Dziwne zachowanie automatycznej skrzyni biegów
Moderator: Sebu$
Dziwne zachowanie automatycznej skrzyni biegów
Witam,
Dzisiaj zaskoczyło mnie zachowanie mojego automatu.
Wjechałem sobie na autostradę i zjeżdżając ze ślimaka na prostą (przyspieszając) nagle włączyła mi się opcja "sport" samoczynnie - tzn obroty zwiększyły się nagle, szybko z 3000 na 4000
Normalnie tak się dzieje jak ręcznie włączam przycisk S na przekładni i spadają jak go wyłączam. A tu taaaaakii szok Do porządku doprowadziłem kilka razy przyciskając "S"
Spotkał się już ktoś z takim fantem?
P.S. Być może ma to znaczenie - cały czas pali mi się kontrolka samochodu z kluczem. Po ostatniej naprawie samochodu, nie mogli jej usunąć, cały czas się pojawiała im mimo że kasowali błąd, a sprawa była już przecież naprawiona. Powiedziano mi, że można będzie "zgasić kontrolkę" grzebiąc głębiej w elektryce (ale koszt mnie przeraził)
Dzisiaj zaskoczyło mnie zachowanie mojego automatu.
Wjechałem sobie na autostradę i zjeżdżając ze ślimaka na prostą (przyspieszając) nagle włączyła mi się opcja "sport" samoczynnie - tzn obroty zwiększyły się nagle, szybko z 3000 na 4000
Normalnie tak się dzieje jak ręcznie włączam przycisk S na przekładni i spadają jak go wyłączam. A tu taaaaakii szok Do porządku doprowadziłem kilka razy przyciskając "S"
Spotkał się już ktoś z takim fantem?
P.S. Być może ma to znaczenie - cały czas pali mi się kontrolka samochodu z kluczem. Po ostatniej naprawie samochodu, nie mogli jej usunąć, cały czas się pojawiała im mimo że kasowali błąd, a sprawa była już przecież naprawiona. Powiedziano mi, że można będzie "zgasić kontrolkę" grzebiąc głębiej w elektryce (ale koszt mnie przeraził)
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Wiesz jaki to byl bladHerman pisze:P.S. Być może ma to znaczenie - cały czas pali mi się kontrolka samochodu z kluczem. Po ostatniej naprawie samochodu, nie mogli jej usunąć, cały czas się pojawiała im mimo że kasowali błąd, a sprawa była już przecież naprawiona. Powiedziano mi, że można będzie "zgasić kontrolkę" grzebiąc głębiej w elektryce (ale koszt mnie przeraził)
Tematy o skrzyni na forum moze pomoga
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=16363
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3164
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17114
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Napisz coś szerzej o tych kosztach, co Ci powiedziano i może wiesz jaki błąd pokazuje komputer. Lub chociaż napisz to co Ci mówili mechanicy..Herman pisze:Powiedziano mi, że można będzie "zgasić kontrolkę" grzebiąc głębiej w elektryce (ale koszt mnie przeraził)
Numeru błędu nie podali, ale wiem, że to było na 100% związane z tym co tu opisałem
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17821 (bo po tym zdarzeniu kontrolka się zapaliła- po zmostkowaniu)
Gdy usterkę naprawili nadal kontrolka się świeci, mówili, że wszystkiego próbowali, ale nie dało rady i... "czy mi to nie przeszkadza, że się pali, bo można ja usunąć ale byśmy musieli więcej grzebać w elektryce i koszt wyniósłby pana około 600/700 zł"
Wiem, głupie tłumaczenie, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na ten wydatek. Zadowoliło mnie, że samochód sprawny.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17821 (bo po tym zdarzeniu kontrolka się zapaliła- po zmostkowaniu)
Gdy usterkę naprawili nadal kontrolka się świeci, mówili, że wszystkiego próbowali, ale nie dało rady i... "czy mi to nie przeszkadza, że się pali, bo można ja usunąć ale byśmy musieli więcej grzebać w elektryce i koszt wyniósłby pana około 600/700 zł"
Wiem, głupie tłumaczenie, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na ten wydatek. Zadowoliło mnie, że samochód sprawny.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Powinno u ciebie to zadziałać.pentagram pisze:1) wchodzimy do auta
2) zamykamy drzwi
3) pedal hamulca i gazu do dna (równocześnie)
4) przekrecamy kluczyk na pozycje II (nie zapalamy silnika!!)
Wtedy zaczął migać w różnym rytmie żółty silniczek i cały czas trzymając gaz i hamulec czekałem aż skończy migać i wtedy gaśnie kontrolka.
Dzięki panowie za pomoc, sprawdzę jak najszybciej
A tak mi zaświtała jedna rzecz - jeśli pali się ta kontrolka tzn. samochód jedzie w trybie awaryjnym, tak? Ma jakieś wtedy ograniczenia prędkości? Co na takim trybie się dzieje?
Może jak wjechałem na autostradę i przygazowałem do ponad 100, to tak a nie inaczej się samochód zachował?
A tak mi zaświtała jedna rzecz - jeśli pali się ta kontrolka tzn. samochód jedzie w trybie awaryjnym, tak? Ma jakieś wtedy ograniczenia prędkości? Co na takim trybie się dzieje?
Może jak wjechałem na autostradę i przygazowałem do ponad 100, to tak a nie inaczej się samochód zachował?