[C] dawkus - Zafira Tourer EcoFLEX - CNG 1.6T
- dawkus
- Przeglądacz
- Imię: Dawid
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: ZZZ
Lipa jest z funkcjami na LCD (spalanie itp) tu dali troche obok, a byloby naprawde fajnie. Zmiane tych funkcji zrobili na sztycy od kierunkowskazow i aby zmienic z predkosci, na spalanie chwilowe czy srednie itp. trzeba cala dlon wsadzic za kierownice i zrobic polobrot do gory albo na dol w zaleznosci co chcemy zobaczyc. Gdzie tez na koncu tej lancy zrobli guzik... ale guzik jest do resetowania a moglbybyc jako przelacznik... mogli zrobic cos ala tempomat jak w B z plasticzkiem co daje sie na dol albo do gory.
Tu masz racje, ale z drugiej strony jak czesto tym krecisz?
Ja przewaznie to co mam ustalone (a przewaznie ten ekran z predkoscia) tak trzymam, nie czuje potrzeby sprawdzania przebiegu dziennego, cisnienia w kolach, sredniego spalania czy nawigacji pomiedzy zegarami.
I tak jest lepiej niz np. w Sportage gdzie przelacznik jest w okolicach zegarow ;-)
Ja przewaznie to co mam ustalone (a przewaznie ten ekran z predkoscia) tak trzymam, nie czuje potrzeby sprawdzania przebiegu dziennego, cisnienia w kolach, sredniego spalania czy nawigacji pomiedzy zegarami.
I tak jest lepiej niz np. w Sportage gdzie przelacznik jest w okolicach zegarow ;-)
- dawkus
- Przeglądacz
Nie wiem, może przez to że jest CNG jest to tak wyświetlane...
Dzisiaj testowałem asystenta parkowania... ale bajer No sam nie parkuje jak w reklamie forda... ale sobie oblicza że to miejsce pasuje... Jakoś tam se to wymierza... na lcd ze spalaniem daje instrukcje co i jak jak kręcić i kiedy kierownicą i fakt... parkowanie raz ciach
Dobra... a pytanie mam...
Jak jest tempomat to po lewej stronie jest zwolnienie tempomatu... cynglem zmieniam prędkość albo ustawiam... a po prawej stronie jest coś tam limit i jeszcze jedna ikonka... jak wy tego używacie??
Dzisiaj testowałem asystenta parkowania... ale bajer No sam nie parkuje jak w reklamie forda... ale sobie oblicza że to miejsce pasuje... Jakoś tam se to wymierza... na lcd ze spalaniem daje instrukcje co i jak jak kręcić i kiedy kierownicą i fakt... parkowanie raz ciach
Dobra... a pytanie mam...
Jak jest tempomat to po lewej stronie jest zwolnienie tempomatu... cynglem zmieniam prędkość albo ustawiam... a po prawej stronie jest coś tam limit i jeszcze jedna ikonka... jak wy tego używacie??
- dawkus
- Przeglądacz
To nie tak zle... ja mam 15km... ale mieszkam daleko od miasta co sobie cenie ale faktem jest ze w PL jest malo... BARDZO malo stacji cng. Tutaj mam tego pod dostatkiem i czesto przy okazji tankuje. W PL rodzice mieszkaja w Gryfinie to jadac ze szwajcarii ani kropli benzyny nie uronie... tez jest tyle stacji.
Dodatkowo mam navi gdzie moge sobie wyszukac najblizsze stacje cng Fajna sprawa
No i jeszcze spalanie... jest na poziomie 4-5.5kg/100km... 5.5 to jest jak kompletnie nie ma ecodrivingu... ciezko wiecej spalic... to tak jakby takie duze auto palilo 4-5l benzyny... bo tu cng w podobnej cenie 1l = 1kg. W DE jest jeszcze taniej, nie wiem po ile w PL.
Dodatkowo mam navi gdzie moge sobie wyszukac najblizsze stacje cng Fajna sprawa
No i jeszcze spalanie... jest na poziomie 4-5.5kg/100km... 5.5 to jest jak kompletnie nie ma ecodrivingu... ciezko wiecej spalic... to tak jakby takie duze auto palilo 4-5l benzyny... bo tu cng w podobnej cenie 1l = 1kg. W DE jest jeszcze taniej, nie wiem po ile w PL.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2015, 07:18 przez dawkus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
praktycnzie nie istnieją. Obszary gdzie w promieniu 200km nie ma ani jednej.dawkus pisze:w PL jest malo... BARDZO malo stacji cng
https://cng.auto.pl/stacje-cng-w-polsce/
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jak ktoś ma w domu gaz ziemny, to są dostępne stacje tankowania z instalacji domowej - odchodzi akcyza.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308