[/img]Wymiana uszczelniaczy półosi w M32
-
Grzegorz 73
Wymiana uszczelniaczy półosi w M32
Mam pytanie, czy ktoś wymieniał uszczelniacze półosi w skrzyni M32? Zastanawiam się co to za element (na zdjęciu zakreślony na czerwono) po lewej stronie, przykręcony na cztery śruby (na zdjęciu widać tylko dwie dolne zaznaczone czarnym kolorem) , jaką rolę on spełnia i czy pod nim jest uszczelka (jeśli jest to podajcie jej numer).
[/img]
[/img]-
wesolys
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam nie za bardzo wiem co to za element być może pod nim znajduje się łożysko ale pewności nie mam . Wymieniałem uszczelniacz i wystarczy go ''wydłubać '' wkrętakiem/nic nie trzeba odkręcać/ przed wydłubaniem jest dobrze mieć zakupiony nowy bo wtedy jest wiadomo w którym miejscu go podwadzić aby wyszedł bo dostęp jest dość niewygodny .
-
Grzegorz 73
A wiesz który to jest ? Bo znalazłem dwa CO01033292 i HP200 529 różnią się nieznacznie wymiarem o 0,05mm, ten drugi montowałem w zafirze A. A o ten element się pytam bo nie jestem pewien czy to nie z pod niego leci olej. Możesz napisać jak go włożyłeś, bo ZA z lewej strony to wkładałem z 2godz a z prawej 10 minut.
-
wesolys
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Grzegorz 73 pisze:A wiesz który to jest ? Bo znalazłem dwa CO01033292 i HP200 529 różnią się nieznacznie wymiarem o 0,05mm, ten drugi montowałem w zafirze A. A o ten element się pytam bo nie jestem pewien czy to nie z pod niego leci olej. Możesz napisać jak go włożyłeś, bo ZA z lewej strony to wkładałem z 2godz a z prawej 10 minut.
witam jeżeli chodzi o numerację to nie pomogę bo kupowałem w sklepie i tam mi dobrali . Wymieniałem w ZA i w ZB i powiem ze z wyglądu są uszczelniacze identyczne . Z wyjęciem tego uszczelniacza jest gorzej niż z montażem. Ja przy montażu zdejmowałem ten metalowy pierścień z tymi dziurkami i montowałem najpierw uszczelniacz i później jak już siedział w skrzyni delikatnie nabijałem ten pierścień. To że leci olej z pod tego elementu przykręcanego na cztery śruby jest raczej mało prawdopodobne u mnie w obydwu przypadkach był to uszczelniacz
-
Grzegorz 73
-
spectroB
Witam, odgrzewam kotleta kolego gdyż właśnie jestem po wymianie sprzęgła w mojej ZB i cieknie mi z przegubu od strony skrzyni (lewa) umówiłem się z kumplem na wymianę ale będąc na kanale zauważyłem lekki luz przy całego przegubu przy skrzyni - chodzi mi o luz typu góra/dół, lewo/prawo. Możesz mi napisać czy też tak masz? Może wypowie się ktoś kto doświadczył takiego stanu.Grzegorz 73 pisze:Mam pytanie, czy ktoś wymieniał uszczelniacze półosi w skrzyni M32? Zastanawiam się co to za element (na zdjęciu zakreślony na czerwono) po lewej stronie, przykręcony na cztery śruby (na zdjęciu widać tylko dwie dolne zaznaczone czarnym kolorem) , jaką rolę on spełnia i czy pod nim jest uszczelka (jeśli jest to podajcie jej numer).[img]http://images65.fotosik.pl/1033/8ca55e426b131278m.jpg]Obrazek[/URL][/img]
Za wszystkie podpowiedzi z góry dzięki.
-
Grzegorz 73
-
spectroB
Oczywiście że nie problem wymienić uszczelniacz ale boje się że ten nowy nie ogarnie tego luzu i olej jednak będzie mi sączyć a trochę mnie to wkurzy, gdyż po wymianie chcę zalać Fuchsa polecanego przez naszego kolegę BelferGrzegorz 73 pisze:Wiesz z tym luzem to nie pomogę, a nie chcę pisać bzdur, poprostu nie zwróciłem uwagi na ten luz, ale napewno nie miałem nic niepokojącego. Jeażeli ci to coś pomoż to u siebie wymieniałem uszczelniacz i oring. Mi się wydaje że tak łatwiej, bo cztery śrubki odkręcić to nie problem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 lut 2015, 06:30 przez spectroB, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Belfer
Witam, nowy uszczelniacz uszczelni wyciek lub pocenie się półosi, lecz nie zniweluje luzów !
Takie objawy świadczą o zużytych satelitach i kołach planetarnych dyferencjału, półośki wchodzą w koła planetarne . Niestety do M32 nie można kupić samych satelitów i kół planetarnych, trzeba kupić cały kosz bez łożysk a swoje koło koronowe przekręcić.
Mam nowe dyferencjały jak i używane do wszystkich typów M32. Szczegółowe informacje proszę o telefon 603 978 275 pozdr ...
Takie objawy świadczą o zużytych satelitach i kołach planetarnych dyferencjału, półośki wchodzą w koła planetarne . Niestety do M32 nie można kupić samych satelitów i kół planetarnych, trzeba kupić cały kosz bez łożysk a swoje koło koronowe przekręcić.
Mam nowe dyferencjały jak i używane do wszystkich typów M32. Szczegółowe informacje proszę o telefon 603 978 275 pozdr ...
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 00:22 przez Belfer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
spectroB
-
Belfer
Witam, spectroB pytasz : 1) " czy czasem za ten luz nie odpowiada łożysko? " NIE za luz odpowiada zużycie satelitów i kół planetarnych w które wchodzą półośki, zużyte łożyska i bieżnie odpowiadają za szumy.
2) " trzeba wymieniać cały dyfer od razu? " Tylko kosz z satelitami i kołami planetarnymi które odpowiadają za lizy półosiek, koło koronowe przykręcone jest do kosza 12 śrubami pozostaje Twoje. Kosz nowy jest bez łożysk, łożysko 1 szt. od 100 zł do 200 zł w zależności od firmy, używany dyferencjał w połowie ceny nowego z łożyskami. Przypominam wymianę dyferencjału dokonujemy bez zdejmowania skrzyni. pozdr
2) " trzeba wymieniać cały dyfer od razu? " Tylko kosz z satelitami i kołami planetarnymi które odpowiadają za lizy półosiek, koło koronowe przykręcone jest do kosza 12 śrubami pozostaje Twoje. Kosz nowy jest bez łożysk, łożysko 1 szt. od 100 zł do 200 zł w zależności od firmy, używany dyferencjał w połowie ceny nowego z łożyskami. Przypominam wymianę dyferencjału dokonujemy bez zdejmowania skrzyni. pozdr
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Belfer poradź,
mam takie objawy; podczas jazdy na niewysprzęglonej skrzyni- jazda bez dodawania gazu, po dodaniu gazu czuć lekkie szarpnięcie, puknięcie. Delikatnie też to słychać.
1.) Może być to przyczyna opisana przez Ciebie ("Takie objawy świadczą o zużytych satelitach i kołach planetarnych dyferencjału...")
czy według mnie
2.) luzy na wyrobionym krzyżaku półosi względem (nie wiem czy dobrze to nazwę, foto poniżej) szklanki przy czym one też mogą być wyrobione.

mam takie objawy; podczas jazdy na niewysprzęglonej skrzyni- jazda bez dodawania gazu, po dodaniu gazu czuć lekkie szarpnięcie, puknięcie. Delikatnie też to słychać.
1.) Może być to przyczyna opisana przez Ciebie ("Takie objawy świadczą o zużytych satelitach i kołach planetarnych dyferencjału...")
czy według mnie
2.) luzy na wyrobionym krzyżaku półosi względem (nie wiem czy dobrze to nazwę, foto poniżej) szklanki przy czym one też mogą być wyrobione.

-
spectroB
Z mojego doświadczenia takie szarpnięcie,puknięcie może pochodzić z wyeksploatowanej poduszki silnika tej za skrzynią, rzadko ale zdarzało mi się słyszeć takie stuki które pochodziły z koła DM też wyeksploatowanego i raczej przy wolnej jeździe na biegu 1 lub 2. Co do skrzyni, zostawiam temat dla fachowcarafant4011 pisze:Belfer poradź,
[/url]
P.S. Belfer, dzięki za odpowiedź, w razie problemów ze skrzynią będę się odzywał, póki co nowy uszczelniacz daje rade, teraz muszę się trochę odbić od dna-
finansowego oczywiście
-
Belfer
Witaj, proponuję diagnozę rzeczywistą przeprowadzić na podnośniku, jeden w samochodzie, drugi diagnozuje pod samochodem, będzie słychać czy dyferencjał (satelity, koła planetarne) ?, czy krzyżak półosi ? Jeśli cisza to może poduszka jak sugeruje kolega w poprzednim poście ! pozdrrafant4011 pisze:Belfer poradź,
czy według mnie
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, 21:03 przez Belfer, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
hej, a powiedz mi; gdy zmieniałem manszete na przegubie wewnętrznym zauważyłem właśnie luz na krzyżaku względem szklanki tzn jak wszystko było czyste i umyte to jedno w drugim nie było idealnie spasowane i jak ruszałem (jakby samochód ruszał) półosią robiło takie pyk, pyk
czy to tak ma? czy powinno być lepiej spasowane?
czy to tak ma? czy powinno być lepiej spasowane?