Brak zasilania w kokpicie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
adash0

Brak zasilania w kokpicie

#1 Post autor: adash0 »

Witam, ostatnio miałem dziwne zjawisko w aucie i nie wiem czym to może być spowodowane.
Jechałem i miałem włączony nadmuch na stopniu 3, w pewnym momencie (bo było ciepło) chciałem dać na wyższy stopień bo nie czułem tego powiewu wiatru z wentylatora, ale patrze na 4 nic się nie zmienia. Sprawdzam dalej i nie mam zasilania na wentylacji, klimatyzacji, ogrzewaniu lusterek i szyby. Pomyślałem ze bezpiecznik padł, bo wszystko na raz nie działa i jadę dalej. Po dłuższej chwili sprawdzam dalej i wszystko jest jak należy. Niby ok, ale coś to napięcie wyłączyło tylko co i dlaczego? Nie miałem tak już więcej ani wcześniej. Ktoś się z tym spotkał?
vojti

#2 Post autor: vojti »

Sterowniki tylnych szyb mam poprowadzone oddzielną nitką ( bo inaczej nie mogłem się z nimi dogadać) i podpięte pod bezpiecznik tablicy. Kiedyś miałem zwarcie na jednym ze sterowników i kiedy któraś z dziewczyn próbowała opuścić tylną szybę, gasła mi tablica. Długo nie mogłem dojść do tego, bo nie widziałem, jak włączają ani nie słyszałem opuszczanej szyby. Bezpieczniki były całe, a po włączeniu zapłonu wszystko wracało do normy. Widocznie jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed zwarciem. Może też masz coś takiego z którymś wymienionym przez Ciebie elementem.
adash0

#3 Post autor: adash0 »

Właśnie ostatnio odłączyłem w tylnej klapie wycieraczkę i podgrzewanie tylnej szyby. Może to miało jakiś wątek...? Ale to zjawisko już się nie powtarza. :mysli:
vojti

#4 Post autor: vojti »

Być może odłączony kabelek czegoś dotykał? :mysli: Zaizolowałeś?
adash0

#5 Post autor: adash0 »

Mam na wtyczkach odpięte, więc nie styka, ale gdyby zwarło do czegoś to by walnęło bezpiecznik?
vojti

#6 Post autor: vojti »

Też mi się wydawało, że bezpiecznik powinien się przepalić jako pierwszy, ale w tym konkretnym przypadku tylko tablica gasła.
adash0

#7 Post autor: adash0 »

Dziwne rzeczy, no puki co się nie powtarza, ale jakby... to spróbuje zaglądnąć pod maskownice klapy :driver:
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: gRZENIU »

adash0, Może sam przełącznik od świateł .... :?:
adash0

#9 Post autor: adash0 »

Ale że co, ale że jak? :)
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#10 Post autor: gRZENIU »

Wyjmujesz włącznik świadeł mijania i rozbierasz tam są blaszki które potrafia się wytrzeć i zrobić małe zwarcie ...
Jeżeli nie widzisz żadnych oznak zwarcia (czarnych przypalonych miejsc) to składasz i montujesz na miejscu ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”