Problem z DPF
-
Flora
-
tomi2k
mój ojciec był dzisiaj w poznaniu i jak wracał zapaliła sie kontrolka z kluczem, nie wiedział co jest grane i wyłączył autko i ponownie zapalił, ale nic dało bo potem ponownie się włączyła. Jak wrócił to pojechaliśmy na kompa i mechanik powiedział że mam filtr zapchany. Pokazywał jakiś parametr mówił że powinno byc 0 a mam 3 i przy dodawaniu gazu są zbyt duże wartości czy coś??
I nie wiem co mam robić, mam jutro do przejechania 288 km, i nie wiem czy jechać tym autem
W kompie pokazuje tylko niewłaściwe ciśnienie związane z dpf.
a jeżeli chodzi o wypalanie to jeżdżę z bc i patrze na chwilowe zużycie i nigdy nie widziałem żeby wzrosło do ponad litra. nie wiem kiedy było wypalanie? zostało przerwane ale nie wiem kiedy, nie tylko ja użytkuje to auto mam je od niedawna
I nie wiem co mam robić, mam jutro do przejechania 288 km, i nie wiem czy jechać tym autem
a jeżeli chodzi o wypalanie to jeżdżę z bc i patrze na chwilowe zużycie i nigdy nie widziałem żeby wzrosło do ponad litra. nie wiem kiedy było wypalanie? zostało przerwane ale nie wiem kiedy, nie tylko ja użytkuje to auto mam je od niedawna
-
_tosiek_
To może być: walnięty czujnik, pęknięta rurka, przetarty przewód ...tomi2k pisze:I nie wiem co mam robić, mam jutro do przejechania 288 km, i nie wiem czy jechać tym autem
Nie liczyłbym na to, że DPF się wypali, raczej zapcha się filtr. A wówczas i wypalanie serwisowe może nie pomóc.
-
_tosiek_
-
CHRIS7779
-
tomi2k
-
zafira-b
witam.
Nie wiem czy moja odpowiedz będzie przyzwoita dla tego forum ale coś wam powiem.
po zakupie zośki po 3 miesiącach zapchał się całkowicie filtr cząstek stałych ponieważ był uszkodzony czujnik.
zapchałem auto do ulubionego warsztatu nie ASO rozcięli filtr wywalili co trzeba zszyli tak że nic nie widać i na przeglądzie nic nie wychodzi by było źle, wgrali soft od zośki bez filtra DPF I zapomniałem o problemie a troszkę jeżdżę.
pozdrawiam jacek
Nie wiem czy moja odpowiedz będzie przyzwoita dla tego forum ale coś wam powiem.
po zakupie zośki po 3 miesiącach zapchał się całkowicie filtr cząstek stałych ponieważ był uszkodzony czujnik.
zapchałem auto do ulubionego warsztatu nie ASO rozcięli filtr wywalili co trzeba zszyli tak że nic nie widać i na przeglądzie nic nie wychodzi by było źle, wgrali soft od zośki bez filtra DPF I zapomniałem o problemie a troszkę jeżdżę.
pozdrawiam jacek
-
biamo
Ja mam tak samo jak kolega wyżej, wywalony dpf na jego miejsce wstawiony tłumik i soft od zośki bez dpf, wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku, a jeżdżę już tak dwa lata. A wszystko zaczęło się od świeczki, słaba już była, potem pękł przewód ciśnieniowy i filtr zapchało na amen, nawet nie chciał wypalić pod kompem, wiec się go pozbyłem. Uważam że to była najlepsza decyzja, kłopoty z głowy z dpf
-
organista15
Koledzy muszę się poradzić czy dobrze się obchodzę z DPF'em. Otóż mam dylemat co zrobić gdy zauważę, że auto na biegu jałowym bez gazu osiąga spalanie 5l/100km. Szczególnie tyczy się to sytuacji jak zajadę pod dom i widzę, że trwa wypalanie to nie wiem czy zostawić auto i niech sobie pochodzi i przyjść je zgasić jak spalanie zmaleje czy też wsiąść do auta i utrzymać przez chwilę daną ilość obrotów ?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomozeorganista15 pisze:Koledzy muszę się poradzić czy dobrze się obchodzę z DPF'em. Otóż mam dylemat co zrobić gdy zauważę, że auto na biegu jałowym bez gazu osiąga spalanie 5l/100km. Szczególnie tyczy się to sytuacji jak zajadę pod dom i widzę, że trwa wypalanie to nie wiem czy zostawić auto i niech sobie pochodzi i przyjść je zgasić jak spalanie zmaleje czy też wsiąść do auta i utrzymać przez chwilę daną ilość obrotów ?
-
organista15