jak sprawdzić czy silnik 1.8 [Z18XER] nadaje się do gazu?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
feniks_55

#16 Post autor: feniks_55 »

po pierwszej jeździe (wracając od instalatora) jestem bardzo zadowolony :D auto chodzi jak na benzynie, nie widzę różnicy....
Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#17 Post autor: Samer »

po pierwszej jeździe (wracając od instalatora) jestem bardzo zadowolony auto chodzi jak na benzynie, nie widzę różnicy....
Poczujesz poczujesz ... płacąc za gaz :lol:
feniks_55

#18 Post autor: feniks_55 »

Samer pisze:
po pierwszej jeździe (wracając od instalatora) jestem bardzo zadowolony auto chodzi jak na benzynie, nie widzę różnicy....
Poczujesz poczujesz ... płacąc za gaz :lol:
no tak masz rację :) poczuje...już poczułem tankując do pełna za 70zł :D
MirGregor

#19 Post autor: MirGregor »

Pozazdrościć. Ja też mam Z18XER. Trochę się wystraszyłem że bardzo LPG silnik niszczy. No obiecuję pamiętać o kontroli luzów. Ktoś poleca jakąś instalację? Będę wdzięczny za namiar na gazownika w Warszawie.
feniks_55

#20 Post autor: feniks_55 »

też się bałem przed montażem ale teraz nie żałuje :) znajdź dobrego gazownika u siebie i będzie OK.
pacraf

#21 Post autor: pacraf »

Mój Z18XER ma 130 tkm z czego ostatnie 50 tkm na LPG.
Instalacja to BRC sequent 24 ale pamietam (slabo) że jakaś lepsza wersja (lepsze wtryski)
Narazie bez problemu ( zakładam że opisana w innym temacie poranna czkawka to nie wina LPG)

Dodam tylko że do tego silnika producenci instalacji ZALECAJĄ lubryfikację i tak też zrobiłem - czy to placebo czy też nie - któż to wie? moim zdaniem producenci wiedzą co piszą - z sufitu tego nie biorą, tylko ze statystyk reklamacji. Są słabsze gniazda zaworowe , nie ma hydraulicznego kasowania luzów i lubra ma być. Nie spodziewałbym się widzieć różnicy prędzej niż za 20 - 30 tkm... Ale to tylko moja subiektywna opinia :) pozdro!
danielgabis

#22 Post autor: danielgabis »

Witam,

wlasnie dolaczylem do grona posiadaczy Zafiry B oraz do tego forum.
Auto kupilem 2 miesiace temu jako auto demonstracyjne w ASO - mialo przejechane raptem 200km, ja zrobilem juz 2000km i po uzytkowaniu wczesniej diesla, wskazowka od paliwa zaskakujaco szybko gnie sie w dol :) tak wiec zaczalem myslec o zalozeniu instalacji gazowej...mankament jest taki ze auto jest jeszcze na gwarancji GM przez 1.5roku. jak zadzwonilem do ASO zapytac czy mi zaloza gaz co by nie tracic gwarancji to po sprawdzeniu oddzwonili za 2h ze ten typ silnika 1.8 Z18XER nie nadaje sie do zagazowania z powodow jak powyzej - nieutwardzonych gniazd zaworow itd.

dzwonilem do ABART we Wroclawiu i facet powiedzial ze rzeczywiscie jest problem z tymi gniazdami, ale trzeba lubryfikowac itd. zaprponowal 2 rodzaje instalacji przy czym zaznaczyl ze z perspektywy uzytkownika obie beda dzialac OK:

BRC Sequent 24.11 lub Vialle LiquidSi . roznica w cenie to 1700zl (2800zl vs. 4500zl) do tego trzeba doliczyc koszt zabezpieczenia gniazd zaworowych od 200 do 650zl (sa jakies trzy rodzaje, ten najprostszy za 200zl i jakis elektroniczny za 650zl). facet wydawal sie brzmiec rozsadnie i wszystko fachowo wytlumaczyl, ale boje sie ze zagazuje i bedzie lipa, wiec chyba juz wole jezdzic na PB i placic 10l/100km

teraz mam pytanie do Was: mam czekac az sie skonczy gwarancja GM i wtedy zalozyc gaz? oraz jaka instalacje wybrac. z tego co mowili w Abarcie ta drozsza opcja jest bardziej bezobslugowa i jest tam inna nowsza technologia wtrysku cieklego gazu - ja jest jestem "laikonikiem" :D w tych sprawach to chcialbym Was zapytac o rade oraz opinie na temat oferty z ABARTu...a moze macie innego gazownika we Wroclawiu lub okolicach godnego polecenia??

z gory dziekuje za Wasza pomoc i rade.

pozdrawiam
3majcie sie!

Dannyboy
prymus2103

#23 Post autor: prymus2103 »

Ja wychodzę z założenia że , jak założysz gaz to z mety już oszczędzasz , więc kasa na ew. remont silnika się odkłada , szczerze to nie czekał bym na koniec gwarancji tylko od razu montował.
Jeżeli graty do gazu to bym zamontował LPG TECHA z obd+Baracudy reduktor kme/stag i będzie latać .
Ostatnio zmieniony 26 maja 2015, 12:59 przez prymus2103, łącznie zmieniany 1 raz.
u99artur

#24 Post autor: u99artur »

danielgabis pisze: jak zadzwonilem do ASO zapytac czy mi zaloza gaz co by nie tracic gwarancji to po sprawdzeniu oddzwonili za 2h ze ten typ silnika 1.8 Z18XER nie nadaje sie do zagazowania z powodow jak powyzej - nieutwardzonych gniazd zaworow itd.
Ja tam się nie znam, ale tyle tutaj wyczytałem, że te właśnie silniki bardzo dobrze nadają się do gazu - chyba każdy poza mną na tym forum kto ma beznynę 1.8 ma w gazie a ja nie mam dlatego, że jeszcze muszę komuś oddać parę złotych po zakupie mojej Zośki i trochę minie zanim nazbieram na gaz... kolejny kamyczek do koszyczka pt. "ASO to dziady i badziewiarze jakich mało", tylko według instrukcji mogą Ci pół samochodu wymienić jak coś stuka ;)
prymus2103 pisze:Ja wychodzę z założenia że , jak założysz gaz to z mety już oszczędzasz , więc kasa na ew. remont silnika się odkłada
I tu jest problem - niby tak, ale czy ktoś jeżdżąc na LPG odkłada różnicę kwoty? :) nie po prostu jeździ taniej przez jakiś czas, a jeżeli trzeba zrobić remont to zawsze w nieodpowiednim momencie ;) A jeśli tak ma być, że LPG=remont to co za różnica - płacić regularnie drożej i nie bulić za remont czy płacić taniej ale potem róznicę wywalić w remont? ;)
danielgabis

#25 Post autor: danielgabis »

no wlasnie to mnie boli, ze nie po to kupilem nowe auto zeby sie szwedac po warsztatach, pozorna oszczednosc moze sie okazac studnia bez dna i nie bardzo mnie przekonuje argument o odkladaniu kasy, bo jak pisze Artur, na bank nie bede odkladal kasy na potencjalny remont silnika...generalnie jestem zdania, ze jak mam placic taniej za gaz ale co jakis czas spedzac czas w warsztacie to wole tankowac benzyne, jezdzic drozej, ale bezproblemowo!! czekam na dalsze fachowe porady.
dzieki Panowie
cns80

#26 Post autor: cns80 »

Polecam tematy:

http://www.zafiraklub.pl/fviewtopic.php ... sc&start=0
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
danielgabis pisze:BRC Sequent 24.11 lub Vialle LiquidSi . roznica w cenie to 1700zl (2800zl vs. 4500zl)
Polecił Ci bardzo dobre instalacje do tego silnika. Zwłaszcza Vialle to klasa sama w sobie. Oczywiście ewentualne części droższe, ale jednak ta instalacja naprawdę daje się fajnie wyregulować.

A skoro takie polecił to zakładam że jest szansa że potrafi je prawidłowo wyregulować, a to jest 80% sukcesu :)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 07:55 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
#27 Post autor: opelmen »

Pozwólcie, że odnowię wątek..
Mam na oku Zofię B z 'niby' fabryczną instalacją LPG, silnik 1.8 140KM. Piszę 'niby' bo jakoś do handlarzy nie mam zaufania w to co mówią, a może akurat uczciwy się trafia?
Rozkodowałem podany VIN i w nim nie ma napisane, że jest na LPG, są natomiast takie informacje:

Kod silnika: Z18XER
2H0 Silnik benzynowy 1.8 16V
6Y4 Zestaw naprawczy do opon, bez koła zapasowego

OGA Pojazd specjalny Opla, Russelsheim

Czy to może wskazywać na fabryczny gaz? W ogóle wychodziły takie Zosie B z fabrycznym LPG?
Z góry dziękuję za informacje.. :piwo:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#28 Post autor: Bodek »

Według tej strony: http://www.opel-infos.de/modelle/zafira_b.html

1.8 LPG ecoFLEX

- Edition
- Edition "111 Jahre"
- INNOVATION
- INNOVATION "110 Jahre"
- Selection
- Selection "110 Jahre"
- Sport

Z18XER 101 / 6300 (LPG), 103 / 6300 (Benzin)

07/09 - 11/10

Wygląda, że takie autko było w produkcji.
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
#29 Post autor: opelmen »

To o które pytam:
Data produkcji: 10.11.2010
Rok modelowy: 2011

Więc wszystko na to wskazuje, że fabryczny LPG...
Dziękuję Bodek :piwo:
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017, 21:55 przez opelmen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
rostex

#30 Post autor: rostex »

opelmen pisze:To o które pytam:
Data produkcji: 10.11.2010
Rok modelowy: 2011

Więc wszystko na to wskazuje, że fabryczny LPG...
Dziękuję Bodek :piwo:
Sorry, ale co wskazuje na fabryczny LPG bo nie rozumiem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”