[A] - MarcinFKP - Zafira OPC arden blau 2.0 turbo
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
jest na to patenttomekmak pisze:A wycięcie katów nie powoduje jakichś błędów/checków ?marcinFKP pisze:W czwartek wycięto oba katy teraz jest 2,5 cala.
A inaczej zapytam - co daje usunięcie 2 katalizatorów ? Z tego co wiem jeszcze jest tzw "prekat" ? No i jaki to patent jeśli to nie tajne/poufne?ryba1 pisze:jest na to patenttomekmak pisze:A wycięcie katów nie powoduje jakichś błędów/checków ?marcinFKP pisze:W czwartek wycięto oba katy teraz jest 2,5 cala.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
lepszy przepływ spalin.prekata masz zaraz za turbo i on nawięcej blokuje.można go wypruć lub założyć downpipe.poszukam i w kleje foto o co chodzitomekmak pisze:A inaczej zapytam - co daje usunięcie 2 katalizatorów ? Z tego co wiem jeszcze jest tzw "prekat" ? No i jaki to patent jeśli to nie tajne/poufne?
Dawno się nic nie działo, miała iść do ludu ale chyba bardzo mnie polubiła i ..... wysrało się turbo. Było regenerowane przed moim kupnem ale widocznie było spiepszone strasznie. Zrobiłem na niej około 27 tys km i padło i to dość znacznie. Tzn padł cały kompresor w środku. Luz wzdłużny wynosił około 8mm a poprzeczny był ale o muszle nie waliło. Teraz nowy kompresor, nowy wirnik z jakiegoś podobno lepszego materiału i coś więcej łopatek dali,nowe uszczelniacze i ogólnie w pełni zrobione wszystko co się dało. Teraz leży już i czeka na montaż. Zobaczymy kiedy mechanior się wyrobi żeby złożyć motor. Tak złożyć ponieważ wyjęliśmy cały, żeby sprawdzić czemu oliwę chla. \wyszło że motor jest bajka, tylko tak turbo srało błękitem. Regenerujący twierdził, ż ten co robił wcześniej dał za małe łożysko chyba gdzieś pod wirnikiem i dlatego tak się posypało. A już myślałem że mi program zwalili i chciałem jechać z reklamacją ale wychodzi na to, że nie. Ale dla pewności po naprawie i przejechaniu paru km wlece na rolki, żeby sprawdzić co i jak wygląda,czy nie przeładowuje turbo czy coś. Szkoda tylko że nie mam sondy do sprawdzenia afr-u. \Rolki i podpięcie pod kompa i sprawdzenie pompowania muszą wystarczyć. Do tego nowa oliwka motul 5w40 i ogień.
Z nowości chyba będę szukał większego końcowego tłumika żeby coś wyciszyć auto.
A i chyba najważniejsza sprawa, zosia zostaje na razie ze mną na pewno. Kupuje mieszkanie więc przy remoncie się na bank przyda dostawczak. Jak będę miał jakieś nowości, czy wykres na nowym turbo to powrzucam. Oby już był koniec awarii.
Najlepszego w nowym Roku dla wszystkich
Z nowości chyba będę szukał większego końcowego tłumika żeby coś wyciszyć auto.
A i chyba najważniejsza sprawa, zosia zostaje na razie ze mną na pewno. Kupuje mieszkanie więc przy remoncie się na bank przyda dostawczak. Jak będę miał jakieś nowości, czy wykres na nowym turbo to powrzucam. Oby już był koniec awarii.
Najlepszego w nowym Roku dla wszystkich