Dziwny dźwięk nasilający się z obrotami

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
organista15

Dziwny dźwięk nasilający się z obrotami

#1 Post autor: organista15 »

Witajcie! Ostatnimi czasy zauważyłem, że pojawił się taki dziwny dźwięk, który nasila się z obrotami i maleje wraz z nimi. Dźwięk przypomina takie jakby miauczenie lub chińskie samochodziki zabawkowe co mają własny napęd.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

organista15

#3 Post autor: organista15 »

Tam mowa o silnikach 1.7 co są przecież isuzu i nie wiem czy to można porównać do 1.9. U mnie taki ten dźwięk też przypomina "jęki", ale to delikatny dźwięk i zaczyna być słyszalny od 1.5 tyś obrotów. Silnik chodzi ładnie, równo i dobrze się zbiera. Może faktycznie wymiana filtra paliwa to rozwiąże. Nie wiem. W przyszłym tygodniu być może znajdę czas i spróbuję go samemu zmienić, gdyż takie czynności w astrze zawsze robiłem sam.
organista15

#4 Post autor: organista15 »

Przy zmianie filtra paliwa wziąłem się i za ten dziwny dźwięk. Doszedłem do tego, że dźwięk się wydobywa z okolic paska rozrządu a dokładniej z pompy wody (tak mi się zdaje). Cały zestaw rozrządu jest firmy bosh, więc pompa wody pewnie też, wydaje mi się, że ten dźwięk jest ze mną od tego czasu jak zmieniłem rozrząd zaraz po zakupie samochodu. Nakręciłem do tego filmik, na którym da się usłyszeć charakterystyczne miauczenie czy coś podobnego, niestety w międzyczasie przerywał wiatr i jak będzie trzeba to nagram jeszcze raz :) :piwo:

https://www.youtube.com/watch?v=S2K9elA ... e=youtu.be
organista15

#5 Post autor: organista15 »

Nikt nic? ;(
darek_s

#6 Post autor: darek_s »

Moze pasek rozrządu jest za mocno napiety?wtedy własnie są takie dzwieki przypominające miauczenie.Skoro sam to robisz to spróbuj go minimalnie zluzowac,zobaczysz czy dzwiek zniknie jesli nie to raczej nie bedzie od rozrządu.
spectroB

#7 Post autor: spectroB »

organista15 pisze:Nikt nic? ;(
Zdejmij pasek osprzętu to się dowiesz czy to na pewno od rozrządu, ja obstawiam sprzęgło alternatora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”