[B] Spalanie chwilowe - benzyna
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] Spalanie chwilowe - benzyna
Tez tak macie że na niskich biegach, po wrzuceniu kolejnego, wskaźnik spalania chwilowego wędruje w okolice 15-30l/100km ?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 09:49 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB 
ZC
ZC
-
GOTI
-
GOTI
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Jako ciekawostkę wrzucę:
By wyliczyć chwilowe zużycie paliwa w l/100km wystarczy znać:
a)Stałą wtryskiwacza[l/s]
b)Stałą przetwornika drogi[impulsy/m]
c)Czas wtrysku[s]
d)Przebytą drogę[m]
e)Ilość wtryskiwaczy[szt]
Wzór wygląda tak:
chwilowe zużycie[l/100km]=((czas otwarcia wtryskiwacza[s]*ilość wtryskiwaczy)*stała wtryskiwacza[l/s])*(100000/(ilość impulsów przetwornika drogi/stała przetwornika drogi))
lub po uproszczeniu
chwilowe zużycie[l/100km]=zużyte paliwo[l]*(100000/przebyta droga[m])
By wyliczyć chwilowe zużycie paliwa w l/100km wystarczy znać:
a)Stałą wtryskiwacza[l/s]
b)Stałą przetwornika drogi[impulsy/m]
c)Czas wtrysku[s]
d)Przebytą drogę[m]
e)Ilość wtryskiwaczy[szt]
Wzór wygląda tak:
chwilowe zużycie[l/100km]=((czas otwarcia wtryskiwacza[s]*ilość wtryskiwaczy)*stała wtryskiwacza[l/s])*(100000/(ilość impulsów przetwornika drogi/stała przetwornika drogi))
lub po uproszczeniu
chwilowe zużycie[l/100km]=zużyte paliwo[l]*(100000/przebyta droga[m])
ZB 
ZC
ZC
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Ja mam co prawda ZA ale komputer często gęsto przy ruszaniu pokazuje chwilowe spalanie na poziomie 39 litrówxrs pisze:Hejka, mam pytanie do posiadaczy Zafiry B benzyny czy przy ruszaniu z jedynki też często macie chwilowe zużycie paliwa dochodzące do 39L? Pytam bo nie jestem do końca przekonany czy to normalne. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 09:48 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafoooo
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
normalna rzecz.taki jest chwilowy pobór paliwka.a astrze G jest podobnie.przetestowane w 7 i każdej tak samo pokazywało/pokazujeMat86radom pisze:ale komputer często gęsto przy ruszaniu pokazuje chwilowe spalanie na poziomie 39 litrów
-
xrs
Pytam też dlatego bo ktoś na forum napisał że tak miał przy uwalonej sądzie lambda, jak wymienił to już nie miał ponoć tak dużych skoków na chwilowym zużyciu; a że ja mam od niedawna błąd P0170 wiec może jest jakiś związek; choć w sumie przed błędem też miałem takie skoki.Mat86radom pisze:Ja mam co prawda ZA ale komputer często gęsto przy ruszaniu pokazuje chwilowe spalanie na poziomie 39 litrówxrs pisze:Hejka, mam pytanie do posiadaczy Zafiry B benzyny czy przy ruszaniu z jedynki też często macie chwilowe zużycie paliwa dochodzące do 39L? Pytam bo nie jestem do końca przekonany czy to normalne. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 11:43 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.