[B]Błędy: P1614; P1616; P0621 i P0070
[B]Błędy: P1614; P1616; P0621 i P0070
Witam,
Dzisiaj moja Zafirka odmówiła posłuszeństwa, a mianowicie podczas jazdy zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika na jakiś czas zgasła i znowu zapaliła się, podczas dalszej jazdy zwariowały wycieraczki, a konkretnie zatrzymywały się na szybie bez powrotu do punktu spoczynkowego i zapalała się lampka ładowania.
Po przestudiowaniu forum i nabraniu odpowiedniej wiedzy, sprawdziłem błędy kompa
1. 0062102 - wg opisu błędów to uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora - co to znaczy i co z tym robić. Wymieniać alternator??
2. 007074 - wg opisu to czujnik położenia drążka wyboru biegu (przerwa lub zwarcie do masy) - co robić z tym problem ??
Z góry dzięki za pomoc
Dzisiaj moja Zafirka odmówiła posłuszeństwa, a mianowicie podczas jazdy zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika na jakiś czas zgasła i znowu zapaliła się, podczas dalszej jazdy zwariowały wycieraczki, a konkretnie zatrzymywały się na szybie bez powrotu do punktu spoczynkowego i zapalała się lampka ładowania.
Po przestudiowaniu forum i nabraniu odpowiedniej wiedzy, sprawdziłem błędy kompa
1. 0062102 - wg opisu błędów to uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora - co to znaczy i co z tym robić. Wymieniać alternator??
2. 007074 - wg opisu to czujnik położenia drążka wyboru biegu (przerwa lub zwarcie do masy) - co robić z tym problem ??
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:45 przez hiuidiui, łącznie zmieniany 2 razy.
Już się poprawiam
Moja Zafirka to 1,9 cdti 100 KM
Faktycznie 1 błąd to 062102 - wg opisu błędów to uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora.
W test mode napięcie akumulatora jest niskie 11,5v, mierzone miernikiem elektrycznym na klemach to 11,8v.
Słaby akumulator i już dzisiaj nie odpaliłem, zaraz przyjedzie szwagier i zobaczymy z lejcy
Moja Zafirka to 1,9 cdti 100 KM
Faktycznie 1 błąd to 062102 - wg opisu błędów to uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora.
W test mode napięcie akumulatora jest niskie 11,5v, mierzone miernikiem elektrycznym na klemach to 11,8v.
Słaby akumulator i już dzisiaj nie odpaliłem, zaraz przyjedzie szwagier i zobaczymy z lejcy
ok, błędy mamy rozszyfrowane, co z tym bigosem zrobic dalej, żeby w ASO wielkich pieniędzy nie zostawic.
Skrzynia jest manual, kontrolka ładowania zapaliła się podczas jazdy od tak po prostu (dojechałem do domu), akumulator stracił napięcie tak, że dzisiaj już nie mogłem uruchomić.
Czyli najprawdopodobniej padł alternator i nie ładuje baterii
Skrzynia jest manual, kontrolka ładowania zapaliła się podczas jazdy od tak po prostu (dojechałem do domu), akumulator stracił napięcie tak, że dzisiaj już nie mogłem uruchomić.
Czyli najprawdopodobniej padł alternator i nie ładuje baterii
I wszystko się wyjaśniło,
padł alternator, koszt takiego cudeńka załatwianego po znajomości to 450 zł, przekładka z kasowaniem błędów 200 zł.
Jazda sprawną Zafirką - bezcenne http://www.zafiraklub.pl/images/smiles/icon_smile.gif
Pozdrawiam
padł alternator, koszt takiego cudeńka załatwianego po znajomości to 450 zł, przekładka z kasowaniem błędów 200 zł.
Jazda sprawną Zafirką - bezcenne http://www.zafiraklub.pl/images/smiles/icon_smile.gif
Pozdrawiam
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: NEL14
Przekręciłem kluczyk, poczekałem aż zgasną kontrolki i zamrugała kontrolaka auta z kluczykiem i autko nie odpaliło. Przekręciłem na 0 i spróbowałem jeszcze raz i zapaliła bez problemu. Po wypedałowaniu błedów wyrzuciło mi 161450. Niestety nie znalazłem opisu tego błędu na liście. Ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki, oj bardzo slabo szukales... http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... light=1614
zreszta z twojego opisu wyglada to na problem z immo...
zreszta z twojego opisu wyglada to na problem z immo...
Ja mam dokładnie tą samą przypadłość, z tą różnica że błąd nie znika... od czasu kiedy mi wyskoczył minęło już dobre 2 tygodnie i ze 100 uruchomień i dalej jest ale póki co olewam temat bo auto zapala a kontrolka serwisu gaśnie
Dołączam się jednak do pytania gdzie i w jaki sposób można wgrać nowy soft? Da się to zrobić OP-COMem czy tylko techem w ASO?
Dołączam się jednak do pytania gdzie i w jaki sposób można wgrać nowy soft? Da się to zrobić OP-COMem czy tylko techem w ASO?
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...