Dziwny odglos podczas spadania obrotow silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ZafiraWawa

#16 Post autor: ZafiraWawa »

Czy od razu po wymianie tego zaworu SCV widać, że wszystko gra?
Czy może trzeba coś jeszcze ustawić TECHem?

BZzzBZzz

#17 Post autor: BZzzBZzz »

Nie trzeba logować jeśli o to Ci chodzi. Działa od razu!

seso

#18 Post autor: seso »

Panowie i jak z tym przewodem paliwowym. U mnie podobne "jęki" silnika po puszczeniu gazu.
Coś wiadomo który to przewód?

BZzzBZzz

#19 Post autor: BZzzBZzz »

Cześć ! No chyba musimy się przyzwyczaić...nic się poza tym niepokojącego nie dzieje a zlokalizować bardzo trudno. Ja podejrzewam jeszcze sprzęgiełko alternatora...bo to by też pasowało do tego odgłosu....ale wejdź tu do pod klapę podczas jazdy...heheheh. Gdybyście coś się dowiedzieli to piszcie.

Errykk

#20 Post autor: Errykk »

BZzzBZzz pisze:Wymień regulator- zawór SCV - nr GM 819173 (ZAWÓR SCV DENSO) i będzie dobrze!
Standardowa usterka tego silnika. Na "alledrogo" dostaniesz na pewno i ile pamiętam coś ok 250 - 300 PLN...ale trudne dojście od tyłu ...sprawna rączka i da się na kanale wymienić w 1/2 godziny i po problemie ;-)

pozdrawiam
Dokładnie tak jak kolega napisał. Sam miałem taki problem i kolega mechanik Michał pomógł mi to naprawić wystarczyło wymienić regulator i wszystko było ok. Od tamtego czasu nie mam problemów z niczym :) Auto śmiga jak nowe.

ZafiraWawa

#21 Post autor: ZafiraWawa »

Mam jeszcze jeden upierdliwy problem. Czy normalnie jest raz na jakiś czas takie syczenie (tzn. mniej więcej dwa razy na minutę) z okolic silnika? Powiedziano mi w Oplu, że to efekt rozprężania ciśnienia paliwa. Podobno to normalnie... ale oni zawsze będą chcieli się pozbyć klienta, póki auto na gwarancji. Zastanawiam się, czy to nie ten SCV... Nie ukrywam, że jak trochę pojeździłem to falowanie obrotów się znacznie zmniejszyło, choć dalej czasami się pojawia. Samochód został niedawno kupiony, a wcześniej stał kilka miesięcy.

Grzegoruss

#22 Post autor: Grzegoruss »

Do LECHU ...
Witam Pana.
Znalazłem na tym forum temat który mnie interesuje. Opisuje pan problem w Zafirce 1,7
i dotyczy on dziwnego odgłosu przy spadaniu z obrotów. U mnie występuje to samo jest to jakby ćwierkanie. Byłem w jednym serwisie powiedzieli że pompa Vacuum natomiast ostatnio byłem w Krakowie na Jana Pawła i powiedzieli że to bąbelkowanie w przewodach paliwowych jest to wada fabryczna i nic się nie da z tym zrobić jedynie wymiana filtra paliwa może coś pomóc ale tylko na chwilę. Bardzo mnie interesuje czy Pan rozwiązał swój problem i jak. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny bo to świergolenie doprowadzi mnie za chwilę do szału.
Pozdrawiam
Grzegorz

wojtas29

#23 Post autor: wojtas29 »

No i właśnie mam również mam dosłuchałem się tego ćwierkania.
Czy koledzy którzy również to mają mogliby potwierdzić, że o to ćwierkanie właśnie chodzi?

Otóż ćwierkanie ma miejsce, najczęściej przy rozpędzaniu się. Kiedy np. chcę zmienić bieg z 1 na 2
wciskam sprzęgło puszczam gaz i jest ćwierkanie. Nie zawsze, co jakiś czas.
Szczerze mówiąc bardzo mi to przypominało dźwięk turbiny z zapieczonymi łopatkami zmiennej geometrii, ale tam biegnie on jakby w drugą stronę.
Tu w miarę spadania obrotów jakby rośnie.
Ciężko to wytłumaczyć...

sergiu
Mieszkaniec
Imię: Sergiusz
Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ
#24 Post autor: sergiu »

Jak tam Panowie? jakieś dane, informacje w zakresie tego przewodu? cóż to za cudo?
i mnie dopadło to ćwierkanie.. w zakresie 2,5-1,5k obrotów podczas spadania obrotów. im mniejsze obroty, tym ćwierkanie hmm spowalnia, zmniejsza częstotliwości i głośność.
Mam tylko nadzieje, że wszyscy mówimy o tym samym odgłosie ;)
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”