Zafira A 2003 - brak komputera?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
twoch

Zafira A 2003 - brak komputera?

#1 Post autor: twoch »

Cześć,

nabyłem Zafirę A, rok 2003 po lifcie z silnikiem 2.2DTI. Auto wyposażone w wiele systemów - tempomaty, ABS, ASR, czujniki deszczu, zmierzchu itd. Ale... Gdzie jest komputer?? W prawej manetce brak przycisków sterowania komputerem R S. Radio CDR500, multimedialna kierownica, wyświetlacz duży (wersja z kontrolką CHECK). Po uruchomieniu zapłonu wyświetlacz wyświetla po niemiecku zewnętrzna temperaturę, funkcje radia oraz zegar.

Jak sprawdzić, czy w samochodzie jest zamontowany komputer? Rozbierać kolumnę kierownicy i sprawdzać czy są odpowiednie złącza?

--
Pozdrawiam
bolid

#2 Post autor: bolid »

cześć,
podaj VIN w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ac0#233801
a dowiesz się w co wyposażyła Zafirę fabryka :)
twoch

#3 Post autor: twoch »

Doprecyzowując: chodzi mi oczywiście o komputer wyświetlający chwilowe spalanie, średnie spalanie i inne tego typu :)
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Podaj VIN tam gdzie napisał bolid i zrób fotkę swojego wyświetlacza a się na pewno wyjaśni :mrgreen:
Albo zerknij tutaj: http://www.zafira-forum.de/showthread.p ... t-Zafira-A ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Dek

#5 Post autor: Dek »

twoch pisze: ....czujniki deszczu, zmierzchu itd.
Się handlarz rozkręcił....
Przecież zafira A nie ma takich bajerów.

Oj ktoś tu kupował oczami nie głową.
Nie istniały wersje Zafir A bez sterowania wyświetlaczem.

Więc albo to bardzo egzotyczna wersja (wyświetlacz bez sterowania z manetki, ASR i inne bajery ) albo poskręcana z paru modeli (manetka z astry ? ) :) .

W sumie twoja jest młodsza od mojej o miesiąc i wyjechały z tej samej fabryki ale moja pojechała do Francji, a twoja do Szwajcarii.
twoch

#6 Post autor: twoch »

Z tym czujnikiem zmierzchu to ja się rozkręciłem ;-) Czujnik deszczu jest (na środku listwy nawiewowej przedniej szyby, przewody podłączone). Głową kupowany - dokładnie sprawdzany pod względem legalności, stanu technicznego, stanu nadwozia (zero rdzy) i kultury pracy silnika/skrzyni biegów (nie kopci nawet przy dynamicznej, skrzynia pracuje płynnie a zarazem jest "zwarta"). Wersja Zafiry przygotowana na Szwajcarię i stamtąd ją sprowadzono. Pierwszy przegląd w PL przeszła bez zająknięcia - nic do roboty :) Ale to moja pierwsza Zafira więc pewne rzeczy umknęły lub zostały nie zauważone (czyli temat tego wątku).

Skręcana z kilku egzemplarzy raczej nie, nie wskazuje na to oryginalna szwajcarska książka serwisowa prowadzona do końca ani historia sprawdzana po VIN. Ale, bo to wiesz jak nie wiesz...?

Obrazek

Na zdjęciu widać wyświetlacz (wersja MID) oraz manetkę (brak przycisków R i S).
bolid

#7 Post autor: bolid »

twoch pisze:Czujnik deszczu jest (na środku listwy nawiewowej przedniej szyby, przewody podłączone)
taki podłużny? to raczej czujnik temperatury wewnętrznej

wydaje mi się, że MID w ZA nie ma sterowania z manetki - w przeciwieństwie do np. BID
twoch

#8 Post autor: twoch »

Tak, podłużny. Czyli sprawa "czujnika deszczu" się wyjaśniła! Dzięki :)
przemo0440

#9 Post autor: przemo0440 »

twoch pisze:Czujnik deszczu jest (na środku listwy nawiewowej przedniej szyby, przewody podłączone)

A nie jest to przypadkiem czujnik nasłonecznienia do klimatronika?
Dek

#10 Post autor: Dek »

Do trzech razy sztuka....

Trzecia osoba zgadła: Tak to jest czujnik nasłonecznienia kabiny :)

Przy automatycznej klimatyzacji za jego pomocą obliczana jest moc z jaką słoneczko nagrzewa wnętrze naszego samochodu i na tej podstawie odpowiednio steruje klimatyzacją, oczywiście w trybie AUTO.

Się namnożyło tych Zafirek Y22DTR - już dawno nie widziałem w jednym miejscu tylu posiadaczy tej wersji. I oby wszyscy byli tak zadowoleni z jej osiągów jak ja :piwo:
bolid pisze:wydaje mi się, że MID w ZA nie ma sterowania z manetki - w przeciwieństwie do np. BID
Hm, w sumie ja mam MID-a i steruje się nim z manetki. TID nie ma manetki ale to wtedy tylko zegarek, termometr i radio.
twoch

#11 Post autor: twoch »

Dek pisze:Hm, w sumie ja mam MID-a i steruje się nim z manetki. TID nie ma manetki ale to wtedy tylko zegarek, termometr i radio.
Teoretycznie, po zdjęciu obudowy kierownicy i dostaniu się do prawej manetki, jest szansa, że będzie jakaś nie podłączona wiązka? Czy też wszystko jest w kostce manetki i szukać na podmianę takiej z przyciskami R S?
Dek

#12 Post autor: Dek »

Ale nadal nie sprecyzowałeś czy masz MID-a, TID-a, czy inne cudo.

Jak TID (co bardzo prawdopodobne ) to manetka ci zbędna bo TID nie wyświetla spalania itp. tylko godzinę, temp. i radio.

edit:
Ze trzy razy sprawdzałem czy napisałeś jaki typ i nie doczytałem ale faktycznie jest jak byk MID.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, 16:31 przez Dek, łącznie zmieniany 1 raz.
twoch

#13 Post autor: twoch »

No jak nie napisałem... 7 postów wyżej... MID.
wojtek1985

#14 Post autor: wojtek1985 »

Skoro masz MIDA. to masz taka ciekawą wersję w której jest zablokowany komputer. podejrzewam, że na 100% masz wtyczkę pod osloną kolumny kierowniczej do manetki z przyciskami komputera. Kiedyś już czytalem w sieci o takim przypadku w zafirze, nie pamietam jak temat sie zakonczyl, ale chyba ktos zalozyl manetke i odblokowal Mida, chyba techem, mozesz poszukac tego temtu w sieci to sie dowiesz wiecej.
twoch

#15 Post autor: twoch »

Po rozebraniu kolumny kierownicy, zgodnie z przewidywaniami, znalazłem kostkę przycisków komputera. Wymieniłem manetkę na z przyciskami. Teraz czeka mnie podróż do kogoś, kto aktywuje funkcje komputera pokładowego (brak reakcji na przyciski R S).

Przy okazji - ktoś w opolskim (okolice np. Strzelec Opolskich, Ozimka, Opola) robi coś takiego w rozsądnej cenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”