Tapicerka drzwi i podłogowa - jak zdemontować bez problemów?
Moderator: Sebu$
-
mariuszk1001
-
GOTI
A w czym prałeś, oddałeś do pralni czy na własną rękemariuszk1001 pisze:Walczyłem z mokrą wykładziną w ubiegłym roku ,wyciągnołem przednią część jest tam pod spodem dość gruba gąbka ,prałem wszystko wodą z detergentem potem suszenie .Płyn chłodniczy jest tłusty i bez prania nie wyschnie.
Jest ten materiał w miare elastyczny tak żeby w kalfasie zamoczyć lub wyprać
No i skoro jesteś po demontażu to czy jest to prosta sprawa czy trzeba na coś uważać
Ogólnie z czasem pewnie rozgryzłbym temat ale wole to załatwić jak najszybciej.
-
mariuszk1001
Prałem sam na działce na trawie płyn do mycia naczyń,później plukanie wężem ogrodowym .Sam demontaż to prosta sprawa trzeba powyciągać fotele ,tunel środkowy z lewarkiem zmiany biegów ,z resztą wszystko będziesz widział co i jak .Z montażem trochę gorzej bo wykładzina diść sztywna i trochę żle ją ułożyć ale poszlo.
-
GOTI
Już na samą myśl o praniu tego ustrojstwa coś mnie bierze no ale trudno. Od jutra będe z tym walczył.
Dzięki za wszelkie info
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Rozumiem że 2 to jakieś skrętki (pewnie plastikowe) tylko zastanawia mnie 3 (jakiś nit czy cuś) no i pozostaje pytanie co do 4 i 5 (spinki czy też ograniczniki żeby dywan był na swoim miejscu)
Nie moge wejść na pewną strone (wiesz o jaką chodzi bo nawet PW leciał do Ciebie w tej sprawie) i nie moge sprawdzić ile jest tych wszystkich elementów łączących/trzymających, ale może da rade jakoś to wyszarpać

-
Maciek
-
GOTI
No tak sposoby dobre. Akurat nie mam możliwości co do odkurzacza piorącego bo jestem na nieznanym terenie 
Wykładzina wczoraj wyjęta dużo roboty nie było przy tym, ale najgorsze będzie pranie i suszenie.
Wczoraj zlałem wodą żeby troche z gąbki ten płyn wygonić. Troche poszło ale musze spróbować z jakimś proszkiem albo płynami.
Wykładzina wczoraj wyjęta dużo roboty nie było przy tym, ale najgorsze będzie pranie i suszenie.
Wczoraj zlałem wodą żeby troche z gąbki ten płyn wygonić. Troche poszło ale musze spróbować z jakimś proszkiem albo płynami.
-
zUla
-
GOTI
Co do demontażu to nie widziałem żadnej instrukcji, ale prosta sprawa:zUla pisze:A nie macie w swoich zbiorach foto instrukcji zdejmowania tej tapicerki? Dobrze byłoby mieć to pod ręką:)
1. Demontaż dunelu środkowego + akcesoria tzn. czujnik ręcznego, gniazdo OBD, jakiś moduł ale nie wiem co to jest (pod lewarkiem) oraz lewarek zmiany biegów.
2. Demontaż siedzeń 2x TORX 40 i tyle
3. Demontaż samej wykładziny (troche sztywnej) trzyma sie na plastikowej wkrętce przy pedale sprzęgła. Całość wyszrpać i gotowe
Jestem po tym (z jednej strony) nie miłym fakcie (a z drugiej wsumie dobrze), więc jak coś to walić do mnie PW - pomoge
-
robertgl17
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Dzisiejsze oberwanie chmury we Wrocławiu no i mój samochód zamienił się prawie w okręt podwodny. Wody było tak dużo, że studzienka kanalizacyjna się nie wyrabiała a parking był w zagłębieniu terenu i zalało mi podłogę z tyłu i z przodu od strony kierowcy.
Wku...iony na siłę zdjąłem boczek od strony kierowcy i podniosłem tapicerkę podłogi a tam jakiej 5 cm wody
. Z tyłu chyba to samo(jeszcze się nie dobrałem)
Pytanie czy podczas demontażu fotela z bocznymi poduszkami obowiązkowe jest odłączenie akumulatora by poduszki nie wystrzeliły czy wystarczy tylko, że kluczyk nie jest w stacyjce?
Czytam, że niektórzy bez problemu wyciągali fotele ale ni ma nic o rozłączaniu kabli od poduszek i napinaczy przy fotelu.
Dzisiejsze oberwanie chmury we Wrocławiu no i mój samochód zamienił się prawie w okręt podwodny. Wody było tak dużo, że studzienka kanalizacyjna się nie wyrabiała a parking był w zagłębieniu terenu i zalało mi podłogę z tyłu i z przodu od strony kierowcy.
Wku...iony na siłę zdjąłem boczek od strony kierowcy i podniosłem tapicerkę podłogi a tam jakiej 5 cm wody
Pytanie czy podczas demontażu fotela z bocznymi poduszkami obowiązkowe jest odłączenie akumulatora by poduszki nie wystrzeliły czy wystarczy tylko, że kluczyk nie jest w stacyjce?
Czytam, że niektórzy bez problemu wyciągali fotele ale ni ma nic o rozłączaniu kabli od poduszek i napinaczy przy fotelu.
-
jsph1981
Witam.
Przeczytałem wątek, ale nie doszukałem się informacji
Konkretnie chodzi mi o demontaż tapicerki. Urwałem lusterko, chcę wymienić.
Niestety za cholerę nie wiem jak zdjąć osłonę głośniczka, a tam podobno jest jedna że śrub.
Przeczytałem wątek, ale nie doszukałem się informacji
Konkretnie chodzi mi o demontaż tapicerki. Urwałem lusterko, chcę wymienić.
Niestety za cholerę nie wiem jak zdjąć osłonę głośniczka, a tam podobno jest jedna że śrub.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
https://youtu.be/x1un7J-WGC0
https://youtu.be/x1un7J-WGC0
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253