Jestem szczęśliwym (jak dotąd
Po zatankowaniu pełnego zbiornika Paliwa premium objawy ustały na ok. 500 km. Wczoraj cały dzień obroty znowu skakały. Dzisiaj rano po odpaleniu w garażu jest spokój.... Po analizie różnych forów (w tym astry) wytypowałem co następuje:
1. Przepływomierz - "wypedałowałem" błąd - nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza. Koszt przepływki - ok 600 pln...w starszych autach po prostu demontowałem przepływkę, moczyłem w beznynie ekstrakcyjnej, montowałem i było ok. A tu auto z 2008 roku, mnóstwo elektroniki, niechce niczego popsuć... i iść w zbędne koszty, dlatego wolę zapytać doświadczonych w boju
2. Zawór SCV Denso na szynie CR - typowy problem użytkowników z forum astry. Koszt: ok 450 pln
3. Regulator ciśnienia paliwa na pompie. Koszt też niebagatelny. Chociaż mam już taki mętlik w głowie, ze nie wiem czy to to samo co 2....
4. Wtryskiwacz DENSO...nie daj BOŻE - niby przed zakupem w ASO podpinali TECHA2 i wszystko był w normie. Zadnych błędów
Pomoże ktoś? Jakieś porady odnośnie własnej diagnostyki. Błędów poza przepływomierzem brak. Nie chciał bym niepotrzebnie (jak każdy chyba) wymieniać niepotrzebnie części za dwa pełne tankowania