[A] EGR Elektroniczny się zawiesza?
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Jarek
- Auto: opel zafira A 2,0 Dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
U mnie egr tez sie czesto wieszal tak jak pisze Pajak 100 . Na poczatku tez robilem WD40, ale ile mozna . w koncu mialem dosc i dalem kumplowi przeczyscic calosc , to znaczy wszystko rozmontowal ( kolektor wydechowy, EGR i co tam jeszcze trzeba ). Jak to rozkrecil to mnie zawolal i pokazal jak wyglada . Nie przypuszczalem ,ze tak to moze wygladac - duzo nagaru i jedna wielka maż . Tez juz myslalem , ze czeka mnie zakup lub regeneracja . Jak na razie jezdze juz dwa miesiace i jest ok. To moze zamiast kupowac moze warto wyczyscic . Ja zaplacilem piec dyszek no to chyba bylo warto . Do tego nie musi byc jakis szpec , wystarcz ktos dokladny .
Witam panów,tak jak pisze gwizdenson jest faktycznie gość który profesjonalnie regeneruje egr-y.podaje link http://www.moto.allegro.pl/item86226409 ... _saab.html
może ktoś bedzie musiał skorzystać-oby nie!!!
Mi się przyda. Już miałem do Łodzi wysyłać swój zawór, a tu proszę, 50km od domu i mogę wymieniony zawór zwrócić nawet do miesiąca, co znaczy, że umawiam się na wymianę, co trwa pewnie ze 30min, no i jadę dalej. FURA NIE STOI !!!!! ZajebiasczoGREGOR7803 pisze:Witam panów,tak jak pisze gwizdenson jest faktycznie gość który profesjonalnie regeneruje egr-y.podaje link http://www.moto.allegro.pl/item86226409 ... _saab.html
Wielkie dzięki.
Jak to sie mówi "potrzeba jest matką wynalazków" jak miałem wydać 1500 zł. po 6 miesiącach użytkowania Zafiry to by mnie szlak trafił, bo i tak dużo w nią włożyłem.Zdzich pisze:Duże brawa dla Marekww33 za temat i fotki .Popracowałem dzisiaj nad egr z wd40 aż zaczął płynnie chodzić
Ja EGR smaruje 2-3x i nim ruszam aż zacznie płynnie chodzić, a w przepustnicy też mam na pewno kupe smoły i sadzy bo jak ostatnio wyciągałem EGR jakieś 2 lata temu to troche tego tam było.
Gruka ,ale z tym EGR to nie tylko prysnąć,musisz tak długo nad nim popracować aż zacznie płynnie się poruszać w obydwie strony.A jeżeli pracuje tobie płynnie a nadal występuje ten błąd,to niestety trzeba szukać dalej.Przepływomierz,zaworki podciśnieniowe i przewody przy nich.Przewody to są te cienkie czarne.Po nich dojdziesz do zaworków,są dwa.Jeden obok akumulatora ,drugi za filtrem powietrza.Jeżeli trochę się znasz to sam możesz sprzwdzić dmuchając i ciągnąc powietrze czy nie mają gdzieś nieszczelności.
Mi wczoraj znowu sie EGR wlaczył chcialem wyciagnac cały egr ale strasznie mocno siedzi!! I dla tego chciałbym zapytac Was koledzy czy dam rade sam rozebrac kolektor dolotowy i tego EGRa no i czy to bardzo skomplikowane bo w tym miesiacu nie mam juz pieniedzy zeby do mechanika ja oddac bo moja zoska juz mnie wycyckała w tym mies. a nie chce zeby za pare dni znowu sie ten egr blokował !! pozdro