.

Z podejrzanych rzeczy wg mnie moze być:
- zatkany kanał EGR (ale z obrazów kolektora nie mogę się dopatrzyć gdzie jest ten kanał w plastkikowym kolektorze)
- bład w przepustnicy - mam zapasową, wiec jak się uda to jednak podmienie
- może przeskoczył rozrząd (ale czy wtedy nie odczył bym tego podczas jazdy?)
- rozlegulowane zawory?
- może jednak ten ich śmieszny system odmy nie działa poprawnie? - jak ktoś oglądał przepustnice w Z16XE1 to widział że wąż z system odmy silnika wchodzi już za klapką przepusnicy wiec cokolwiek nieprawidłowo wciągnie tędy kolektor, nie jest już zmierzone przez ECU
- katalizator? ale nie wiem w jaki sposób (Lambda2 ma dziwne odczyty,ale nie mam błedów katalizatora)
- klapki nie działają w kolektorze?
- nieszczelny pochłaniacz oparów paliwa?

W załaczniku wykresy z opcoma. moze tez udostępnić zapis danych.

Co radzicie, gdzie szukać? Wrócic do opla zeby znaleźli przyczynę? Szukać samemu? Odkręcić kolektor i szukać tam? (ale ciężki dostęp :( )

Moze ktoś to już przerabiał?
(długa i krótka korecka trysków + EGR)
Obrazek

Lambda 1 i 2
Obrazek

Znalazłem coś jeszcze:
Wygląda że ten błąd to jakiś koszmar. Przegrzebałem wujka googla. Dobrze że ktoś wymyślił tłumaczenie stron to udało mi się przeczytać 14 stron tematu na jakims niemieckim forum - wygląda że krążą w kółko.
Znalazłem coś na tureckim forum
http://translate.google.com/translate?h ... ozumu.html
(http://sukru52.blogspot.co.uk/p/z16xep- ... ozumu.html)
oni wskazali wyraźnie na problem z zatkanym kanałem EGR.
Ale teraz problem pojawia się z moim silnikiem, gdyż mam plastikowy kolektor. I teraz. Jak spojrzycie na kolektor (fragment) Z16XEP widać tam wyraźnie kanał, który trzeba wyczyścić:
http://img841.imageshack.us/img841/365/imag0644e.jpg

Wygląda że w nowym kolektorze nie ma już tych kanałów:
Obrazek

Znalazłem fotkę silnika Z16XE1 - jak myślicie, gdzie jest kanał EGR...wbudowany w głowicę czy tez cześć zaznaczona na zielono da się odkręcić. A może wiecie od czego sa śruby zaznaczone na czerwono?
Obrazek

dla porównania głowica od Z16XEP, gdzie widać że EGR jest raczej przyczepiony do wspomnianej powyżej części kolektora...
Obrazek

No i jeszcze porównanie tych dwoch wersji silnika:
Obrazek

A teraz jeszcze jedno pytanie:
Czytając o podobnym problemie natrafiłem na informacje, żeby odpiąć EGR i zobaczyć....teraz tylko nie wiem zbytnio co powinno się stać ??!!
U mnie nie było różnicy w pracy silnika. Objechałem miasto na wypiętym EGRrze i jechało się podobnie.
W dodatku wysoka korekcja pozostała.
Wobec tego, jak uważacie?
1. czy praca systemu recyrkulacji spalin nie ma wpływu na mieszankę (mi sie zdawało ze powinna miec wpływ)
2. czy ten nieszczęsny kanał jednak jest zatkany?
3. czy EGR jest niesprawny (co prawda nie zgłasza mi żadnego kodu)
4. czy sterownik benzyny, po odpieciu EGR nie powinien "zmodyfikowac" działania i ustawiać mieszankę tak jak by wogóle nie było systemu recyrkulacji spalin? czy jednak ustawia sobie tak jak zawsze co by miec pewność że ewentualny bład wyskoczy i klient przyjdzie do serwisu zamiast jezdzic z wypiętym "wrzodem na d*pie" każdego użytkownika auta

Jedna rzecz która budzi moje podejrzenie, to EGR feedback. W danych z opcoma mam 4 informacje nt EGR (EGR Valve-aktywny/nieaktywny; EGR Position Commanded-pozycja narzucona; EGR Position Feedback-raport z pozycji i EGR Feedback - czyli chyba raport z pracy?). U mnie EGR feedback jest zawsze "incorrect"....czy to oznacza ze ECU jakoś tam wie czy EGR działa poprawnie czy nie? czy ten ta pozycja nie jest aktyna i poprostu tak to sie objawia w raporcie?

Nie wiem co to może być - ręce opadają !

Sprzedam chyba tę dziadygę!!
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Podmień przepływomierz,pojeździj trochę i sprawdź jak pracują sondy. Przy wadliwie pracującym przepływomierzu wywala czasami błędy P0170 i P0171.
Oczywiście!
jangcy

#3 Post autor: jangcy »

Witam

Ten silnik wlasnie nie ma przeplywomierza. 1.8 ma, 1.4 zdaje sie ma, a 1.6 nie ma.
ECU bierze dane z przepustnicy, jak sie nie myle.

Problemem w tym silniku jest fakt ze to twinport i ze wykorzystuje sie spaliny w duzo wiekszym wymiarze.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#4 Post autor: Wojti »

MikiKedzierzyn pisze:Witam.
Wczoraj przyjechałem z rodzinka na wypoczynek do Międzywodzia, trasę ponad 600km Zafirka pokonała bez najmniejszego problemu. Jednak po przyjeździe na miejsce podczas uruchamiania silnika zbyt krótko przytrzymałem włączony zapłon silnik nie odpalił i nie czekając drugi raz włączyłem zapłon, Zośka odpaliła jednak od tego momentu świeci kontrolka jakby silnik pracował w trybie awaryjnym. Silnik pracuje moim zdaniem normalnie i podczas jazdy jego zachowanie też uważam za normalne jednak denerwuje mnie ta świecąca kontrolka. Po wypedałowaniu jest błąd 17152. W związku z tym mam pytanie czy może ktoś z was polecić mi w okolicy Międzywodzia, Dziwnowa, Międzyzdrojów kogoś ze sprzętem żeby spróbować skasować ten błąd?
Z góry dziękuję za pomoc.
Spróbuj odłączyć na kilka minut ako ?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, 09:05 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
MikiKedzierzyn

#5 Post autor: MikiKedzierzyn »

Niestety odłączenie akumulatora nie pomogło, kontrolka dalej świeci. Chyba będę musiał na razie tak jeździć aż do powrotu do domu.
k@niu

#6 Post autor: k@niu »

Witam
jak masz telefon z androidem, poszukaj może znajdziesz coś w okolicy:

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... _enabled=0
Mr.mapka

#7 Post autor: Mr.mapka »

Witam.

Od pół roku jeżdżę Zafirą B 1.6 benzyna 105HP (nie pamiętam modelu silnika) i od kilkunastu tygodni mam problem z błędem P0171.
W necie pełno opisów i możliwości ale nigdzie nie znalazłem opisu błędu takiego jak mi się pojawił

P0171 - GM
Type Powertrain - Fuel and Air Metering - ISO/SAE Controlled
Description
Fuel Trim System Lean Conditions
Location Bank 1
Cause
No PCM codes set, ECT input from 176-230°F, engine speed 1000-4000 rpm (0-4000 rpm on VIN 1), throttle angle steady below 91%, VSS under 70 mph, purge duty cycle below 80%, then the PCM detected that the LONGFT was over 100, or that the SHRTFT was below 94, either condition met for over 25 seconds

Kompletnie nie mam pojęcia o czym mowa. Dla mnie to jest techniczny bełkot.
Spotkał się ktoś z was z takim opisem błędu P0171?

Z własnych obserwacji wydaje mi się, że błąd wyskakuje przy długotrwałym obciążeniu silnika np jazda pod górę na zbyt wysokim biegu. Po skasowaniu błędu nie powraca on natychmiast lecz w zbliżonych warunkach pracy przy czym mam wrażenie, że dzieje się to głównie w zakresie obrotów do 3000 ale pewności nie mam.
Czasami błąd wyskoczy w terenie zabudowanym, a czasami na autostradzie (mieszkam w terenie górzystym gdzie są dość spore spadki i wzniesienia dróg).
Silnik pracuje równo bez falowania w zakresie obrotów od 750 do 1050 na biegu jałowym (w zależności czy zimny czy też rozgrzany). Pod obciążeniem również nie ma szarpania, zrywania itp.
Ubywa mi oleju mniej więcej 1/2 wskaźnika na miarce (od 3/4 do 1/4 - kontrolka niskiego stanu oleju się wówczas zapala - co 1500-1600km.

Z rzeczy które wyeliminowałem to przedmuch na wydechu tuż przed sondą.
jangcy

#8 Post autor: jangcy »

Przejrzyj cały ten wątek.
Ten kod to czarna dziura jakaś... (membrana odmy, EGR, zatkane kanały EGR, uszkodzona lambda (1 lub 2), uszkodzony katalizator, uszkodzone wtryski, uszkodzona przepustnica, nieszczelny wydech przed sonda 2, uszkodzone lub rozlegulowane zawory, nieszczelny dolot...)

Czasem trzeba z nim zyc :(
Mr.mapka

#9 Post autor: Mr.mapka »

No to chyba będę z nim życ skoro po wykasowaniu potrafi się nie pojawiać czasami przez 2 dni, a czasami przez 2 tygodnie.
Jakaś zmienna za to odpowiada, a to jak napisałeś chyba "czarna dziura".

Nie mniej dzięki.

EDIT

Ciekawa lektura w tym temacie
http://szkolenia.intercars.com.pl/pliki ... zu_LPG.pdf
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, 10:35 przez Mr.mapka, łącznie zmieniany 1 raz.
mibob

#10 Post autor: mibob »

Witam. Wyskoczył mi ten sam błąd 17152. Czy nie jest to EGR?
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#11 Post autor: kysiu241 »

Czy wy czasem nie macie skrzyń automatycznych bo bląd P1715 ich właśnie dotyczy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
Flora

#12 Post autor: Flora »

Chodzi o P0171. 52 to rozwinięcie precyzujące stan/miejsce wystąpienia

P0171 System too Lean (Bank 1)

co przekłada się na

P0171 Mieszanka za uboga dla pełnych obciążeń
mibob

#13 Post autor: mibob »

U mnie to wygląda tak na desce rozdzielczej po naciśnięciu gaz+hamulec
ECN
17152
Flora

#14 Post autor: Flora »

I tak to będzie wyglądało na wyświetlaczu, a odczytuje się to jako P0171 (52)

Jest już wątek dotyczący tego tematu:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16156
mibob

#15 Post autor: mibob »

Dzięki Marcin za info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”