Antena na przedniej szybie - od czego?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Kuba130000

Antena na przedniej szybie - od czego?

#1 Post autor: Kuba130000 »

Witam.
Zauważyłem, że nasza Zafirka ma dwie anteny.. Jedna z tyłu od radia, a druga na przedniej szybie która jest odkręcana i nie mam pojęcia do czego służy.. A na dodatek nie ciągnie się od niej żaden kabel.

Zdjęcie od zewnątrz (przepraszam za kiepską jakość, nie jestem mistrzem fotografii):

Obrazek

Zdjęcie od wewnątrz (za lusterkiem):

Obrazek

Dodam, że w aucie nie ma CB radia, a ta antena to chyba raczej nie wygląda jak antena od CB..

Pytam z ciekawości, dzisiaj odkryłem jeszcze tak jakby gniazdko elektryczne i dowiedziałem się, że jest to jakieś gniazdko ogrzewacza wnętrza DEFA..

Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Moim zdaniem to antena od telefonu GSM.
Miałem bardzo podobną kiedyś założoną i co ciekawe przy połączeniu z Nokia 6310i spisywała się dobrze.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Kuba130000

#3 Post autor: Kuba130000 »

Dzięki za odpowiedź. Ale jak to połączyć z telefonem? Od tego nie idzie żaden kabelek od zasilania ani połączenia z "czymś"...

A może to od fabrycznego radia (aktualnie mam Pioneer DEH-3900MP - na stronie producenta pisze Automatyczne wyciszanie dla telefonu komórkowego - Tak, co dziwne..), może w nim telefon był?
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#4 Post autor: Sebu$ »

to antena przeznaczona dla "starszych" telefonów ;)

połączenie było przewodowe bezpośrednio do gniazda antenowego w telefonie jeżeli je miał lub też do tylnej ścianki uchwytu samochodowego - ścianka była przedłużeniem anteny

jest malutkie gniazdo na przewód antenowy, który był w zestawie i nie ma ona zasilania.
Nie jest to również fabryczne wyposażenie samochodu. To zestaw do montażu w dowolnym samochodzie.

opis tego masz tu w linku

a uchwyt z anteną wygląda tak

Obrazek

myślę że możesz śmiało ją odkleić i będziesz miał po problemie
to nie lata 90te gdzie zasięg był kiepski
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Kuba130000

#5 Post autor: Kuba130000 »

Dzięki. Nie będę odklejał, bo to dość mocno się trzyma i nie mam pojęcia jak to zdjąć, a muszę przyznać że podoba mi się ta antena ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”