Witam,
Czy posiada ktoś instrukcje montażu i instrukcję programowania do alarmu QX002 TIGA?
Mam u siebie zamontowany ten alarm i ostatnio zaczął mi trochę głupieć - w ostatnie upały w nocy syrena samoczynnie się uruchomiła (do tej pory nie działała, nawet jak szarpałem za drzwi, bujałem autem, czy zamknąłem się w środku) i całkowicie rozładowała mi akumulator i pobudziła okolicznych mieszkańców. Dopiero odłączenie akumulatora i przekręcenie małym kluczykiem w puszce syreny uciszyło alarm. Co ciekawe, wyła tylko syrena, światła nie migały.
Czyżby wysokie temperatury otoczenia na niego tak wpłynęły?
W związku z tym chciałbym go całkowicie dezaktywować/wyłączyć ponieważ nie jest mi potrzebny. Znalazłem gdzieś informację, że można to zrobić przyciskiem serwisowym, który udało mi się znaleźć. Stosuje się go np. w celu oddania samochodu do naprawy i wprowadza się wtedy alarm w tzw. tryb serwisowy.
Mam w związku ztym kilka pytań:
Czy po wprowadzeniu alarmu w tryb serwisowy będzie nadal działała opcja doryglowania i automatycznego domykania szyb (2 klik na pilocie) jak do tej pory?
Czy po odpięciu akumulatora alarm wróci w normalny tryb, czy dalej będzie w trybie serwisowym?
Czy po wprowadzeniu alarmu w tryb serwisowy, tryb ten będzie trwał w nieskończoność aż do momentu ręcznego powotu do normalnego trybu za pomocą przycisku serwisowego?
Czy po wprowadzeniu alarmu w tryb serwisowy istnieje ryzyko, że w jakiś sposób znów się sam aktywuje i zacznie wyć w nocy (teraz w puszce syreny mam przekręcone na pole niebieskie, czyli syrena powinna być wyłączona) lub migać światłami, co może znowu rozładować akumulator? W związku z tym, czy konieczne będzie dezaktywowanie go przez grzebanie w okablowaniu auta przez mechanika/elektryka żeby raz na zawsze unieszkodliwił alram ale została funkcja doryglowania i domykania szyb z pilota?
Dodam, że akumulator jak i pobory prądu są prawidłowe - byłem na diagnostyce.
Alarm QX002 TIGA
Moderator: Sebu$
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Albert Einstein
-
farello
-
bykmark
Kolego.
Musisz po kolei zabrać się do sprawy.
I. Co uzbraja alarm??
"Po rozbrojeniu (pamięć naruszonej strefy) .
2 mignięcia diody – zadziałanie dodatkowego czujnika np: wstrząsu.
3 mignięcia diody – zadziałanie czujnika drzwi (drzwi sterowane minusem).
4 mignięcia diody – zadziałanie czujnika pokrywy silnika lub klapy bagażnika.
5 mignięć diody – zadziałanie czujnika drzwi (drzwi sterowane plusem).
6 mignięć diody – zadziałanie czujnika ultradźwiękowego.
7 mignięć diody – zadziałanie czujnika kontrolującego próbę uruchomienia pojazdu."
II. Na podstawie I trzeba
Musisz po kolei zabrać się do sprawy.
I. Co uzbraja alarm??
"Po rozbrojeniu (pamięć naruszonej strefy) .
2 mignięcia diody – zadziałanie dodatkowego czujnika np: wstrząsu.
3 mignięcia diody – zadziałanie czujnika drzwi (drzwi sterowane minusem).
4 mignięcia diody – zadziałanie czujnika pokrywy silnika lub klapy bagażnika.
5 mignięć diody – zadziałanie czujnika drzwi (drzwi sterowane plusem).
6 mignięć diody – zadziałanie czujnika ultradźwiękowego.
7 mignięć diody – zadziałanie czujnika kontrolującego próbę uruchomienia pojazdu."
II. Na podstawie I trzeba
-
Janus
Kolego,
Jeżeli wyje tylko sama syrena (a ma kluczyk do dezaktywacji) - tj syrena z tzw własnym zasilaniem. I z doświadczenia wiem, że na 99% jest to wina samej syreny - padają w niej akumulatory albo elektronika, bo to taniocha jest i tyle... Taka syrena jak straci kontakt z napięciem z akumulatora (np zaśniedzieją jej przewody albo puszczą luty na płytce wewnątrz), to będzie wyła sama z siebie - takie jej zadanie. Jak mi nie wierzysz to zrób taki test - odłącz akumulator i sam usyłyszysz jak zacznie wyć.
Zacznij od syreny - po prostu ją odłącz zupełnie, uzbrój alaram, obserwuj zachowanie się diody LED wewnątrz i kierunkowskazów - jeżeli alarm nie wyzwoli się i auto nie zacznie "mrugać" - to alarm jako alarm jest ok.
Jeżeli wyje tylko sama syrena (a ma kluczyk do dezaktywacji) - tj syrena z tzw własnym zasilaniem. I z doświadczenia wiem, że na 99% jest to wina samej syreny - padają w niej akumulatory albo elektronika, bo to taniocha jest i tyle... Taka syrena jak straci kontakt z napięciem z akumulatora (np zaśniedzieją jej przewody albo puszczą luty na płytce wewnątrz), to będzie wyła sama z siebie - takie jej zadanie. Jak mi nie wierzysz to zrób taki test - odłącz akumulator i sam usyłyszysz jak zacznie wyć.
Zacznij od syreny - po prostu ją odłącz zupełnie, uzbrój alaram, obserwuj zachowanie się diody LED wewnątrz i kierunkowskazów - jeżeli alarm nie wyzwoli się i auto nie zacznie "mrugać" - to alarm jako alarm jest ok.
-
farello
Dzięki za podpowiedzi.
Syrena jest teraz wyłączona kluczykiem (ustawiona jest na niebieskim polu). Otwierając i zamykając auto z pilota kierunkowskazy migają prawidłowo, dźwięku nie ma z syreny.
Dioda w środku auta:
- po otworzeniu auta z pilota świeci ciągłym światłem do czasu otworzenia drzwi
- po zamknięciu auta z pilota dioda miga co około 3 sekundy.
Syrena jest teraz wyłączona kluczykiem (ustawiona jest na niebieskim polu). Otwierając i zamykając auto z pilota kierunkowskazy migają prawidłowo, dźwięku nie ma z syreny.
Dioda w środku auta:
- po otworzeniu auta z pilota świeci ciągłym światłem do czasu otworzenia drzwi
- po zamknięciu auta z pilota dioda miga co około 3 sekundy.