Stan oleju
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
janu40, tylko jeśli autko ci zjada np:2 litry tego pełnego syntetyku to może lepiej zalac mu troszkę gęstszy olej i niech mniej zajada
Sam przebieg to nie jest wyznacznik jaki olej powinien byc w silniku sam znam auta z przebiegiem 300 tys i jezdzą na syntetyku , a z drugiej strony mozna postawic takie które maja 150 tys i są na minerale.
Ja osobiście jeśli nie wiemy co było zalane to proponowałbym olej półsyntetyczny bo w silnikach z hydrauliczną reg. zaworów gestszych olejów nie powinno sie stosowac. Pozdro
Sam przebieg to nie jest wyznacznik jaki olej powinien byc w silniku sam znam auta z przebiegiem 300 tys i jezdzą na syntetyku , a z drugiej strony mozna postawic takie które maja 150 tys i są na minerale.
Ja osobiście jeśli nie wiemy co było zalane to proponowałbym olej półsyntetyczny bo w silnikach z hydrauliczną reg. zaworów gestszych olejów nie powinno sie stosowac. Pozdro
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Jaki olej, syntetyk czy półsyntyk jest wiele opini i każdy ma swoje racje, ja kupiłem na półsyntetyku i takim zalewam ELF 10W40.
Jeśli chodzi o poziom oleju to powinien być po środku nie zalecam dolnej ani górnej granicy bezpiecznego uzytkowania silnika.
Jeśli chodzi o poziom oleju to powinien być po środku nie zalecam dolnej ani górnej granicy bezpiecznego uzytkowania silnika.
Ja jeżdżę na półsyntetyku ORYGINALNY TOTAL 10W40 bo mam dostęp przebieg ma 181 500km. Jeździłem też na pełnym syntetyku ale wydawało mi się że zaczęła moja zafka go podjadać więc przeszłem na połówkę i można powiedzieć że spokój. Jeśli chodzi o komunikat o poziomie oleju to też mi wyskakuje ale jak już przejadę 15 000km na oleju. Każdy olej ma swoje właściwości i po przejechaniu pewnego przebiegu je po prostu traci. Z tego co wiem czujniki w zafkach reagują również na lepkość oleju i nieraz stąd te komunikaty. Jeśli u mnie wyskakuje ten komunikat po 15 000km to tylko sprawdzam na miarce i dojeżdżam do 20 000km i wymiana. A ja robię tyle kilosów że mam wymianę prawie co 4 - 5 miesięcy.
Witam
apropo oleju to własnie jestem po regeneracji pompy wtryskowej i turbo sprężarki i warsztat który mi to naprawiał zalał mi Zoske olejem Valvoline 15W40 minerałem gdzie byłem bardzo zdziwiony gdyż jeździłem na półsyntetyku powiedzieli mi, ze po przebiegu 165 tys powinienem przejść właśnie na minerał - co wy na to jaka jest Wasza opinia na ten temat.
apropo oleju to własnie jestem po regeneracji pompy wtryskowej i turbo sprężarki i warsztat który mi to naprawiał zalał mi Zoske olejem Valvoline 15W40 minerałem gdzie byłem bardzo zdziwiony gdyż jeździłem na półsyntetyku powiedzieli mi, ze po przebiegu 165 tys powinienem przejść właśnie na minerał - co wy na to jaka jest Wasza opinia na ten temat.
Zauważyłem w mojej Zafirce, że zwiększył się poziom oleju i śmierdzi benzyną. Co może być przyczyną? Czy muszę natychmiast wymienić olej? Poziom zwiększył się do maksymalnego. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeśli jeździsz na krótkich odcinkach,silnik jest niedogrzany,pracuje na ssaniu(bogata mieszanka),to nadmiar paliwa spływa do miski i rozrzedza olej,jednocześnie podnosząc jego poziom.rossboojnik pisze:Zauważyłem w mojej Zafirce, że zwiększył się poziom oleju i śmierdzi benzyną. Co może być przyczyną? Czy muszę natychmiast wymienić olej? Poziom zwiększył się do maksymalnego. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Oczywiście!
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Jaku jaki ssanie po ruszeniu z miejscajanekW67 pisze:Jeśli jeździsz na krótkich odcinkach,silnik jest niedogrzany,pracuje na ssaniu(bogata mieszanka),to nadmiar paliwa spływa do miski i rozrzedza olej,jednocześnie podnosząc jego poziom.rossboojnik pisze:Zauważyłem w mojej Zafirce, że zwiększył się poziom oleju i śmierdzi benzyną. Co może być przyczyną? Czy muszę natychmiast wymienić olej? Poziom zwiększył się do maksymalnego. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Lekko wieksze spalanie bo silnik niedogrzany i tyle