Kontrolki na zapłonie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomek.kos3n

Kontrolki na zapłonie

#1 Post autor: tomek.kos3n »

Nie mogę znaleźć , ani na forum ani w google.

Jakie kontrolki powinny się zapalać przy włączonym zapłonie.

Zafira A 2002 2.0 DTI Y20DTH

najbardziej chodzi mi o kontrolkę auta z kluczem która wcale sie u mnie nie zapala.

Po przekręceniu kluczyka

Obrazek

i po chwili

Obrazek

Czy u mnie ktoś majstrował z tą kontrolką auta z kluczem?? czy wszystko jest ok
tomek.kos3n

#2 Post autor: tomek.kos3n »

znalazłem ten temat
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

choć i tak nie do końca wiem jak ma być

:(
pablo2374

#3 Post autor: pablo2374 »

Wiesz co Tomek: u mnie to się chyba ta kontrolka autka z kluczykiem zapala, ale nie jestem pewien. Zaraz zejdę do samochodu to zobaczę i napisze.
tomek.kos3n

#4 Post autor: tomek.kos3n »

pablo2374, był bym wdzięczny :)

tylko w temacie do którego dałem link nie zostało to do końca wyjaśnione...

chociaż ktoś pisał że jeśli kontrolka z kluczykiem się pali na zapłonie , znaczy że w pamięci jest błąd... więc jeśli u mnie się nie pali wcale - znaczy że wszytko jest ok ... albo ktoś ją odłączył :(
pablo2374

#5 Post autor: pablo2374 »

Stawiam że jest odłączona
tomek.kos3n

#6 Post autor: tomek.kos3n »

przeglądam Youtube, i póki co większość odpalanych zafir / astr ma tą kontrolkę ale zdarzają się takie jak moje - czyli bez auta z kluczykiem ....

ostatnio podłączałem kompa i były błędy od radia .... że jakieś funkcje niedostępne bo wymieniłem radio na inne niż oryginalne i żadnych błędów więcej nie było ...

ale był to program BOSHa więc nie wiem czy dobry czy nie , i teraz jak sprawdzić czy ktoś to odłączył

a zaciekawiło mnie to ze względu na czarny dym z rury, nie jest jakoś mega wielki ale wydaje mi się że lekko za mocno ..
pablo2374

#7 Post autor: pablo2374 »

Tomek sorki że tyle czekałeś ale musiałem z córką rundkę na rowerze zrobić. Więc tak: u mnie po przekręceniu kluczyka na moment zapala się rzeczowa lampka z autkiem po czym szybko gaśnie.
adask04

#8 Post autor: adask04 »

Może być faktycznie tak jak mówisz, że jak się świeci to ma błędy w pamięci, bo ta którą wczoraj oglądałem też miała wywalane błędy ( coś z hamulcami ) i również kojarzę że ta kontrolka gasła dopiero po odpaleniu silnika.

Sam jestem ciekaw teraz jak powinno być prawidłowo.
tomek.kos3n

#9 Post autor: tomek.kos3n »

Ja zawsze muszę szukać dziury w całym😃 , w pon podjade do miejscowego szamana elektryka, i niech podłączy sie i sprawdzi wszystko, może jest coś takiego jak test kontrolek, w sumie moje auto ma moc, żadnych niepokojących zachowań. Czy czego kolwiek, jedynie troche czarnego dymu , zwłaszcza ja ruszam. Poczekamy do poniedzialku może się wyjaśni.pablo2374, spoko nie czekali odświeżając stronę hehe.
pablo2374

#10 Post autor: pablo2374 »

U mnie ta kontrolka gaśnie po przełączeniu kluczyka na zapłon ale bez odpalania silnika zresztą po odpaleniu też
tomek.kos3n

#11 Post autor: tomek.kos3n »

Teoretycznie powinna tak jak u pablo2374, zapalić się i zgasnąć na samym zapłonie. Ale na youtube spotkałem się już z paroma autami i to nie w pl . W których po przekręceniu kluczyka nie zapala się ta głupia kontrolka . :evil:
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#12 Post autor: lawless »

Gdzieś były tematy na forum nie wszystkie auta mają kontrolkę z kluczykiem (ja nie mam) były chyba od 2000 r dla silnika benzynowego 1.8 nie wiem jak inne i może się mylę. Ty masz Diesla czy było podobnie nie wiem ;)
Myśl samodzielnie!
adask04

#13 Post autor: adask04 »

Jedno jest pewne, im więcej człowiek szuka tym więcej znajdzie ;p

Najlepiej jeździć i się nie przejmować dopóki jeździ i jest ok to śmigać, jak zdechnie to wtedy naprawić bo inaczej to człowiek straci nerwy i kase na szukanie co może być spier*****e.
vojti

#14 Post autor: vojti »

lawless pisze:Gdzieś były tematy na forum nie wszystkie auta mają kontrolkę z kluczykiem (ja nie mam) były chyba od 2000 r dla silnika benzynowego 1.8 nie wiem jak inne i może się mylę. Ty masz Diesla czy było podobnie nie wiem ;)
Moja Zosia jest z 1999 roku i też nie ma kontrolki auta z kluczykiem. Jak coś się dzieje, to świeci kontrolka z silnikiem. Również ona zapala się po włączeniu zapłonu i po chwili gaśnie.

Tak sobie pomyślałem, że aby sprawdzić, czy masz takową kontrolkę sprawną, sprowokuj jej zapalenie. W benzynie odpięcie przepływki chyba coś takiego powoduje. Nie wiem, jak działa diesel, więc nie wiem co można i czy w ogóle można coś odpiąć bez szkody dla silnika :mysli:
tomek.kos3n

#15 Post autor: tomek.kos3n »

vojti pisze: sprowokuj jej zapalenie.
wole go nie prowokować :mrgreen: jak jeździ to niech jeździ , nie moge dotrzeć na komputer, ciągle niepodrodze .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”