Naprawa lakieru, usuwanie rysek, otarć, wgłąbień itp

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
zUla

#31 Post autor: zUla »

Tu przyznaję rację, ale ja mam całkowicie minimalną ilość i o dziwo - wydawałoby się że mam coś droższe, ale podzieliłam się z ojcem i bratem i jeszcze mi dużo zostało, a koszty mi zmniejszyły się 3krotnie.

Patryś

#32 Post autor: Patryś »

A ja ostatnio wjechałem w krowie łajno (czyt gówno) i co najlepsze tak swietnie trysneło po aucie ze chlapneło tez na drzwi.Nie miałem jak tego usunąć bo zastygło a nie chciałem porysowac paznokciem lakieru.I do rzeczy teraz umyłem auto ale ta sraczka wgryzła sie w lakier bezbarwny pasty uzywałem tempo scierna ale nadal widac .CO robić ?

Gruka

#33 Post autor: Gruka »

Wymień drzwi :lol:

Patryś

#34 Post autor: Patryś »

Problem załatwiony wymodliłem się krowa zdechła auto ukradli ..A tak poważnie myślałem ze ptasia kupa jest tylko taka żrąca jednak sie myliłem. :)

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#35 Post autor: Robert LTM »

hmm... jak problem załatwiłeś :/
bo... mi się zdarzyło że ptak nasrakał i żadnymi specyfikami nie mogę tego dotrzeć :> chyba tylko polerka mnie czeka :>

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#36 Post autor: lawless »

Co do ptaków to byłem na myjni bezdotykowej czy jak to się tam nazywa :lol: po jechaniu karcherem pewne elementy nieporządane na karoserii nie zeszły pomogłem gąbką i efekt zadowalający ..... chyba :lol: :lol: :lol: :lol:
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak

#37 Post autor: Robert LTM »

próbowałem ściernymi nawet w myjni i nic :cry: ślad został nie wiem co on żarł :evil: od dziś jestem wrogiem ptactwa :evil:
pojadę do lakiernika na konsultacje bo mnie szlak trafia jak przechodzę obok auta i widzę TO :evil:

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak

#38 Post autor: lawless »

Mi całe szczęście zeszło te guano :) było ponad tydzień lecz zeszło jestem w miarę zadowolony :)
ps co to ptaków to fakt jest to ustrojstwo :) lecz nie bedziemy tępić bo zaraz ekolodzy się odezwą :lol: :lol:
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak

#39 Post autor: Robert LTM »

a tam ekolodzy moja Zafirka jest pod ścisłą ochroną :lol:
moja familia śmiała się że tyle wosku mam na aucie że nic tego nie przebije a jednak :evil:

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak

#40 Post autor: lawless »

E to może wosk trza usunąć i wtedy lakier się odkryje wyżarty został wosk a nie lakier ?
To tylko pytanie bez urazy :)
Myśl samodzielnie!

firesoldier86

#41 Post autor: firesoldier86 »

Witam , ostatnio "coś" spadło na moją Zafirę w czasie podróży. Ciężko stwierdzić co to było , ale hałas nie ziemski :/ Czy ktoś mógłby mi poradzić gdzie w okolicach Warszawy mógłbym to naprawić ? I jak to naprawić ?

1 2

Awatar użytkownika
Prymas
Świeżak
Imię: Przemek
Auto: Opel Zafira A 1.8 elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18xe
#42 Post autor: Prymas »

Siemka

Jako iż jestem nowy na 4um mam pytanie odnośnie preparatu i ustrojstwa do wyciągania wgniotek na karoserii. Mam kilka takowych na swojej Zośce i chciałbym się ich pozbyć nie wywalając kasy (wiem że w pobliżu jest firma która robi takie cuda ale 50 zł od wgniecenia to lekka przesada). Widziałem ostatnio na tvn turbo w nowym gadżecie takie coś z klejem na 3 minuty i z rozpórką na przyssawki, koszt około 15-20zł o ile pamiętam i ponoć to działa. Testował to z Was już kto? Warto bo nie wiem czy sam ogarnę choć mówią że mam cierpliwość do prac wymagających dokładności :mrgreen:

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#43 Post autor: browar340 »

Witam .
Mam problem, który sam sobie sprawiłem, a mianowicie miałem małą ryskę na drzwiach, więc głupi ze mnie gość, przeleciałem to delikatnie papierem ściernym na mokro, ucieszyłem się bo zeszło, ale zeszło jak było mokre, jak wyschło jest gorzej niż było, a mianowicie jest teraz plama biała , musiałem chyba lakier bezbarwny z góry zeszlifowałem.Koledzy podpowiedzcie jak to uratować teraz, może jakaś pastą ?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#44 Post autor: rafant4011 »

Jakiej gradacji papier był?

Skasowany użytkownik 6483

#45 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Skoro potraktowałeś to papierem na wodę to mam nadzieje ,że o gradacji co najmniej 1600 lub 2 000 bo inaczej to masz problem. Teraz powinienes to spolerować mechanicznie to wtedy nabierze blasku . Kup paste w sklepie z lakierami , podjedź do lakiernika i niech Ci to zjedzie fachowo i po krzyku. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”