Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
Musisz sprawdzić ciągłość tych kabli do REC-a.
Jak przejście jest to został tylko REC do wymiany.
Flora niech Ci poda schematy ja nie mam czasu
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Tak najlepiej.drahe pisze:Musisz sprawdzić ciągłość tych kabli do REC-a.
Na moje REC jest ok, ponieważ jednak reaguje na drzwi pasażera z przodu. Trochę poklikałem i powstała rozpiska złącza dla lewych drzwi z tyłu (dla prawych są inne kolory).
Kod: Zaznacz cały
1 czerwony + zasilania
2 brązowy masa
3 szary+biały awaryjne otwieranie
4 biały zamek(sygnał wspólny)
5 czarny+zielony ryglowanie drzwi
6 szary sygnał uchylenia drzwi
7 biały+czarny open&start
8 niebieski+biały open&start
9
10 biały+niebieski blokada szyby
11 fioletowy+zielony ponoszenie szyby
12 fioletowy+brązowy opuszczanie szyby
13
14
15
16 zielony głośnik +
17 brązowy+zielony głośnik-
18
19 brązowy+czarny komfortowe domykanie
Szary przewód dociera do pinu 28 złącza w RECu
- rafant4011
- Zafiromaniak
Flora, więc jeśli na szary kabel który biegnie do pinu nr 28 podam minus(masę) z samochodu to powinno mi się zaświecić oświetlenie? czy tak?
---------------------------------------------------------
pin nr 28 to ten czerwony kwadrat?
---------------------------------------------------------
pin nr 28 to ten czerwony kwadrat?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 22:52 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Rec rozróżnia który drzwi są otwarte.Dlatego są 4 wejścia od czujników otwarcia.
Tylne prawe - pin 29
Tylne lewe - pin 28
Przód cię nie interesuje bo działa
Dokładnie podając masę na złącze nr 28,29 powinna się zapalić kontrolka otwartych drzwi.Jak się nie zapali to raczej uszkodzony któryś z układów rec-a.
Tylne prawe - pin 29
Tylne lewe - pin 28
Przód cię nie interesuje bo działa
Dokładnie podając masę na złącze nr 28,29 powinna się zapalić kontrolka otwartych drzwi.Jak się nie zapali to raczej uszkodzony któryś z układów rec-a.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
- rafant4011
- Zafiromaniak
podałem minus z karoserii na pin 29(1) i 28(2)drahe pisze: Tylne prawe - pin 29
Tylne lewe - pin 28
Podając masę na złącze nr 28,29 powinna się zapalić kontrolka otwartych drzwi. Jak się nie zapali to raczej uszkodzony któryś z układów rec-a.
nie zaświeciła mi się kontrolka na desce z informacją o uchylonych drzwiach, oświetlenie wnętrza też OFF.
Dopiero jak podałem minus na pin 27-chyba(3) zaświeciła mi się kontrolka i oświetlenie wnętrza...
dodam że wszystkie kable tych pinów; 27-chyba(3),28(2),29(1) są kolory szarego
Znakiem tego co pisał drahe mam przerwę na rec?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 12:39 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A to ciekawe, do tej pory byłem przekonany, że są tylko dwa obwody drzwi. Diody w tutorialu dotyczącym podświetlenia drzwi nie maja więc sensu. Trzeba będzie nową wiedzę jakoś wykorzystać :>drahe pisze:Rec rozróżnia który drzwi są otwarte.Dlatego są 4 wejścia od czujników otwarcia.
Może być tak, że przerwane wiązki w drzwiach powodowały zwieranie tych sygnałów do zasilania i coś się tam upaliło. Wygląda na to, że problemem jest REC. Można zerknąć co stało się w środku, może to jakiś drobiazg.rafant4011 pisze:Znakiem tego co pisał drahe mam przerwę na rec?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 13:06 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
Nic się nie rozkoduje ale nie widzę sensu na razie tego targać.
Jak będę miał chwilę to zerknę do środka który IC za to odpowiada (najwcześniej za 2 tydnie)
W środku jest płytka PCB z układami scalonymi i mikroprocesorem.
Chyba że wcześniej ktoś to rozkmini
Jak będę miał chwilę to zerknę do środka który IC za to odpowiada (najwcześniej za 2 tydnie)
W środku jest płytka PCB z układami scalonymi i mikroprocesorem.
Chyba że wcześniej ktoś to rozkmini
- rafant4011
- Zafiromaniak
Witam rafant4011
Rozumiem że problem nadal nie rozwiązany?
Jeżeli tak to po przeczytaniu twojej korespondencji z Florą i drahe miałem w 100% takie same objawy,
więc tak jak pisałem w innym temacie:
Przyczyna tego typu usterki są zepsute zamki(zużyte,przetarte styki lub jak kto woli krańcówki)
Jak chcesz to podjedz sobie do elektryka na samo sprawdzenie,ja wymieniłem dwa zamki,koszt jednego to 100 zł oczywiście używane,w sumie zapłaciłem 300 zł
P.S.
Też kupiłem zafire we wrześniu i już od tego czasu nie działa ;-)
Jeżeli tak to po przeczytaniu twojej korespondencji z Florą i drahe miałem w 100% takie same objawy,
Przyczyna tego typu usterki są zepsute zamki(zużyte,przetarte styki lub jak kto woli krańcówki)
Jak chcesz to podjedz sobie do elektryka na samo sprawdzenie,ja wymieniłem dwa zamki,koszt jednego to 100 zł oczywiście używane,w sumie zapłaciłem 300 zł
P.S.
- rafant4011
- Zafiromaniak
witaj, wcześniej czytałem Twoje posty na temat tych krańcówek muszę to sprawdzić... ewentualnie naprawić bo na razie mi to aż tak nie przeszkadza żeby 3 stówki wydać.rubek9 pisze:Witam rafant4011
P.S.
Witam chciałem zmienić oświetlenie wewnątrz w Zośce ,
I zmieniłem dwie żarówki oraz rurkę przy lusterku i ok , przesuwam się dalej i zmieniam nad tylną kanapą i tu zaczyna sie problem , jakaś jazda się dzieje te z przodu gasną itd .
potem te z przodu nie zapalały sie tylko mrugały . jak odpiąłem akumulator i zapiąłem z powrotem to działają ale co z tyłem ??
hmmm
ledy oczywiście obracałem w każdy sposób.
teraz chciałem zostawić samą rurkę która zapala sie przy otwarciu auta ale za to reszta z tyłu nie świeci , czarna magia ...:-(
I zmieniłem dwie żarówki oraz rurkę przy lusterku i ok , przesuwam się dalej i zmieniam nad tylną kanapą i tu zaczyna sie problem , jakaś jazda się dzieje te z przodu gasną itd .
potem te z przodu nie zapalały sie tylko mrugały . jak odpiąłem akumulator i zapiąłem z powrotem to działają ale co z tyłem ??
hmmm
teraz chciałem zostawić samą rurkę która zapala sie przy otwarciu auta ale za to reszta z tyłu nie świeci , czarna magia ...:-(
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
damir0603 pisze:Witam chciałem zmienić oświetlenie wewnątrz w Zośce ,
hmmm
Moze pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12495
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6042
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 18:52 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72