Problem z DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Flora

#31 Post autor: Flora »

Jeżeli DPF jest zapełniony w 50% to kontrolka z kluczykiem zapaliła się z powodu innych błędów (chyba, że kilka razy przerwałeś wypalanie i udało się oczyścić jedynie połowę DPFa). Normalne wypalanie inicjowanie jest w okolicy 80% zapełnienia. Sprawdź wszystkie błędy jakie się pojawiły.
tomi2k

#32 Post autor: tomi2k »

mój ojciec był dzisiaj w poznaniu i jak wracał zapaliła sie kontrolka z kluczem, nie wiedział co jest grane i wyłączył autko i ponownie zapalił, ale nic dało bo potem ponownie się włączyła. Jak wrócił to pojechaliśmy na kompa i mechanik powiedział że mam filtr zapchany. Pokazywał jakiś parametr mówił że powinno byc 0 a mam 3 i przy dodawaniu gazu są zbyt duże wartości czy coś??
I nie wiem co mam robić, mam jutro do przejechania 288 km, i nie wiem czy jechać tym autem
W kompie pokazuje tylko niewłaściwe ciśnienie związane z dpf.

a jeżeli chodzi o wypalanie to jeżdżę z bc i patrze na chwilowe zużycie i nigdy nie widziałem żeby wzrosło do ponad litra. nie wiem kiedy było wypalanie? zostało przerwane ale nie wiem kiedy, nie tylko ja użytkuje to auto mam je od niedawna
_tosiek_

#33 Post autor: _tosiek_ »

tomi2k pisze:I nie wiem co mam robić, mam jutro do przejechania 288 km, i nie wiem czy jechać tym autem
W kompie pokazuje tylko niewłaściwe ciśnienie związane z dpf.
To może być: walnięty czujnik, pęknięta rurka, przetarty przewód ...
Nie liczyłbym na to, że DPF się wypali, raczej zapcha się filtr. A wówczas i wypalanie serwisowe może nie pomóc.
tomi2k

#34 Post autor: tomi2k »

a jest jakaś możliwość sprawdzenia tego czujnika?
_tosiek_

#35 Post autor: _tosiek_ »

Tak, najlepiej po kodzie błędu odczytanego fejsem.
Spróbuj też zerknąć (ale to już z kanału albo auto na podnośnik) pod spód, jeżeli nic nie "wisi", nie widać dziur w rurkach przy DPFie ani przy filtrze olejowym (tam 1.9 CDTi jest też czujnik różnicy ciśnienia) to może "tylko" czujnik.
tomi2k

#36 Post autor: tomi2k »

DPF wywalony także nie ma więcej co pisać, a czujnik był dobry.
_tosiek_

#37 Post autor: _tosiek_ »

To napisz nam jeszcze gdzie wywalają DPFa z 1.7CDTI i czy wszystko OK.
CHRIS7779

#38 Post autor: CHRIS7779 »

Witam.
Mnie DPF wypala w okolicach co 650km przy jeździe raczej miejskiej. Od pewnego czasu po chwili jak włączy się proces wypalania zapala się kontrolka z kluczykiem, a po zakończeniu procesu gaśnie. Ps. mam walniętą jedną świecę żarową, ale to nie powinno mieć wpływu. Jakieś rady?
Flora

#39 Post autor: Flora »

To właśnie wynik uszkodzenia świecy. Mam dokładnie to samo.
tomi2k

#40 Post autor: tomi2k »

DPF wywaliłem w Siedlisku 9 km od Trzcianki Mechanik to Hubert Tomaszewski telefonu nie odbiera trzeba jechać osobiście.
Po wywaleniu mniej pali i ma lepsze wydarcie i wszystko jest oki, tylko że przez zapchanego dpfa zapchał się egr który musiałem czyścić :D
zafira-b

#41 Post autor: zafira-b »

witam.

Nie wiem czy moja odpowiedz będzie przyzwoita dla tego forum ale coś wam powiem.
po zakupie zośki po 3 miesiącach zapchał się całkowicie filtr cząstek stałych ponieważ był uszkodzony czujnik.
zapchałem auto do ulubionego warsztatu nie ASO rozcięli filtr wywalili co trzeba zszyli tak że nic nie widać i na przeglądzie nic nie wychodzi by było źle, wgrali soft od zośki bez filtra DPF I zapomniałem o problemie a troszkę jeżdżę.

pozdrawiam jacek
biamo

#42 Post autor: biamo »

Ja mam tak samo jak kolega wyżej, wywalony dpf na jego miejsce wstawiony tłumik i soft od zośki bez dpf, wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku, a jeżdżę już tak dwa lata. A wszystko zaczęło się od świeczki, słaba już była, potem pękł przewód ciśnieniowy i filtr zapchało na amen, nawet nie chciał wypalić pod kompem, wiec się go pozbyłem. Uważam że to była najlepsza decyzja, kłopoty z głowy z dpf
organista15

#43 Post autor: organista15 »

Koledzy muszę się poradzić czy dobrze się obchodzę z DPF'em. Otóż mam dylemat co zrobić gdy zauważę, że auto na biegu jałowym bez gazu osiąga spalanie 5l/100km. Szczególnie tyczy się to sytuacji jak zajadę pod dom i widzę, że trwa wypalanie to nie wiem czy zostawić auto i niech sobie pochodzi i przyjść je zgasić jak spalanie zmaleje czy też wsiąść do auta i utrzymać przez chwilę daną ilość obrotów ?
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#44 Post autor: SD72 »

organista15 pisze:Koledzy muszę się poradzić czy dobrze się obchodzę z DPF'em. Otóż mam dylemat co zrobić gdy zauważę, że auto na biegu jałowym bez gazu osiąga spalanie 5l/100km. Szczególnie tyczy się to sytuacji jak zajadę pod dom i widzę, że trwa wypalanie to nie wiem czy zostawić auto i niech sobie pochodzi i przyjść je zgasić jak spalanie zmaleje czy też wsiąść do auta i utrzymać przez chwilę daną ilość obrotów ?
Moze pomoze ;) http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10372
organista15

#45 Post autor: organista15 »

Właśnie przed chwilą to czytałem i dalej trochę się waham ;)
Dobrą metodą jest utrzymywanie obrotów autko powyżej 2000

Ale jakbym nie utrzymywał takich obrotów to filtr wypali się nie do końca lub nie prawidłowo ? To mnie właśnie ciekawi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”