Kontrolki zafira 2.2 DTI 2005r

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#16 Post autor: Rybka »

Poczytaj ten temat http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0 jest tam opisane jak sprawdzić elektrozaworki.
Nr na elektrozaworkach nie mają znaczenia.
Są one takie same tylko różnią się grubością krućca na wężyk.
A o błedzie 1590 to możesz poczytać https://www.google.pl/search?q=p1590+za ... 24&bih=480. ;)
derk

#17 Post autor: derk »

Dziękuje Robercie za odpowiedz, sporo mi wyjaśniła zwłaszcza co do zaworków.
Prawdę mówiąc poznaje silnik opla, wcześniej miałem renault Espace3 z 2,2 dCi.
W sumie uciekłem z powodu silnika, ale coś czuje że "z deszczu pod rynnę " :(.
Niestety nowsze silniki diesla są przeładowane elektroniką i nie do jazdy na krótkich odcinkach. Diesel musi być przegoniony, ostatni właściciel przez 6 lat zrobił nią zaledwie 50.000km głównie miasto. Ja również sporo jeżdżę po mieście.
Teraz mam zamiar się spotkać z kimś z forum z takim samym silnikiem i zobaczymy co i jak.
pozdrawiam i dziękuję.

Dzisiaj po nocnej zmianie postanowiłem przegonić zafirke na autostradzie.
Wiec wjechałem na "1" i przejechałem 30km km.
Na początek jechałem z prędkością 140 km/h, a następnie 160km/h.
Żadna kontrolka się nie zaświeciła i nie było za samochodem smugi dymu.
Jutro jadę do mechanika wymienić końcówkę drążka, to rzucimy okiem na prace turbiny.
Co do kontrolki z kluczykiem siwci i gaśnie jak wcześniej, czyli w momencie próby rozruchu.
Zauważyłem że wystarczy jej jeden obrót wałem nie zapalając silnika, a ona gaśnie.
miodzik

#18 Post autor: miodzik »

derk pisze:Zauważyłem że wystarczy jej jeden obrót wałem nie zapalając silnika, a ona gaśnie.
To serio nie panikuj.
W elektronice musisz wiedzieć o jednym. Czytanie błędów to jedno, ale ich interpretacja to zupełnie co innego. NIE ZAWSZE to co komputer pojazuje (błąd) musi być błędem. Często jest to efekt końcowy a przyczyny trzeba szukac gdzieś indziej.

Ja mam u siebie sporadycznie, najczęściej po trasie od razu pokazujący się błąd dotyczący czujnika hamulca. Powodem nie jest wcale uszkodzony czujnik. Po prostu jeżdżąc na trasie, kiedy to delikatnie dociskam hamulec w czasie jazdy komputer jakoś dziwnie nie widzi prawdopodobnie tego naciskania i wywala błąd, który siedzi w pamięci. Ale już po jeździe w cyklu miejskim i hamowaniu takim porządniejszym - błędu nie ma. Czary z mleka? Nic z tym oczywiście nie robię i nie panikuję. <- to tylko przykład taki.
derk pisze:Ja również sporo jeżdżę po mieście.
Ja też.
derk

#19 Post autor: derk »

Z każdym dniem "kocham" zośke coraz bardziej za jej grymasy :(
Jadę sobie spoglądam na deskę, a tam coś świeci.
Zaświeciła się kontrolka ESP, zgasiłem silnik zapaliłem ponownie i OK.
Jak na razie zaświeciła się tylko ten jedyny raz.
Dodam że wczoraj miałem wymieniane końcówki drążków, nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ.
miodzik

#20 Post autor: miodzik »

derk pisze:Zaświeciła się kontrolka ESP, zgasiłem silnik zapaliłem ponownie i OK.
Jak na razie zaświeciła się tylko ten jedyny raz.
Ja tak miałem (i też narobiłem paniki) jak wjechałem w kałużę. Po chwili postoju i wyschnięciu wszystko wróciło do normy.
derk pisze:Dodam że wczoraj miałem wymieniane końcówki drążków, nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ.
Nie powinno mieć wpływu, no chyba, że ktoś naruszył czujniki ABS przy piastach (łożyskach) i teraz Ci kable nie stykały delikatnie ;)
derk

#21 Post autor: derk »

Dzisiaj ponownie podjechałem na komputer, tylko że tym razem do znajomego.
Podłączył pod komputer, jeden błąd P1590. Skasował go, ale tym razem już się ponownie nie pojawił. Kontrolka z kluczykiem działa poprawnie, świeci kilka sekund po przekręceniu zapłonu i gaśnie razem z ABS, poduszkami.
W sumie po tej operacji przejechałem jeszcze 5km i wszystko jest ok.
Sprawdzał jeszcze błędy w jakiejś ramce, czy jak to się nazywa.
Zero błędów.
Czyżby poprzednik mechanik chciał mnie naciągnąć, twierdząc ze błąd jest nie do skasowania ?
Proponował abym podjechał następnego dnia i sprawdzi jaka jest przyczyna.
miodzik

#22 Post autor: miodzik »

Z Angielskiego Freeze Frame - zamrożone ramki -

W przypadku wystąpienia niektórych błędów sterownik silnika oprócz zapamiętania kodu błędu, zapamiętuje razem z nim tzw. "zamrożoną ramkę" (ang. freeze frame). "Zamrożona ramka" polega na tym, że razem z błędem zostają zapamiętane odczyty z niektórych czujników w momencie wystąpienia błędu. Analiza danych z "zamrożonej ramki" pozwala na dokładne ustalenie w jakich okolicznościach błąd wystąpił.

W zamrożonej ramce zapamiętane są zazwyczaj między innymi odczyty:

Prędkość pojazdu
Prędkość obrotowa silnika
Obliczona wartość obciążenia
Temperatura

Obrazek

źródło: http://diagnostyka-samochodowa.s-tech.p ... n=dz_freez
Czyżby poprzednik mechanik chciał mnie naciągnąć, twierdząc ze błąd jest nie do skasowania ?
Proponował abym podjechał następnego dnia i sprawdzi jaka jest przyczyna.
przynajmniej z FF stwierdzi, w którym momencie pojawia się błąd.
derk

#23 Post autor: derk »

Na początku wątku pisałem o problemie z kontrolką (kluczyk z samochodem).
Powodem zapalania w/w kontrolki był błąd P1590
Na początku czerwca podjechałem do elektromechanika, ten stwierdził że ma zbyt małe ładowanie ok 13,8V, z tym ze falowało od 13V do 14,4V.
Po wymianie klemy oraz przeczyszczeniu kabla, zafirka ma cały czas ładowanie powyżej 14V.
Od tego czasu, a minął już miesiąc mam spokój z kontrolką, a podpięty pod kompa nie pokazuje błędów.
Zaznaczam że kontrolka ładowania nie dawała o sobie znać, tak samo nie miałem problemu z kręceniem rozrusznika.
Więc co do błędu P1590, na początek proponuje sprawdzić ładowanie !!
derk

#24 Post autor: derk »

Problem z błędem P1590 powrócił :(
Po odpaleniu silnika kontrolka, gaśnie i już się nie zaświeca.
Podczas jazdy nie czuję jakiegoś dyskomfortu, samochód przyspiesza, bez problemu dochodzi do prędkości 150km/h. No może jest ciut słabszy, ale już sam nie wiem :(
W sumie z kontrolką i problemem miałem spokój na jakiś czas po wizycie u elektryka.
Miałem problem z ładowaniem, elektryk wymienił klemy wyczyścił styki i było OK.
Po jakimś czasie ponownie od czasu do czasu, kontrolka nie gasła przy załączonym zapłonie.
Teraz od jakiś 3 miesięcy kontrolka świeci się nonstop, po odpaleniu silnika gaśnie.
W piątek postanowiłem podłączyć pod kompa i taki bląd

Błąd P1509- (8)obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, napięcie za wysokie- Obecny

Już sam nie wiem czy dać spokój i nadal jeździć jak jeżdżę .
Może jest ktoś z okolić Katowic i zgodzi się na podmiankę zaworu w celu sprawdzenia, czy problem jest po stronie tego zaworka ?

http://opelczesci.com.pl/pl/p/ZAWOR-CZU ... .2DTI/1358
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, 20:36 przez derk, łącznie zmieniany 1 raz.
chabretti

#25 Post autor: chabretti »

derk pisze: Już sam nie wiem czy dać spokój i nadal jeździć jak jeżdżę .
Może jest ktoś z okolić Katowic i zgodzi się na podmiankę zaworu w celu sprawdzenia, czy problem jest po stronie tego zaworka ?
Posprawdzaj sobie na początek przewody podciśnienia jak i łączenia tych przewodów z zaworkami. Wystarczy że będzie delikatne pękniecie i będą się głupoty działy.
derk

#26 Post autor: derk »

Problem na tą chwilę opanowany, przyczyna nie sprawny
ZAWÓR EGR REGULACYJNY CIŚNIENIA DOŁADOWANIA TURBINY
po wymianie jest OK
Mucias

#27 Post autor: Mucias »

Witajcie :) Podkleje sie do tematu.Mam taki problem....jak przekręcam zapłon to palą mi się kontrolki ako, olej i samochod z kluczem,chłodnica z śnieżynką,ABS,TC...( pomaranczowe)Po odpaleniu wszystko gaśnie.Tak jest poprawnie?Te ostatnie 4 nie powinny sie zaswiecic prawda? Czy to może byc powiazane, ze temp.wody trzyma mi tylko ok.80-81 stopni( termostat czy jakis czujnik?)I raz na miesiac przy odpaleniu nie zgasnie mi ABS, TC.Ale jak go jeszcze raz zgasze i odpale to gasna i nie ma problemu.ABS I TC dzialaja.Albo łatwiej jakie u was zapalaja sie kontrolki po wlaczeniu zaplonu a ktore po jakims czasie gasna...
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#28 Post autor: ryba1 »

Napisz jaśniej bo to ni kupy Se nie trzyma.wstaw foto.kontrolki muszą sie zapalić po czym zgasnąć po odpaleniu.co do TC+ESP na pewno jest jakiś błąd nie ma innej opcji
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#29 Post autor: gRZENIU »

Mucias, Wszystkie kontrolki powinny gasnąć po odpaleniu... Ale ...

Odrazu po odpaleniu powinny zgasnąć kontrolki Aku, ciśnienia oleju , samochodu z kluczykiem i chłodnica z gwiazdką , TC i ABS po 2-3 sekundach później ... tak przynajmniej jest w mojej Zośce ;)
Mucias

#30 Post autor: Mucias »

Grzesiu u mnie przed odpaleniem zostaje ako, olej, emisja spalin,chlodniczka i auto z kluczem...po odpaleniu wszystko gasnie.Ale co sie dowiedzialem to ten kluczyk z autem nie powinien sie palic przed samym odpaleniem wiec jest jakis blad...Jutro jade Opcie podpiac pod kompa...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”