Co to takiego?
-
Flora
Co to takiego?
Wczoraj na postoju coś metalicznie dzwoniło, dziś po krótkiej trasie, w trakcie parkowania z samochodu wypadła taka część. Koło pasowe ma średnicę 17 cm i grubość 3 cm. Co to jest, do czego służy i czy momoż bez tego jeździć?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2015, 13:59 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Wojti pisze:Raczej nie można bez tego jeździć Jest to koło pasowe od paska klinowego alternatora lub sprężarki klimy ewentualnie pompy wspomagania?Pasek też pewnie wypadł?
Jesli kolo pasowe i paska alternatora by nie bylo to napewno kontrolka powinna sie pojawic (ladowanie)
Nie wiem jak w przypadku tego silnika ale w mojej ZA pasek klinowy(wielorwkowy)napedza alternator i sprezarke klimatyzacji
Pompa wspomagania posiada pasek napedzajacy
Jesli namieszalem dajac porownanie ZA w temacie ZB to przepraszam
Ostatnio zmieniony 11 lip 2015, 18:08 przez SD72, łącznie zmieniany 7 razy.
bazyliszek72
-
Flora
Nie było czasu na wyjaśnienie, ale już pół godziny po napisaniu posta udało mi się ściągnąć zaprzyjaźnionego mechanika. Okazuje się, że to koło napędzające wszystkie wyżej wymienione elementy: alternator, pompę wody, wspomaganie i klimatyzację. Co ciekawe pasek został na miejscu, jest napięty i napędzany przez gumowy rdzeń, który został po kole pasowym. W poniedziałek mam spokojnie doturlać się do mechanika i wieczorem Zafira będzie zdrowa.
Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby to koło wypadło na trasie przy sporej prędkości.
Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby to koło wypadło na trasie przy sporej prędkości.
-
Flora
Z przyczyn technicznych nie pojawiłem się na spocie, chociaż wydaje się, że mogłem jechać. Dziś dojechałem samochodem do pracy, a po pracy wybieram się do mechanika.
Wyrwane koło ma na obrazku numer 3. Jestem ciekaw jak wygląda guma, która aktualnie napędza pasek. Wieczorem wrzucę zdjęcia z działań remontowych.
Wyrwane koło ma na obrazku numer 3. Jestem ciekaw jak wygląda guma, która aktualnie napędza pasek. Wieczorem wrzucę zdjęcia z działań remontowych.
-
Piotr
Panowie nie biadolcie. Wymiana takiego koła to czas rzędu 15 - 20 min. Wystarczy zdjąć prawe przednie koło, odkręcić zwiernik w nadkolu i koło jest na wierzchu. Poluzować napinacz paska, odkręcić bodajże 3 śruby i zdjąć koło zastępując je nowym, montując w odwrotnej kolejności. Koło pasowe składa się z 2 kół połączonych ze sobą gumowym przegubem. W pierwszym poście tego tematu wklejono fotkę na której widać wyrwaną gumę wewnątrz tego koła. Na nim są rowki na pasek. Druga część tego koła pozostała na silniku i właśnie na to koło ześlizgnął się pasek gdy po zerwaniu gumy spadło to koło z rowkami. Dlaczego samochód jeździ i ma ładowanie ? Bo napinacz dopasował się do paska i go naciągnął. Różnica tylko taka, że pasek wielorowkowy chodzi nie w rowkach a po gładkiej powierzchni tego drugiego koła, które nadal jest przykręcone wspomnianymi śrubami do wału silnika. Cena nowego koła 300-400 zł z tym, że te tańsze za rok zrobią to samo. Wymiana u normalnego mechanika nie powinna przekroczyć 30 zł.fredas pisze:Dojście fajnie tylko współczucia